Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Wethouder Bruggink (D66) speelt met vuur

Wethouder Bruggink (D66) speelt met vuurWethouder Claudio Bruggink (D66) houdt halsstarrig vast aan Lees meer

Brede steun voor afvalinzameling

Brede steun voor afvalinzamelingDe grijze kliko houdt de politiek bezig. Alle Lees meer

Het geld is op, toch sprankje hoop voor nieuwe initiatieven

Het geld is op, toch sprankje hoop voor nieuwe initiatievenDeze week sprak de gemeenteraad over de voorjaarsnota. Lees meer

Is Rabotheater op weg naar zijn laatste seizoen?

Is Rabotheater op weg naar zijn laatste seizoen?De toekomst van het RABO theater is sinds Lees meer

Geen CDA excuus, wel gebakken peren...

Geen CDA excuus, wel gebakken peren...Gezinus Knegt (ProHengelo) heeft er een jaar mee Lees meer

Nieuw conflict B&W en horecaondernemers

Nieuw conflict B&W en horecaondernemersDaar gaan we weer. Het eerste conflict is Lees meer

Verkoop Twence: burgers de dupe

Verkoop Twence: burgers de dupe  Deze week werden de Twentse gemeenteraadsleden ingelicht over Lees meer

Hengelo heeft een nieuw parkeerbeleid nodig

Hengelo heeft een nieuw parkeerbeleid nodig  In Hengelo wordt veel gemopperd op de handhavers Lees meer

Miljoenentekort in Hengelo

Miljoenentekort in HengeloWeet U het nog? Afgelopen najaar presenteerde het Lees meer

Nieuwe overschrijdingen bij Warmtenet

De oppositie had nog zo gewaarschuwd: de overschrijdingen bij het Warmtenet zijn nog niet voorbij. En ja hoor, ze krijgen gelijk. Opnieuw valt het project duurder uit. Minimaal 2 miljoen om precies te zijn, mogelijk oplopend naar 2,67 miljoen euro. Op 31 december 2016 zou de boel overgedragen worden aan externe partners. Ook dat gaat niet door. De gemeente blijft voorlopig verantwoordelijk. Dat blijkt uit een brief die B&W vlak voor de kerst naar de gemeenteraad hebben gestuurd. De aanleg van Warmtenet (warm water van Akzo wordt gebruikt voor stadsverwarming) heeft tot dusver 29 miljoen gekost. Onder aftrek van subsidie blijft 15 miljoen over die Hengelo zelf moet betalen. Daar komt nu tenminste 2 miljoen bij. Als belastingbetaler ziet U er geen cent van terug, terwijl het project aanvankelijk wel als ‘terugverdien model’ aan de raad werd verkocht. Dat was nog in de tijd dat GroenLinks wethouder Janneke Oude Alink aan de macht was. Sindsdien zijn de kosten steeds maar opgelopen.

Om anno 2016 van het gedonder af te zijn, ging de gemeenteraad afgelopen zomer in meerderheid akkoord met de extra kosten en het afstoten van het project op het einde van het jaar. De oppositie zag het niet zitten en koos voor een goedkopere oplossing. De PvdA was tevreden. “Eindelijk geen risico’s meer”, verzuchtte fractievoorzitter Maarten Hollander destijds. Dat blijkt nu toch weer anders te liggen. In september dook al een eerste tekort op van bijna 1 miljoen.

Nieuwe brief

Nu ligt er dus weer een brief van B&W aan de gemeenteraad met nieuwe tekorten. Gaat dat een keer stoppen? Nee, U en ik kennen inmiddels de wet van het Warmtenet. Die wet is simpel en luidt: wat kan oplopen, loopt ook op. Dat gaat niet over de watertemperatuur, maar over de kosten, euro’s dus. Het college van B&W van Hengelo is ongeveer de enige die met deze wetmatigheid geen rekening houdt. Daar haakt een tweede probleem op in: de voorgenomen overdracht van het project aan de externe partners (eind 2016) is uitgesteld. De gemeente blijft voorlopig verantwoordelijk voor het Warmtenet en moet betalen voor alles wat misgaat. Kijk dus niet raar op als het college straks opnieuw met kostenstijgingen bij de gemeenteraad komt.

Goud geld

Tja. Het kan niet op in Hengelo als het om Warmtenet gaat, het prestigeproject dat ooit is opgezet om de duurzaamheid te dienen en GroenLinks ter wille te zijn… Het blijft goud geld kosten. Ondertussen zet de verpaupering van de Hengelose binnenstad gewoon door. De broodnodige investeringen worden niet gedaan. Op diverse momenten kon Hengelo de afgelopen jaren zijn verlies nemen door het warmtenet-project af te bouwen of een andere wending geven. Helaas, het politiek prestige van de SP-PvdA-CDA-D66 coalitie stond de ratio in de weg. Wat Hengelo aan geld heeft (of had), wordt in de grootste financiele flop aller tijden gestoken. En dat blijft nog even zo.

Opgesteld door Wiert Wiertsema

 

Reacties 1

 1. Hans ≡ 25 dec 2016 ≡ 13:23

  Deze coalitie is eigenlijk alleen maar goed in geld over de balk smijten en waar eigenlijk het geld naar toe moet (de verpauperde binnenstad rigoureus aan deze tijd en de toekomst aanpassen) komt niet aan bod.
  De Hengelosche inwoners en ook een groot gedeelte bewoners, uit de naast gelegen steden en dorpen zullen Hengelo links laten liggen.
  Zo loopt de omzet van de Hengelosche binnenstadondernemers snel achteruit en Hengelo heeft al een NEGATIEF imago EN HET WORDT ALLEEN MAAR ERGER.
  Het wordt nu echt tijd voor een nieuwe coalitie, is het niet mogelijk om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven, dan kan de huidige coalitie voelen,
  hoe de Hengelosche bevolking denkt over dit WANBELEID

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: