De gemeenteraad van Hengelo heeft een eerste gesprek gehad over de bezuiniging voor 2016 en de jaren daarna. Een van de uitkomsten was dat een nieuwe kaalslag in de zorg mogelijk wordt afgewend. De aanstaande kortingen door het rijk op de zorg worden over het totaal budget van de gemeente verdeeld. De discussie werd aangezwengeld door ProHengelo. Raadslid Wiert Wiertsema constateerde dat er een bezuiniging van maximaal 3,2 miljoen op de gemeentelijke zorgtaken afkomt waar nog geen rekening mee is gehouden. Hij pleitte voor het opbouwen van een reservoir aan niet uitgevoerde bezuinigingen waaruit kan worden geput. De bezuiniging op de zorg wordt dan gemeente breed opgevangen waardoor geen ingrijpende korting op de zorg aan cliënten hoeft plaats te vinden. Deze suggestie viel in goede aarde bij SP wethouder Mariska ten Heuw. Zij gaf aan dat het meenemen van de 3,2 miljoen in de bezuinigingsoperatie ook het doel van het college is.
Het zal niet meevallen om 3,2 miljoen extra te besparen. De noodzakelijke bezuiniging op de gemeentelijke uitgaven loopt op tot 4,1 miljoen in 2018 en daar komt de 3,2 miljoen nog eens bovenop. Bij de discussie werden de bokken van de schapen gescheiden. Drie partijen maakten keuzen voor bezuinigingen gebaseerd op hun verkiezingsprogramma (ProHengelo, PvdA, VVD), Anderen hielden het vaag (SP, CDA, D66) en gaven geen richting aan. De positie van het CDA is opmerkelijk. Jarenlang pleitte het CDA voor een takendiscussie binnen de raad. Nu de discussie er is (partijen geven per taak aan of kan worden bezuinigd) blijkt de CDA fractie alle keuzen uit de weg te gaan. De SP kiest ook niet, terwijl SP wethouder Mariska ten Heuw leiding geeft aan het bezuinigingsprogramma. Ook dat is opmerkelijk. De heer Floor van Grouw verklaarde dat zijn fractie voorstander is van de kaasschaafmethode. Dat wil zeggen dat overal een evenredige korting wordt toegepast tot de vereiste bezuiniging is bereikt.
De eerste stappen voor een nieuwe bezuinigingsronde zijn nu gezet. Het college van B&W gaat de suggesties uitwerken. In maart wordt de discussie voortgezet.
Geef een reactie