Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Machteloos

aanwijzenColumn van Wiert Wiertsema

Verantwoordelijkheid en bevoegdheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. Zonder bevoegdheid kan verantwoordelijkheid niet gedijen. Deze week gleed het kerstnummer van TC Tubantia in de bus. Daarin een interview met de voormalige voorzitter van de Raad van Toezicht van de Openbare Scholengemeenschap (OSG). We zien een ex-voorzitter die verantwoordelijk is voor de zelfverrijking op de school, maar die niet (of onvoldoende) bevoegd was tot ingrijpen. Hij spreekt wethouder Erik Lievers (D66) aan op zijn verantwoordelijk voor het voortgezet onderwijs in de stad, maar de wethouder heeft op zijn beurt niet de bevoegdheid om die verantwoordelijkheid waar te maken.

Hengelo heeft zijn bevoegdheden gedelegeerd naar de school. De verantwoordelijkheid ligt volgens de wet altijd bij de gemeente. Verantwoordelijkheid zonder bevoegdheid is een lege huls. Op de school zelf werden verkregen verantwoordelijkheden en bevoegdheden niet goed geregeld. De gemeente corrigeerde niet. De bevoegdheid daartoe was uit handen gegeven.

De andere tak van het openbaar onderwijs (Primato die het basisonderwijs verzorgt) draait goed na jaren van problemen, mede dank zij de inzet van dezelfde wethouder. Maar ook hier beschikt de gemeente per saldo niet over de noodzakelijke bevoegdheden.

In Hengelo zijn veel bevoegdheden gedelegeerd naar uitvoeringsorganen zoals scholen, de corporatie, grote instellingen, Twence, etc. Dat is prima. Politiek en ambtenaren moeten zich niet bemoeien met zaken waar hun bemoeienis niet nodig is. Maar de politiek is wel verantwoordelijk. Daarom moeten B&W altijd beschikken over een correctiemogelijkheid: de aanwijzingsbevoegdheid.

Op 1 januari 2015 komen veel nieuwe zorg- en hulpverleningsinstellingen onder gemeentelijk beheer te vallen. Hengelo wil daar grip op hebben. Bijvoorbeeld door zeggenschap over de intake van cliƫnten. Dit is een doodlopende weg. De gemeente bemoeit zich toch ook niet met de schoolkeuze van de Hengelose kinderen? Over enkele jaren zal -na veel bestuurlijke ellende- de gemeente ook deze bevoegdheden delegeren. Beter is het te kiezen voor delegeren op dit moment. Onder duidelijke voorwaarden en met een aanwijzingsbevoegdheid. Dat werkt altijd en is een fikse stok achter de deur.

Als de wethouder van onderwijs niet machteloos was geweest en had kunnen beschikken over een aanwijzingsbevoegdheid, had hij de Openbare Scholengemeenschap instructie gegeven om die rare pensioenregelingen voor de directie terug te draaien omdat deze onbevoegd zijn uitgedeeld. U en ik hadden dan nooit van die problemen geweten. Daar was de school alleen maar beter van geworden.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: