Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Museum voor moderne kunst in Hengelo

Twente heeft talloze grote kunstenaars voortgebracht en Hengelo als stad heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De beeldende kunst in Twente is van een bijzonder niveau, maar veel van dit werk ligt in depots, hangt in saaie kantoorgebouwen of is versnipperd over musea buiten Twente. Een museum voor moderne kunst in Hengelo kan de Twentse cultuur een nieuwe impuls geven. Veel pleit daarvoor. Er zijn zo veel werken van hoge kwaliteit gemaakt door mensen als Eef de Weerd, Henk Lamm, Jan van der Leest, Jan Broeze, Jan te Wierik, Riemko Holtrop. Klaas Bernink, Ferdinand Boersma, Erna Bosch, Johan Haanstra, Rob Hilgersom, The0 Wolvecamp, Jan Reef, Henk ter Horst, Kees Gorter, Lidy Noordhuis en vele anderen. Vooral de jaren tussen WO II en 1985 was een tijd van grote culturele bloei. Dat zie je terug in de Hengelose kunstcollectie. Die telt een paar duizend werken. En nog steeds zijn er in Twente verbluffend goede kunstenaars aan het werk! Het idee om een museum te stichten voor de Twentse kunstenaars is afkomstig van ProHengelo. De partij vindt dat de Twentse kunst en de Twentse kunstenaars te weinig waardering ontvangen.

Een belangrijke oorzaak is dat hun werk bijna niet is te zien. Daar komt bij dat de Twentenaren het ook een beetje moeilijk vinden om trots te zijn op de grootse prestaties van hun streekgenoten. Toch kan die trots veel brengen. Dat zie je elders. De Friese kunstenaars zijn bijvoorbeeld te zien in Museum Belvédère in Heerenveen (49.000 bezoekers per jaar), de Larense kunstenaars kregen het Singermuseum (200.000 bezoekers) en de Bergense kunstenaars hangen in het recent verbouwde Museum Kranenburgh (68.000 bezoekers). Het Groninger museum is groot geworden dank zij de schilders van “de Ploeg”.

De komst van een museum is niet alleen een culturele stimulans, ook voor de stad Hengelo is het een goede zaak. Musea in NL ontvangen maar liefst 30 miljoen bezoekers per jaar. De  jaaromzet is 1 miljard euro. Museum More bijvoorbeeld (net een jaar in bedrijf in Lochem) heeft in zijn eerste jaar 100.000 betalende bezoekers ontvangen! In die markt kan Hengelo een stevig graantje meepikken. De conclusie is dat Twente veel te weinig doet met de eigen beeldende kunstenaars. Het geldt voor de werken gemaakt in herbouwperiode, maar ook de eigentijdse kunstenaars komen er bekaaid af. Voor de Twentse cultuur is een museum belangrijk omdat het een platform biedt voor fantastische kunstwerken van Twentse origine. Twente wordt er beter van als Twentse kunstenaars aan een groot publiek worden getoond.

Vorige week was er een politieke markt over de toekomst van de oude MTS. Daar is het WTC gevestigd, maar de zijvleugel staat nog steeds leeg. Het gebouw is een monument uit de wederopbouwperiode -tevens de bloeiperiode van de Twentse kunst. De gemeenteraad wil het gebouw niet afbreken, maar wat dan wel? ProHengelo wil onderzoeken of hier een museum voor moderne Twentse kunst kan worden gevestigd. De locatie is prima (naast het station), het gebouw is geschikt en  de WTC functie is uitstekend te combineren met moderne beeldende kunst. Die versterken elkaar alleen maar. Het college van B&W heeft aan de raad toegezegd te onderzoeken wat de toekomstmogelijkheden zijn voor de oude MTS. Daarbij zal ook de vestiging van een museum meegenomen worden. Het is de eerste keer dat serieus nagedacht wordt over het exposeren van de Twentse kunst. Misschien komt de tijd nog eens dat Twente trots de kunstenaars kan laten zien die op d’Oale Groond hun sporen hebben nagelaten.

Opgetekend door Wiert Wiertsema

Reacties 2

  1. Sacco ≡ 25 mrt 2017 ≡ 11:01

    Kan ik bij jullie ook mijn schilderijen ten toon stellen.Ik hoor graag wat van jullie.

    Groetjes.
    Sacco.

  2. Sacco ≡ 10 jun 2017 ≡ 09:51

    Hallo museum Hengelo kan ik bij jullie ook met mijn schilderijen ook exsposeren.

    Groetjes.
    Sacco.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: