De gemeenteraad gaat een streep halen door het nieuwe afval brengsysteem, het ‘omgekeerd inzamelen’. Er is geen meerderheid meer voor. Deze opvallende conclusie kan worden getrokken na de politieke markt van gisteravond. Twee jaar gelden is voor een systeem gekozen waarbij de burgers hun afval zelf naar de ondergrondse container gaan brengen. Het is ten dele ook reeds ingevoerd. De CDA fractie heeft zich echter tegen het college gekeerd en kiest nu voor het hybride-systeem dat ProHengelo aan de gemeenteraad heeft voorgesteld. Dat is zoals ProHengelo woordvoerder Edith van den Brugh verklaarde “een goed compromis”.
Hybride systeem
Aanvankelijk moesten alle inwoners van de stad hun Grijze Otto inleveren. In het hybride systeem mogen de inwoners zelf kiezen of zij hun afval aan huis laten ophalen, of het zelf wegbrengen naar de ondergrondse containers. De details moeten nog geregeld worden. Maar de inwoners gaan wel iets meer betalen voor de luxe van het aan huis ophalen. Daarbij moet worden gedacht aan een prijsverhoging van 2 tot 3 euro per leging. Die zal eenmaal per 6 weken plaatsvinden. De inwoners kunnen ook bij de ondergrondse container terecht als de Grijze Otto eerder vol is. Het zelf wegbrengen van het afval blijft goedkoper dan thuis ophalen.
Achtergrond van de ommezwaai is het verzet tegen het afval brengsysteem vanuit de bevolking. De gemeente hoopte door zelf wegbrengen de scheiding van afval te bevorderen. Dat gebeurt ook, maar het lijkt ook te leiden tot een overmaat aan zwerfvuil. Groen en verpakkingen worden wel (ten dele gratis) van huis opgehaald en dat blijft zo. In 2015 hebben de meeste fracties voor het nieuwe systeem gekozen, maar sinds gisteravond waait een nieuwe wind door Hengelo. Bijzonder is de positie van CDA wethouder Marcel Elferink. Hij verdedigt het college-beleid. Dat moet dat ook wel, want de coalitiepartijen PVDA, D66 en SP houden nog vast aan het omgekeerd inzamelen. Maar in het zicht van de raadsverkiezingen in maart 2018 zullen zij er zeker geen halszaak van maken.
Wiert Wiertsema
Reacties 1
Een hybride systeem is een politieke oplossing om de kool en de geit te sparen. In feite hebben we al een hybride systeem want inwoners kunnen vrijwillig de grijze bak inleveren. Hier wordt echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Het bewijs dat men de grijze bak wil houden.
Extra orac’s plaatsen in de grote laagbouwwijken kost alleen maar geld om dat ze nagenoeg niet gebruikt gaan worden.
De politiek in Hengelo moet uitzoeken hoe het zover gekomen is. Er is door de recycle-lobby bewust gestuurd om omgekeerd inzamelen in te voeren. Met drogredenen is de grijze bak in de ban gedaan. Heeft er manipulatie plaatsgevonden om het beleid door te drukken? De algemene beginselen van behoorlijk bestuur zijn in Hengelo met voeten getreden!
Nu geen overhaaste politieke beslissingen nemen maar een ruime adempauze inlassen om goed onderzoek te doen en met nieuw beleid te komen dat gedragen wordt door de inwoners van Hengelo.
Almelo heeft inmiddels het goede voorbeeld gegeven!
https://www.facebook.com/afvalinformatieenadvieshengelo/
Geef een reactie