Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

College verbergt miljoenen voor Warmtenet

leidingen warmtenetIn ons vorige artikel over Warmtenet (zie hier) stonden we nog op het verkeerde been. Nu is duidelijk dat het verlies op warmtenet geen 12,4 miljoen is maar 15 miljoen euro. 419 euro per huishouden. Het college van Hengelo houdt het op een tekort van 8,5 miljoen euro, maar die melding klopt van geen kanten.

Het heeft veel moeite gekost om de geheimen van Warmtenet Hengelo te ontrafelen. Het kwartje viel op 8 juni. Toen verscheen een laatste rapport. Daarin staat dat de hoofdleiding die nog moet worden gebouwd en die ruim 14 miljoen euro gaat kosten, een bedrijfswaarde heeft van (houdt U vast) 4 miljoen euro negatief, zodra die klaar is. Een wonderbaarlijke geldvernietiging. Het betekent dat de nieuwe eigenaar alle installaties gratis in zijn bezit moet krijgen en bovendien 4 miljoen euro extra moet ontvangen om het geheel rendabel te kunnen exploiteren.

ProHengelo roept op het gezond verstand te gaan gebruiken en af te zien van de bouw. Het college van B&W wil de hoofdleiding echter nog steeds bouwen. Om de 4 miljoen verlies te compenseren wordt een “lening” verstrekt van 2 miljoen aan de aspirant kopers (Alliander en Ennatuurlijk). Beide bedrijven hoeven niet af te lossen en ze betalen ook geen rente. Die wordt op het saldo bijgeschreven. Het is gratis geld dat de bedrijven ontvangen. Anders had men moeten lenen tegen een investeringsrente van 4%. De bedrijfswaarde van deze transactie ligt tussen de 4 en 5 miljoen euro. De gemeente heeft die 2 miljoen voor de lening niet op de plank liggen en moet het geld zelf ook lenen.  Met de kosten van de lening is in het raadsvoorstel geen rekening gehouden, evenmin met de voorziene aflossing. Het college houdt die kosten verborgen voor de buitenwereld, evenals het renterisico dat wordt gelopen. Er wordt gedaan alsof de lening wel wordt afgelost. Het is een van de redenen dat het college uitkomt op 8,5 miljoen verlies in plaats van 15 miljoen. Die niet gemelde kosten komen over een aantal jaren gewoon terug als tegenvaller. Daarmee wordt de gemeenteraad dus voor de gek gehouden. Dat is zeer ongebruikelijk en vanuit democratisch oogpunt te verwerpen.

Het is duizelingwekkend. Hengelo investeert 29 miljoen om 1 miljoen omzet te realiseren. Dat kan nooit winstgevend zijn en ditp is de kern van het probleem. De beslissing over 14 miljoen voor de backbone (hoofdleiding) moet de gemeenteraad van Hengelo nog nemen. Het gezond verstand zou afzien van de bouw van de Backbone (de hoofdleiding). Er is namelijk een goed alternatief: het bouwen van enkele milieuvriendelijk gestookte ketels om de aangesloten woningen en bedrijven te verwarmen. Dat is niet alleen stukken goedkoper, het zal ook de afschrijving van de oude investeringen in het warmtenet over een zeer groot aantal jaren spreiden. Dat is uitstekend voor de gemeentefinanciën. Die zijn als gevolg van alles in zwaar weer terecht gekomen. Aanvankelijk was er een overschot op de begroting van 2015 van 7 miljoen. Dat dreigt nu om te slaan in een enorm tekort.

Of de gemeenteraad zijn gezonde verstand gaat gebruiken? Het is niet waarschijnlijk. Hier staat politiek prestige op het spel. Tot inkeer komen past daar niet bij. Meestal gebeurt wat er altijd gebeurt: voordat het voorstel in de raad komt heeft de coalitie van SP-CDA-PvdA-D66 het in de achterkamertjes al geregeld. Ook met het verbergen van  miljoenen in de financiering van het warmtenetdebacle, zal probleemloos door de coalitie worden ingestemd. Is dit cynisme? Nee. Vermoedelijk niet. We hopen ondanks alles op ons ongelijk. We beloven U wel: mochten we ongelijk hebben, dan  zal dat op deze pagina’s groots worden gemeld

Reacties 3

 1. Rob ≡ 22 jun 2016 ≡ 11:14

  Het zou geweldig zijn de opkomst en ondergang van Warmtenet eens chronologisch weer te geven, al was het alleen maar om van te leren. Hoeveel draagt de bewoner van Hengelo bij aan de ambities van (mislukte) groene investeringen. Dat idealisme en groene investeringen geld kosten moge inmiddels duidelijk zijn. Was het te voorzien dat het zo uit de hand zou lopen?

 2. Iv ≡ 23 jun 2016 ≡ 17:09

  Ik begin mij af te vragen welke kwalificaties een persoon moet hebben om als wethouder op te treden. Deze taferelen beginnen te lijken op welbewuste malafide praktijken die te vergelijken zijn met de extreem grove fouten met Welbions en de welbekende 400 miljoen.

  Wanneer zal deze waanzin eindelijk een keer ophouden?

 3. Hans ≡ 25 jun 2016 ≡ 13:00

  Het is echt onvoorstelbaar, deze coalitie smijt enorme sommen geld over de balk, van de Hengelosche bevolking, het wordt nu toch echt tijd, dat er een coalitie komt, die verstand van zaken hebben, dit kan echt niet langer zo.
  TE GEK VOOR WOORDEN!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: