Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Nieuwe directeur OSG

arrogantDe Raad van Toezicht van de Openbare Scholengemeenschap Hengelo (OSG) heeft directeur/bestuurder A. van der Werf die net weer was begonnen, opnieuw aan de kant geschoven. Mevrouw Ellen Kruize is aangesteld als nieuwe directie voorzitter in het komende half jaar. De heer van der Werf is aan haar ondergeschikt. Hij heeft zich ziek gemeld. Mevrouw Kruize was tot aan haar benoeming lid van de Raad van Toezicht en als zodanig een verklaard tegenstander van de heer van der Werf. De voorzitter van de Raad van Toezicht mevrouw Joke Mengerink en wethouder Erik Lievers (D66) hebben gemeld dat de heer van der Werf kon instemmen met de genomen maatregel. Inmiddels heeft deze krant uit betrouwbare bron gehoord dat dit niet het geval is. De heer van der Werf was eerder ontslagen door de gemeenteraad op voorstel van het college van B&W van Hengelo. Ook Raad van Toezicht wilde zijn directeur kwijt. De rechter heeft die besluiten echter vernietigd. Daarop heeft van der Werf zijn taak hervat. De Raad van Toezicht heeft daar nu een einde gemaakt.

Mevrouw Kruize heeft als opdracht gekregen om de financiën op orde te brengen. Die zijn gedurende de afwezigheid van der Werf flink uit de hand gelopen zijn. Tevens moet zij voorstellen doen voor een nieuwe topstructuur. Mevrouw Kruize was tot aan haar benoeming lid van de Raad van Toezicht. Mevrouw Kruize heeft geen ervaring in het onderwijs. Ze is nu directeur van een handelsonderneming in textiel te Zwolle. Daar is ze kortelings begonnen. Daarvoor werkte ze 8 jaar bij de Meerpaal, dat is een cultureel centrum in Dronten. Ze gaat drie dagen per week op de OSG aan de slag.

De benoeming van Ellen Kruize is opvallend. Als lid van de Raad van Toezicht heeft mevrouw Kruize evenals de andere leden van de raad onvoldoende toezicht uitgeoefend op de financiën van de school. Dit blijkt uit het Jaarverslag. De Raad van Toezicht ontdekte pas in 2014 dat 2013 met een tekort werd afgesloten. Als gevolg van het tekort en kritiek op zijn functioneren, is de vervanger van A. van der Werf als directeur/bestuurder deze zomer vertrokken. Ook verdiende een andere directeur in 2013 boven de Balkenende norm. Die moet het meerdere terugbetalen. De Raad van Toezicht had een ongelukkige hand bij het benoemen en aansturen van haar leidinggevenden. Een benoeming uit eigen kring moet dit euvel in de toekomst zien te voorkomen.

Er is ook sprake van een strategische beslissing. Erik Lievers kon niet door een deur met de heer van der Werf. Dat probleem is nu opgelost. Alles wijst erop dat het aan de kant schuiven van de heer van der Werf vooral is ingezet om de contacten van wethouder Lievers met de dagelijkse leiding van de OSG te herstellen. De gekozen oplossing gaat veel geld kosten. Mevrouw Kruize moet worden betaald. Daarnaast zal er een interim moeten komen, want het is onmogelijk is om de gestelde taak in drie dagen uit te voeren, nu de heer van der Werf zich heeft ziek gemeld.

Reacties 41

 1. wim.v ≡ 28 aug 2014 ≡ 23:23

  Joke Mengerink en Eric Lievers , misschien moeten ze een sloperij beginnen.
  Zij krijgen alles stuk . Mensen ,scholen, gemeenten… ik feliciteer Hengelo.

 2. Pieter ≡ 28 aug 2014 ≡ 23:55

  Zo is het .Deze benoeming van Kruize heeft dus niets te maken met het welzijn van de OSG noch met het functioneren van Van der Werf. Het heeft alles te maken met het in de benen houden van wethouder Lievers . Schandalig! Politiek Hengelo maakt zich ongelooflijk schuldig aan belangenverstrengeling

 3. Roel ≡ 29 aug 2014 ≡ 00:20

  Hoe is het mogelijk , dat een lid van de raad van toezicht , aangewezen wordt door de raad van toezicht , als hoogste baas , zonder een goede wervings en selectie procedure gevolgd te hebben , aangegeven in de statuten , de financien op orde moet brengen , die ze zelf uit de hand heeft laten lopen. Intrige!! GMR laat U dit toe?

 4. Coen ≡ 29 aug 2014 ≡ 00:49

  Hoe kan een jurkjesverkoopster nu een toporganisatie als de osg leiden. Ik ben benieuwd wat ze in huis heeft over onderwijsbeleid. Doe je best .

 5. Oud medewerker ≡ 29 aug 2014 ≡ 07:49

  Ik las op RTV Oost iets over de bapo regeling. Snapt Mengerink hier zelf wel iets van? Is dit wel mede de oorzaak van de financiele problemen? Is deze uitspraak niet een doekje voor het bloeden?

 6. Gerard ≡ 29 aug 2014 ≡ 09:27

  Coupe binnen de OSG!!!!! Je lacht je rot

 7. Arjen ≡ 29 aug 2014 ≡ 19:30

  @Gerard. Mensen , die er een puinhoop van gemaakt hebben grijpen naar de macht . Het is ongelooflijk!!!! Dit heeft niets meer te maken met hoe wij het hier in Nederland het altijd regelden. En jij mag zeggen waar in Europa dit wel orde van de dag was.

 8. Peet ≡ 29 aug 2014 ≡ 19:35

  Raad van Toezicht: U gaat te ver . U gaat over de schreef . U overschrijdt grenzen .Gemeenteraad , bescherm uw burgers!!!! Dit kan echt niet.

 9. Jetze ≡ 29 aug 2014 ≡ 20:26

  Als de klus erop zit , gaat mevrouw Kruize dan weer terug naar de raad van toezicht? Als dit het geval is , dan is het wel erg doorzichtig!!!!

 10. Oud medewerker ≡ 29 aug 2014 ≡ 21:15

  EERLIJK DUURT HET LANGST.

 11. Jan ≡ 29 aug 2014 ≡ 21:27

  Ik ben zo benieuwd; wat is het belang van Joke Mengerink hierin. Het is een slangenkuil met een belangenverstrengeling waar wij geen weet van hebben. De zorggelden voor Carint moeten nog verdeeld worden en dan wil je wel een wit voetje halen bij het college van B&W (o.a. Bij Eric Lievers, alias De Prutser)

 12. Amsterdam ≡ 30 aug 2014 ≡ 00:27

  Waarom moet een scholengemeenschap ten prooi vallen aan de bureaucratie van grote organisaties . Laat ons toch lekker ons gangetje gaan. Dat ging in het verleden altijd goed. Groei van het leerlingenaantal, de mensen mochten er graag werken ,alle werknemers ,docenten konden in alle rust hun werkzaamheden verrichten en ineens met de komst van Raden van Toezichten is het anders , maar niet beter geworden. De lasten overstijgen de baten en dat is niet goed. Gewoon lekker schools zijn lijkt mij.

 13. Hans Jagt ≡ 30 aug 2014 ≡ 15:02

  Weer wordt er in gemeente Hengelo geld over de balk gegooid, van ons gemeenschapsgeld en hierbij is ook nog een wethouder betrokken.
  Zo’n ongeordende chaos, zoals hierboven wordt beschreven, vind je alleen
  bij overheid en semi overheid instellingen, waar geen geld verdient hoeft te worden, maar met een gerust hart belastinggeld, (gemeenschapsgeld dus)
  over de balk gesmeten word.
  Dan hebben wij het nog niet eens over het kinderlijk-primitieve gedrag, van mensen die het niet voor elkaar krijgen om opbouwend samen te werken.

  Hans

 14. Karel ≡ 01 sep 2014 ≡ 20:08

  Vandaag 01-09-2014 de tubantia gelezen?

  Daar staat een artikel dat de nieuwe VMBO op “losse schroeven staat”.
  Hierin commentaar van de voorzitter van de Raad van Toezicht en de wethouder.
  Moet de bestuurder geen commentaar geven zij geeft toch handen en voeten aan het beleid?
  Mevrouw Kruize waar bent u?
  Of heeft u eigenlijk geen tijd om de OSG te besturen tussen uw eigen werkzaamheden en uw 28 andere neven taken door?

 15. Dirk Wan ≡ 01 sep 2014 ≡ 21:04

  Pesten is ook een vak.

 16. merel ≡ 01 sep 2014 ≡ 21:16

  @Dirk. Bedoel je de mensen uit het artikel?

 17. Dirk Wan ≡ 01 sep 2014 ≡ 21:44

  @Merel. Jammer genoeg , moet ik dit toegeven.

 18. palthe ≡ 09 sep 2014 ≡ 21:15

  als bestuurders zich gaan bemoeien met iets waar zij geen verstand van hebben krijg je dit. Geld over de balk smijten en integere mensen wegpesten. Managers die meet oog hebben voor hun eigen carière dan voor het welzijn van anderen. Staat de raad an bestuur boven derecheter? Het zal wel weer van viren af aan beginnen met alle gevolgen voor het leidend voorwerp. Schandalig.

 19. Pain in d À ≡ 10 sep 2014 ≡ 08:03

  Ik heb het idee dat de oud bestuurder gewoon teveel weet.
  Hij legt naar alle waarschijnlijkheid binnen de kortste keren het dramatisch functioneren van de raad van toezicht en het dramatisch besturen van de wethouder bloot.
  Zie ook de 2 rechtszaken.
  Nu moet iemand uit de eigen gelederen dat verbloemen en wordt er een rookgordijn opgetrokken.

  RAAD LET OP!
  HET GAAT OVER HET VOORTGEZET ONDERWIJS IN HENGELO!
  NEEM UW VERANTWOORDELIJKHEID EN FLUIT DE VRINDJES VAN DE WETHOUDER TERUG DIE IN DE RAAD VAN TOEZICHT ZITTEN.!

 20. Een Hengeloër ≡ 20 okt 2015 ≡ 19:53

  OVER GRAAIERS GESPROKEN!!!!!! Onze bestuurder van de OSG , Ellen Kruize heeft in tweeënhalve maand 24000 euro verdient voor DRIE dagen werken per week. Dit is te lezen in het jaarverslag van 2014. De raad van toezicht weet wel welke baantjes ze elkaar moeten toeschuiven want Ellen Kruize komt oorspronkelijk uit de raad van toezicht. Dezelfde raad gaat ook over de bezoldiging van de bestuurder , dus heeft Ellen Kruize haar eigen salaris bepaald?

 21. Ton ≡ 15 apr 2016 ≡ 10:12

  Ook hier dus weer een belangenverstrengeling ten top . Uit een raad van toezicht komen en dan van je eigen club een buiten proportioneel salaris krijgen , Harink uit het CDA bouwt illegaal en ga zo maar door. En de verantwoordelijke gemeenteraad (COALITIE) doet die er wat aan? Hopelijk nu wel.

 22. Gerucht ≡ 30 apr 2016 ≡ 19:42

  INDEWANDELGANGEN!!! 9 Mei ,staat Van der Werf dan weer op de stoep bij de OSG , vraagteken……..

 23. Bart ≡ 07 mei 2016 ≡ 20:16

  Vd Werf begint as maandag 9 mei weer met zijn werkzaamheden.hoe zal hij omgaan met personeelsleden die hem regelmatig “dwars” zaten?

 24. Hans ≡ 10 mei 2016 ≡ 18:04

  Al een vooraankondiging op Tubantia wie de nieuwe directeur van de osg wordt? Is het nieuw in het onderwijs , dat je op voorhand al solliciteert in de krant? Waarom dan een dure procedure beginnen? Haar achterban, de vz van de raad van toezicht heeft ze al mee , want daar komt , zoals uit het voorgaande te lezen , ze zelf uit. Is zo iemand voor de toekomst nog wel serieus te nemen?

 25. Klarus ≡ 10 mei 2016 ≡ 18:38

  Even een reactie. Ik begrijp , dat iemand in de krant solliciteert naar een functie , met de werkgever naast zich , dan weet iedereen toch al wat de uitkomst zal zijn: weg geloofwaardigheid.

 26. ALEX ≡ 10 mei 2016 ≡ 19:26

  Sollicitataties hebben dus geen zin meer. Je weet dus al dat je aan de verliezende kant zit. Kruize wordt door de raad van toezicht naar voren geschoven. Deze school heeft dan toch een inspraak van “lik mijn vestje”. Het lijkt erop , dat ze niet eens hun eigen directeur kunnen kiezen.

 27. Tukker ≡ 10 mei 2016 ≡ 20:47

  Onder de loep genomen : openbare onderwijsorganisaties gedijen nog het best als ze onder de gemeenteraad vallen. Veel gemeenten in ons land nemen dit model weer ter hand. Voor onderwijsorganisaties blijken RVT ’s een failliet model. Raden van toezichten moeten brengen en niet halen. Het blijkt te vaak , dat er veel geld uitgaat naar onderzoek enz. Hengelo moet zich maar eens gaan oriënteren.

 28. Meeralsvriendjespol. ≡ 13 mei 2016 ≡ 19:39

  In bovenstaand artikel lees ik , dat iemand uit een raad van toezicht benoemd wordt als interim directeur. Tot zover volg ik het nog. Na alle commentaren maak ik op , dat deze mevrouw samen met haar eigen club in de krant solliciteert als vaste bestuurder. In mijn simpele beleving kan dit niet. Dit is toch tegen alle regels van goed bestuur in. Omdat ze vriendjes zijn , kunnen ze geen ……. Nee ….tegen elkaar zeggen. Als je de artikelen van integriteit op het ogenblik leest ,dan is dit wel zeer onacceptabel en absoluut niet integer. Wie houdt überhaupt toezicht op deze mensen !

 29. Sara ≡ 13 mei 2016 ≡ 20:53

  Mevrouw Kruize moet maar eens haar knopen gaan tellen. En als manager van een kledingbedrijf kan dit geen punt zijn. Een onderwijsorganisatie is toch iets anders. Dit vergt mensen die een jarenlange ervaring in deze sector hebben opgedaan.

 30. Joop ≡ 20 mei 2016 ≡ 18:15

  Je moet maar in de commissie van benoeming zitten! Dan zit je daar dus voor Jan met de korte achternaam in. Ik zou direct uitstappen .

 31. Oud medewerker ≡ 21 mei 2016 ≡ 17:14

  Mw Kruize probeert zich in een zeer belangrijke functie te manouvreren door een een-tweetje met Mw Mengerink. Beiden zijn goede kennissen van elkaar. Nog een belangrijk detail is ,dat Mw Kruize ook uit de RVT komt. Kan dit allemaal!! De RVT is benoemd door de gemeenteraad , dus de nieuwe wethouder en de grootste partij van Hengelo hebben hierin een belangrijke taak . Grijp in.

 32. Simone ≡ 21 mei 2016 ≡ 17:50

  Kom op jongens , die school verdient een bestuurder , die fris is en niets te maken heeft met het verleden. Wiertsema , Knecht en de nieuwe wethouder van onderwijs , zet jullie er voor in. Openbaar onderwijs is belangrijk voor een gemeente!!

 33. Piet Z. ≡ 23 mei 2016 ≡ 19:38

  Ellen Kruize moet maar heel snel weer vertrekken naar Zwolle ,dan kan ze haar D66 vriendje Erik Lievers weer ontmoeten. In Hengelo zijn we van ze af en Zwolle neemt de ellende maar over!

 34. Zwolle Driezorg ≡ 23 mei 2016 ≡ 20:10

  Waren we eindelijk van Ellen Kruize af en kaatsen jullie nu de bal terug? Onze oude bestuurder zal hier niet blij mee zijn.

 35. Peet ≡ 23 mei 2016 ≡ 20:38

  De hele RVT heeft een connectie met D66 . Het is volstrekt onacceptabel , dat de politiek , door verstrengeling zo’n invloed heeft op het wel en wee van een school . Weg D66 RVT! Alstublieft een onafhankelijk bestuurder.

 36. Joop ≡ 24 mei 2016 ≡ 10:09

  Inderdaad , de Raad van Toezicht heeft er een potje van gemaakt!! Zoals in het artikel beschreven had Van Der Werf weer gewoon aan het werk gekund. Dit was beter en goedkoper geweest onder leiding van Mw Mengerink , oud bestuurder van Carint ,heeft de Raad van Toezicht veel geld uitgegeven (inhuren van externe bureaus , juridische kosten enz. ) , te lezen uit vorige artikelen. Uit krantenberichten verneem ik , dat een voormalig lid van de Raad van Toezicht mee gaat solliciteren , ook nog een goede kennis ! Dus als deze mevrouw het wordt , dan gaat het gewoon op deze manier door. Besturen is ook zelf kennis van zaken hebben!!!

 37. Jan ≡ 24 mei 2016 ≡ 18:15

  De voorzitter van de RVT van de OSG ,mevrouw Mengerink ,komt door de berichtgeving over Carint Reggeland (er komen zelfs kamervragen )negatief in Tubantia .Dit is heel slecht voor de OSG. Advies aan deze voorzitter :functie neerleggen!!!!!!

 38. harrie ≡ 25 mei 2016 ≡ 19:12

  De rvt van de OSG heeft een voorzitter ,die veel negatief in het nieuws is. Zoals :grootverdiener (bij haar aanstelling had de politiek al enkele twijfels ) , jarenlange slepende zaak bestuurder osg zonder een goede oplossing , nu weer de publicaties over Carint die er niet om liegen. Dit moet toch ook afstralen op de rest van de osg rvt. Er zit zelfs een rechter in hun midden. dat zij dit alles voor hun verantwoordelijkheid willen nemen , is mij een raadsel.

 39. harrie ≡ 25 mei 2016 ≡ 20:01

  Hoe lang moet het ego van mevrouw Mengerink nog zegevieren en hoelang gedogen de mensen van de osg rvt dit nog?

 40. Karel ≡ 07 jun 2016 ≡ 08:20

  Uit alle commentaren en bovenstaand artikel lees ik . dat een mevrouw Kruize uit de raad van toezicht zich opwerpt als sollicitant van bestuurder van de organisatie. Staat er dan niet in hun statuten , dat dit niet kan ! En ook omdat je niet over je eigen functioneren gaat. Tegen de regels van Good Gouvernance in.

 41. Karel ≡ 05 aug 2016 ≡ 17:53

  Alweer een nieuwe directeur , maar deze heeft al veel onderwijsinstellingen achter de rug , twee jaar , drie jaar, hooguit vier jaar. Als het moeilijk wordt , stapt hij op. 61 jaar is een leeftijd , dat je nu ook niet lang meer zit , wat is de reden dat deze meneer het ver van huis zoekt ?

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: