Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Nieuwbouw VMBO wankelt

MedaillonAlle lichten stonden op groen voor de bouw van een nieuwe VMBO school door de Carmel Scholengroep en de Openbare Scholen Gemeenschap (OSG). De gemeenteraad heeft 15 miljoen beschikbaar gesteld, de scholen leggen zelf 4 miljoen op tafel, de vergunningen zijn afgegeven en de aannemer kan beginnen. Toch gaat het misschien niet door. Oorzaak: inhalig gedrag van het college van B&W in Hengelo. Dat levert een tekort op van ruim 2,1 miljoen euro. Het probleem speelt al maanden, maar is pas op het allerlaatste moment aan het daglicht gekomen. Hoe kan dat? De raad gaf de 15 miljoen al in 2011. Maar het college van B&W heeft de rente over al die jaren voor zichzelf gehouden om gaten op de begroting te dichten. Als het college normaal rente had bijgeschreven als tegenwicht voor de kostenstijgingen, was er helemaal geen probleem geweest. Die stijgingen zouden door de renteopbrengsten zijn gecompenseerd.

Het college van B&W is niet van plan om alsnog met geld over de brug te komen. Gisteravond gaf de gemeenteraad op het laatste nippertje een kredietgarantie aan de beide scholen. Daarmee kunnen zij geld lenen bij het rijk. Voorwaarde is echter dat de OSG de toets op kredietwaardigheid doorstaat. Of dat lukt is onzeker. OSG kampt met een laag eigen vermogen en is bezig met een financieel herstelproces, na alle problemen van de afgelopen jaren. “Komt de lening er niet, dan kan de bouw niet doorgaan” verklaarde OSG directeur Ellen Kruize tegenover de gemeenteraad.

De wethouder stelt dat het krediet van 15 miljoen “taakstellend” is. Dat is politieke taal voor “je krijgt er niks bij” en “regel het maar ergens anders”. ProHengelo wil echter niet dat de scholen zich extra in de schulden steken. De gemeente is wettelijk verplicht te zorgen voor een goede huisvesting van scholen en krijgt daar ook geld voor. “Gelet op de financiële positie van de OSG gaan rente en aflossing ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Daar hoeven we geen doekjes om te winden” aldus woordvoerder Wiert Wiertsema van ProHengelo. Wiertsema noemde het “volstrekt naïef” om te doen “alsof in 2016 een school gebouwd kan worden tegen de kosten uit 2011”.

Volgende week moet de opdracht aan de aannemer de deur uit. Gebeurt dat niet, dan moet opnieuw worden aanbesteed en worden de kosten nog hoger. De voorgenomen nieuwbouw wankelt door de financieringsproblemen die het college van B&W zelf heeft geschapen. De kans dat het plan wordt afgeblazen groeit. ProHengelo waarschuwde de wethouder dat als volgende week (of later) blijkt dat de nieuwbouw toch niet doorgaat “de woede bij ProHengelo tot uit de tenen komt”. Aan de bouw is 13 jaar voorbereiding vooraf gegaan. Die inspanningen mogen niet verloren gaan.

Reacties 2

  1. Jan ≡ 23 mrt 2016 ≡ 19:06

    Het volgende financiële debacle onder leiding van Ellen Kruize, stinkend naar belangenverstrengeling, is in aantocht!

  2. Simone ≡ 23 mrt 2016 ≡ 20:18

    OSG assimileert met Carmel. De concurrentie is te groot . Het Gilde college bestaat straks niet meer. Weggegooid geld. Dag OSG !!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: