Volgende week beslist de gemeenteraad over de zorg in Hengelo, maar de ondersteuning van cliënten is nog niet geregeld. Bij het aannemen van de wet op de maatschappelijke ondersteuning in de Tweede Kamer, heeft het parlement de positie van cliënten versterkt. Dit moet voorkomen dat mensen die hulp en zorg nodig hebben in een (te) afhankelijke positie terecht komen. Ten opzichte van de gemeente die beslist over de zorgaanvraag en de instellingen die de zorg verlenen. Daarom kunnen cliënten ondersteuning krijgen van een onafhankelijke persoon. Die helpt om de juiste beslissingen te nemen. Ondersteuning is altijd gericht op de cliënt en zijn of haar belangen. Daarom is de onafhankelijke positie van de ondersteuner belangrijk. De gemeenten krijgen geld om dit goed te regelen, maar Hengelo is daar laat mee. In de conceptverordening die de gemeenteraad moet vaststellen, is de onafhankelijkheid van de ondersteuning niet geregeld.
De instelling die op dit moment ondersteuning geeft aan cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (de Stichting MEE) is door B&W aan de kant gezet. Carint heeft opdracht gekregen een voorstel te doen om de ondersteuning bij hen onder te brengen. Dat is echter problematisch. Carint is de grootste zorgorganisatie in stad en regio. De ondersteuner gaat zich dus voor een deel richten op cliënten van Carint zelf. Is de onafhankelijkheid dan wel voldoende gewaarborgd? Ook als Carint het intern goed regelt, blijft de vraag overeind. Als een cliënt zich verzet tegen de werkgever van de ondersteuner, zal die in dat geval sterk genoeg in de schoenen staan om de cliënt succesvol bij te staan?
Er is echter meer. Zoals bekend staat de zorg staat onder de tucht van de markt. Er is concurrentie tussen instellingen. Hoe staan de andere organisaties tegenover cliëntondersteuners die werkzaam zijn bij de concurrent? Het geeft de ondersteuners van Carint namelijk volop de gelegenheid om bij de concurrentie in de keuken te kijken. Ook hier doemt dus opnieuw de vraag op: hoe onafhankelijk kunnen de ondersteuners zijn? Maar ook: hoe serieus nemen instellingen cliënten die worden ondersteund door beroepskrachten van de concurrent?
Het voorstel om de cliëntondersteuning bij Carint onder te brengen, is afkomstig van wethouder Jan Bron (PvdA). De constructie zoals de wethouder die voor ogen heeft, dreigt echter een belangrijke weeffout te worden in het nieuwe stelsel voor de zorg in Hengelo. Bas van Wakeren en Wiert Wiertsema (ProHengelo), de woordvoerders namens hun partij voor de zorg, hebben al aangekondigd er bij de behandeling van de WMO in de gemeenteraad op terug te komen.
Geef een reactie