Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Ondersteuning zorgcliënten nog niet geregeld

afluisterenVolgende week beslist de gemeenteraad over de zorg in Hengelo, maar de ondersteuning van cliënten is nog niet geregeld. Bij het aannemen van de wet op de maatschappelijke ondersteuning in de Tweede Kamer, heeft het parlement de positie van cliënten versterkt. Dit moet voorkomen dat mensen die hulp en zorg nodig hebben in een (te) afhankelijke positie terecht komen. Ten opzichte van de gemeente die beslist over de zorgaanvraag en de instellingen die de zorg verlenen. Daarom kunnen cliënten ondersteuning krijgen van een onafhankelijke persoon. Die helpt om de juiste beslissingen te nemen. Ondersteuning is altijd gericht op de cliënt en zijn of haar belangen. Daarom is de onafhankelijke positie van de ondersteuner belangrijk. De gemeenten krijgen geld om dit goed te regelen, maar Hengelo is daar laat mee. In de conceptverordening die de gemeenteraad moet vaststellen, is de onafhankelijkheid van de ondersteuning niet geregeld.

De instelling die op dit moment ondersteuning geeft aan cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (de Stichting MEE) is door B&W aan de kant gezet. Carint heeft opdracht gekregen een voorstel te doen om de ondersteuning bij hen onder te brengen. Dat is echter problematisch.  Carint is de grootste zorgorganisatie in stad en regio. De ondersteuner gaat zich dus voor een deel richten op cliënten van Carint zelf. Is de onafhankelijkheid dan wel voldoende gewaarborgd? Ook als Carint het intern goed regelt, blijft de vraag overeind. Als een cliënt zich verzet tegen de werkgever van de ondersteuner, zal die in dat geval sterk genoeg in de schoenen staan om de cliënt succesvol bij te staan?

Er is echter meer. Zoals bekend staat de zorg staat onder de tucht van de markt. Er is concurrentie tussen instellingen. Hoe staan de andere organisaties tegenover cliëntondersteuners die werkzaam zijn bij de concurrent? Het geeft de ondersteuners van Carint namelijk volop de gelegenheid om bij de concurrentie in de keuken te kijken. Ook hier doemt dus opnieuw de vraag op: hoe onafhankelijk kunnen de ondersteuners zijn? Maar ook: hoe serieus nemen instellingen cliënten die worden ondersteund door beroepskrachten van de concurrent?

Het voorstel om de cliëntondersteuning bij Carint onder te brengen, is afkomstig van wethouder Jan Bron (PvdA). De constructie zoals de wethouder die voor ogen heeft, dreigt echter een belangrijke weeffout te worden in het nieuwe stelsel voor de zorg in Hengelo. Bas van Wakeren en Wiert Wiertsema (ProHengelo), de woordvoerders namens hun partij voor de zorg, hebben al aangekondigd er bij de behandeling van de WMO in de gemeenteraad op terug te komen.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: