Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

OSG Hengelo heeft tekort van 1 miljoen

money moneyHet jaar 2013 is voor de Openbare Scholengemeenschap in Hengelo (OSG) dramatisch verlopen met een tekort van ruim 1 miljoen euro. Daarnaast is sprake van een vordering van 10.000 euro op een van de oud-directeuren (de heer van de Moesdijk) omdat hij meer inkomen heeft genoten dan op grond van de Wet Normering Topinkomens (vroeger de ‘Balkenende-norm’) is toegestaan. Het goede nieuws is dat de organisatie financieel gesproken nog steeds gezond is. Het tekort van 1 miljoen is ontstaan door overschrijding van de personeelslasten ten opzichte van de begroting. In 2012 begon dat met een klein tekort. Het duurde tot 2014 voor de directie van de school in de gaten kreeg dat er echt een probleem was. “Direct na signalering en analyse van het tekort tijdens het jaarrekeningproces 2013, is gestart met maatregelen die ten doel hebben de inkomsten en uitgaven zo spoedig mogelijk met elkaar in balans te brengen” schrijft de Raad van Toezicht in het Jaarverslag.

Terugvordering

Uiteindelijk is het jaar 2013 afgesloten met een negatief resultaat ter grootte van € 1.030.589,= “Dat betekent dat de OSG Hengelo haar huidige beleid moet herzien en stevig moet bijsturen”. Er zal vooral worden gekeken naar de salarissen en overige arbeidsvoorwaarden van de medewerkers. Het salaris van de heer van de Moesdijk wordt teruggevorderd door de Raad van Toezicht voor zover het boven de norm lag. Dat is een wettelijke verplichting. Het maximum-salaris in 2013 bedroeg 228.599 euro, inclusief pensioen en onkosten. Ook al onvoorstelbaar hoog, denken wij hier op de redactie. Waarom moet een waarnemend directeur van een middelbare school meer verdienen dan de minister-president?

Geen openheid over kosten interim-management

Het volume van de uitgaven van de OSG bedraagt 20 miljoen. Het overgrote deel zijn voorspelbare personeelsuitgaven. In dit licht bezien is een overschrijding van 1 miljoen euro aanzienlijk. De Scholengemeenschap moet veel extra uitgaven hebben gehad vanwege de problemen in de top van de organisatie. Er zijn interim-managers en andere ondersteuners ingehuurd.  Het Jaarverslag maakt niet duidelijk wat deze extra lasten waren. Waarom is er geen openheid op dit punt? De Raad van Toezicht had met openheid veel vertrouwen kunnen winnen. Nu komt de discussie over de kosten ongetwijfeld terug. Herstel van het dienstverband van de oude directeur door de rechter afgelopen zomer, betekent bovendien dat deze alsnog zijn salaris dient te ontvangen. De kosten daarvan spelen ook in 2013 en zijn niet in het Jaarverslag 2013 verwerkt.

Financieel gezond

Overigens is de organisatie nog steeds financieel gezond. Daarover hoeft niemand zorgen te hebben. Het weerstandsvermogen en de solvabiliteit voldoen ruimschoots aan de normen van het ministerie van onderwijs. De voormalige directeur de heer Albert van der Werf is deze week opnieuw aan de slag gegaan bij de OSG.  Hij heeft zijn oude functie weer opgepakt. Hij deed dit na een gesprek met de Raad van Toezicht. Hem wacht de taak om de school financieel in goede banen te geleiden.

Reacties 2

  1. Dy ≡ 24 aug 2014 ≡ 10:10

    Ben benieuwd naar de bespreking van de jaarrekening in een raadsvergadering…
    Hoe kunnen de mensen in de raad van toezicht die zijn aangesteld via Wethouder Lievers dit zo uit de klauwen laten lopen?
    1 van de voornaamste taken van een raad van toezicht is tijdens een boekjaar zicht houden op de inkomsten en uitgaven en de totale financiële toestand.
    Hoe kan het in vredesnaam dat deze raad van toezicht pas tijdens de evaluatie van de jaarrekening een tekort constateerde en niet tijdens een boekjaar bijstuurde.
    FALEND TOEZICHT???

  2. Theo ≡ 24 aug 2014 ≡ 11:06

    De beste stuurlui staan aan wal. De stuurlui zijn dan Lievers en de raad van toezicht. Die hebben de OSG op sterven na dood gemaakt. Een openbaar lichaam,waar de mensen in het verleden altijd met plezier werkten. Hier kon Hengelo trots op zijn. Jammer dat dit nu voorbij is. Politiek : HERSTEL DIT!!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: