Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Lievers (D66) krijgt tik op vingers

hoofdschuddendProHengelo heeft wethouder Erik Lievers (D66) opnieuw stevig op de vingers getikt. De wethouder heeft de gemeenteraad niet ingelicht over de voortgang van de werkzaamheden van de tijdelijke directeur mevrouw Ellen Kruize van de Openbare Scholengemeenschap Hengelo (OSG). Onduidelijk is ook wat de gevolgen zijn van haar aanstaande vertrek op 1 maart 2015. Staat er een nieuwe directeur in de startblokken? Wethouder Lievers schuift de verantwoordelijkheid af op de Raad van Toezicht. Dat kan echter niet. De wethouder is namens de gemeenteraad extern toezichthouder op de OSG. In die rol had hij de gemeenteraad moeten informeren.

Eerder jokkebrokte de D66 bestuurder over de toepassing van de Code Goed bestuur bij de benoeming van mevrouw Kruize tot tijdelijk directeur. Zij is benoemd om de problemen op de school op te lossen, maar de gemeenteraad heeft geen idee hoe het met de oplossing van die problemen is gesteld. Er zou een nieuwe topstructuur komen, de financiën moeten worden gesaneerd in verband met grote tekorten en er moet een nieuwe directeur worden benoemd.

ProHengelo constateerde bij monde van Wiert Wiertsema dat de wethouder verzuimt inhoud te geven aan zijn informatieplicht. Het raadslid weet dit aan “communicatief onvermogen”. Dat probleem bleek eerder deze week ook al. In een openbare vergadering met raadsleden stonden de wethouder en Stedelijke Muziekschool als kemphanen tegenover elkaar. Beide partijen praatten daar volstrekt langs elkaar heen. Wiertsema noemde dit ‘genant’. Het raadslid stelt dat de wethouder niet bezig is met informeren, het overbruggen van tegenstellingen of het zoeken naar gemeenschappelijke oplossingen. Dit mag echter wel van hem worden verwacht.

Wat betreft de OSG staat de gemeenteraad al weer een half jaar droog wat betreft informatie over het veranderingsproces. ProHengelo diende een motie in die de wethouder verplichtte om binnen een week openheid te geven met een brief aan de gemeenteraad. Dat zegde hij toe, waarna de motie kon worden ingetrokken. Volgende week is er dus meer duidelijkheid.

Heeft de wethouder iets geleerd van het gedoe rond zijn taakvervulling? Na zijn jokken in de gemeenteraad bleef hij halsstarrig volhouden dat het niet zo was. Het boetekleed paste hem niet, zo leek het wel. Ditmaal zegde hij de raad direct toe om de motie naar zijn inhoud te zullen uitvoeren. Daarmee voorkwam hij een verdere confrontatie en dat is winst. Hier op de redactie vinden we dat de wethouder ook moet werken aan het echte probleem: een beter overleg met de gemeenteraad en de andere instituties om hem heen. We zijn benieuwd hoe hij dit gaat oppakken.

Reacties 5

 1. Wie O Wie ≡ 21 feb 2015 ≡ 17:38

  Wie heeft ook alweer de raad van toezicht van de OSG aangesteld? Wethouder Lievers. Geen wonder dat hij geen informatie durft te geven want in de voorzitter van deze rvt is Carintbreed het vertrouwen opgezegd. Dit wist hij allang. Hoe kan deze mevrouw nu nog met goed fatsoen, nadat ze veel foute beslissingen heeft genomen ,de angst-en afrekencultuur in de osg heeft gebracht , de code , goed bestuur” heeft genegeerd enz. nog aanblijven. Dat kan alleen wanneer er vriendjespolitiek word bedreven.

 2. Hans de groot ≡ 21 feb 2015 ≡ 18:30

  Het interview van Lievers in Tubantia van vandaag :”” Communicatief zwak”, is een juiste stelling voor deze wethouder. Dat heeft Wiertsma goed gezien, Dat Erik Lievers boos wordt als hij Hengelo anders leest ,getuigt niet van veel niveau. Zwakke bestuurders kunnen niet tegen kritiek.

 3. Gijs ≡ 02 mrt 2015 ≡ 21:48

  Ellen Kruize is alleen maar aangesteld om het VMBO . Hoe kun je nu alle vmbo leerlingen concentreren in één gebouw. Als ouder vind ik dit een raar iets. Kijk nu naar Enschede ,daar is het toch ook fout gegaan. Straks zitten we met een duur gebouw en er komen geen leerlingen. De taart is aangesneden en de burgers zitten met niet mooie taartpunten , maar met de brokken. Bedankt hoor mijnheer Lievers en Uw vriendjes. Onderwijsbeleid is niet uw sterkste kant.

 4. Karel ≡ 02 mrt 2015 ≡ 22:29

  Kruize was toch directeur van een cultureel centrum in Zwolle? Lievers heeft toch ook veel te maken met cultuur? Waarom zat Ellen Kruize in de RVT van de OSG in Hengelo? Wat is haar maatschappelijke connectie met Hengelo? Raar , dat iemand die geen maatschappelijk belang bij Hengelo heeft ,toch in een club zit , die deze moet dienen. En ook raar dat zij nu bestuurder is van de OSG. Wat is dit?

 5. Truus ≡ 02 mrt 2015 ≡ 22:43

  En van wie is de heer Fransen van Wiendesheim uit Zwolle ,lid van de rvt van de osg dan een kennis?

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: