Gezinus Knegt (ProHengelo) heeft er een jaar mee rondgelopen: het nare gevoel beschuldigd te worden van integriteitsovertredingen zonder te kunnen bewijzen dat het flauwekul is. U moet weten: de persoonlijke integriteit van een raadslid is zijn politieke kapitaal. Zonder dat, ben je nergens. Elkaar onderuit halen op dat punt doe je niet, tenzij er iets aan de hand is. Daar zijn regels voor en die heeft de gemeenteraad nu aangescherpt. Als iemand een integriteitsprobleem constateert bij een collega, wordt dat gemeld aan de burgemeester. De burgemeester onderzoekt of er iets aan de hand is en brengt de raad op de hoogte als er inderdaad een probleem is.
Gezinus Knegt is als fractievoorzitter van ProHengelo door 2 collega-raadsleden via de krant beschuldigd van integriteitsovertredingen. 1x door het CDA en 2x door Leo Janssen. In alle drie de gevallen stond het eerst in de krant, daarna kwam het pas bij de burgemeester. 3x is vastgesteld dat er geen enkele aanleiding was om een integriteitsonderzoek te doen.
Knegt heeft vervolgens gemerkt hoe moeilijk het is om iets recht te zetten als het eenmaal in de krant heeft gestaan. ‘Waar rook is, is vuur’ denken de mensen. We kunnen constateren dat het CDA en Leo Janssen hebben geprobeerd om integriteit te gebruiken als wapen om een politieke tegenstander een kopje kleiner te maken. Met smerige beschuldigingen, die uit de duim gezogen waren.
De CDA fractie heeft nu het initiatief genomen om de omgangsvormen in de Hengelose gemeenteraad te verbeteren. Dat is een goed initiatief. De raad heeft over een integriteitsprotocol gesproken en alle aanwezige waren er blij mee. Toch zit het Gezinus Knegt niet lekker dat de CDA fractie de beschuldigingen nooit heeft teruggetrokken. Hij vroeg aan Maureen Muller (de CDA fractievoorzitter) of zij hiertoe bereid was. Die praatte er over heen. Ze begreep zijn vraag, maar kwam niet met een antwoord. Gezinus Knegt blijft dus gewoon zitten met de gebakken peren….
Leo Janssen verkoos niet bij de vergadering te zijn. Maar hij heeft nog nooit ergens ‘sorry’ voor gezegd, dus dat zal ook nu niet gaan gebeuren.
Buiten deze nare bijkomstigheden, werd de bijeenkomst over het nieuwe integriteitsprotocol door de aanwezigen als goed en zinvol ervaren. Ze stemden allen in met het voorstel. Dat gaat nu als hamerstuk naar de gemeenteraad. Het afwezige lid Janssen heeft per brief aangekondigd dat hij in de gemeenteraad op de zaak terugkomt. Gaat dat iets toevoegen? Waarschijnlijk is ‘nee’ het enig juiste antwoord op deze vraag.
Wiert Wiertsema
Geef een reactie