Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Miljoenentekort in Hengelo

Weet U het nog? Afgelopen najaar presenteerde het college van B&W met veel bombarie een overschot op de begroting voor 2017 van bijna 4 ton. Wat volgde was een juichende reactie van de fractievoorzitters. Eindelijk hoefde Hengelo niet meer te bezuinigen. Het leek wel feest. “Maar de cijfers kloppen niet”, zei de fractie van ProHengelo. Geen leuke rol op dat moment, want een feestje verstoren is nooit leuk. De eerste maand van het nieuwe begrotingsjaar is nog niet verstreken, of er ligt een tekort van 4 miljoen euro op tafel. Oorzaak: een verlaging van de rijksbijdrage voor Hengelo die eerder werd genegeerd. Het blijkt dus toch een nepfeestje te zijn geweest. B&W gaan nu bezuinigen op sector de jeugdzorg en de zorg voor ouderen en gehandicapten. Vier miljoen maar liefst en dat is een politieke keuze. Het kan ook anders, ofschoon niet minder pijnlijk. Dat is namelijk snijden in eigen vlees.

In totaal wordt in de sociale sector 48 miljoen euro uitgegeven. Daar willen B&W ruim 8% op bezuinigen. Terug dus naar 92% sociaal, de bezuinigingen uit het recente verleden niet meegerekend. Dan kom je lager uit. De operatie gebeurt niet in 1 keer. Dit jaar neemt Hengelo de bezuiniging grotendeels voor eigen rekening en volgend jaar gedeeltelijk. Maar kan de gemeente dat wel doen? Is het verantwoord, na het Warmtenetdebacle (de teller staat nu 17 miljoen verlies) en de 7 miljoen verlies die onlangs moest worden opgebracht om de verliezen in Hart van Zuid te compenseren?

Daar wringt de schoen. Normaal ontvangt de gemeenteraad bij een ingrijpende begrotingswijziging een aangepaste meerjarenraming (het “Financieel perspectief”). Nu is dat niet gebeurd. Die zou immers genadeloos duidelijk maken dat het prachtige begrotingsoverschot is omgeslagen in een miljoenenverlies. Ook ontbreekt een overzicht van de mutaties in de algemene reserve en inzicht in het benodigde weerstandsvermogen.

Dat alles is opmerkelijk. Is het college opnieuw bezig om mooi weer te spelen? Is achteloosheid? Wijst het op slechte cijfers? Bij ProHengelo weten we het niet. Wel is duidelijk dat de gemeenteraad onmogelijk kan besluiten om miljoenen voor eigen rekening te nemen, als de gevolgen daarvan onduidelijk zijn. Vandaar dat de partij het college per brief heeft opgeroepen om “klare wijn te schenken”. En de extra kosten dit jaar voor het Rabotheater dienen meegenomen te worden.  De informatie moet binnen zijn voor 15 februari 2017. De dag dat de gemeenteraad voor het eerst over de voorgenomen bezuinigingen vergadert. Tja, van een overschot naar een miljoenentekort. Het kan verkeren….

Reacties 1

 1. Hans ≡ 02 feb 2017 ≡ 12:30

  Wij weten toch onderhand wel dat dit college erg goed is, gemeenschapsgeld
  (GELD VAN DE HENGELOSCHE BEVOLKING) over de balk te smijten.
  VORIG JAAR EEN OVERSCHOT, D.M.V. REKENEN MET EEN POSITIEVE PEN, EN DE EERSTE MAAND VAN DIT JAAR AL EEN ENORME SCHULD DOOR DEZE COALITIE OPGEBOUWD.
  De volgende gemeenteraadsverkiezingen, zullen waarschijnlijk een grote groep boze Hengeloers, gaan stemmen, en wordt de huidige coalitie werkloos, graag alleen WW en geen wachtgeld alstublieft.
  Deze coalitie laat blijken, totaal niet met gemeenschapsgeld om te kunnen gaan en indien de gemeentebelasting omhoog gaat, ga ik een artikel in de Tubantia schrijven, MET DE OPROEP, OM ABSOLUUT NIET AKKOORD TE GAAN MET EEN BELASTING VERHOGING!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: