Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Lange Wemen: AM RED hangt aan de noodrem

24 september 2013  — Komt U in de stad, dan ziet U met eigen ogen de kale vlakte naast het gemeentehuis. Hier stond het voormalig stadskantoor dat is gesloopt om de grond te verkopen aan AM RED, de ontwikkelaar van de Lange Wemen. Maar AM RED weigert te kopen, zolang de gemeente geen groen licht geeft voor de bouw van het nieuwe stadskantoor. De gemeente heeft dit echter gekoppeld aan de bouw van het project Lange Wemen. Daar gaat het niet goed mee. AM RED heeft op dit moment slechts 34% van het winkeloppervlak kunnen verhuren en 80% moet zijn verhuurd voordat AM RED verplicht is met de bouw te beginnen. Het bedrijf dat al 10 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het project, weigert op dit moment nieuwe verplichtingen aan te gaan zolang er geen vaart zit in het project. Groen licht voor het stadskantoor zou een goede impuls zijn vindt AM RED. De grond naast het gemeentehuis moet worden aangekocht voor 3,5 miljoen euro plus rente.

 

Drijvende kracht achter de bouw van het nieuwe stadskantoor is Jan Bron (PvdA). Tijdens de vorige verkiezingen van 2010 waren SP, Burgerbelangen en D66 tegen de bouw van het stadskantoor. Ze hebben hun verzet echter opgegeven om aan het college te kunnen meedoen. ProHengelo is op dit moment de enige partij in de gemeenteraad die tegen de bouw van het stadskantoor is. Alle partijen in de raad zijn voorstander van Lange Wemen. Om afvallers binnen de coalitie te voorkomen heeft de PvdA de bouw van het stadskantoor gekoppeld aan de Lange Wemen. Op die manier liet Jan Bron de bouw van het stadskantoor meeliften op het stadsontwikkelingsproject. Een ‘ja’ voor Lange Wemen was tevens een ‘ja’ tegen het stadskantoor. Inmiddels is die koppeling een blok aan het been geworden en wordt de PvdA geconfronteerd met de onverwachte gevolgen van zijn machtspolitiek.

Ontkoppelen en groen licht geven voor het stadskantoor is geen optie. SP, Burgerbelangen en D66 gaan daar niet mee akkoord. Zij hopen de bouw van het stadskantoor over de verkiezingen heen te tillen. De PvdA is ook tegen ontkoppeling. Dat zou de coalitiegenoten kans geven afstand te nemen van het stadskantoor. Het slachtoffer van al dit gekonkel is projectontwikkelaar AM RED die aan de noodrem is gaan hangen. Het bedrijf ziet de bui hangen en weigert nieuwe risico’s aan te gaan als de gemeente dat ook niet doet. 3,5 miljoen betalen voor de grond is teveel gevraagd als voortgang ontbreekt. Jan Bron kan hoog springen of laag springen, de situatie is in de woorden van Lucas Schoonhoven (D66) “bevroren”. Hij gaf aan dat de gemeente het “point of no return” is gepasseerd, maar niet weet welke richting ze uitgaat. Daarmee is de situatie geschetst. Jan Bron moet zijn knopen tellen en zien te redden wat er te redden valt. Hij putte zich uit in woorden van vertrouwen, enthousiasme, het aan elkaar vast zitten door onze ambities, de wil om door te zetten, etc. etc. Woorden die hij richtte aan AM RED en de investeerders in Lange Wemen. Het mocht echter niet baten. De directeur van AM RED de heer Paul Trip die bij thuiskomst uit Hengelo ook weer de centjes moet tellen, gaf aan dat het betalen van ‘grondwaarden in relatie staat tot de bouw van het stadskantoor’. Dat is deftige stadhuistaal. In ronde bewoordingen zei hij “wij gaan pas risico’s nemen als de gemeente dat ook doet’. Waarvan akte.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: