Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Geen CDA excuus, wel gebakken peren…

Gezinus Knegt (ProHengelo) heeft er een jaar mee rondgelopen: het nare gevoel beschuldigd te worden van integriteitsovertredingen zonder te kunnen bewijzen dat het flauwekul is. U moet weten: de persoonlijke integriteit van een raadslid is zijn politieke kapitaal. Zonder dat, ben je nergens. Elkaar onderuit halen op dat punt doe je niet, tenzij er iets aan de hand is. Daar zijn regels voor en die heeft de gemeenteraad nu aangescherpt. Als iemand een integriteitsprobleem constateert bij een collega, wordt dat gemeld aan de burgemeester. De burgemeester onderzoekt of er iets aan de hand is en brengt de raad op de hoogte als er inderdaad een probleem is.

Gezinus Knegt is als fractievoorzitter van ProHengelo door 2 collega-raadsleden via de krant beschuldigd van integriteitsovertredingen. 1x door het CDA en 2x door Leo Janssen. In alle drie de gevallen stond het eerst in de krant, daarna kwam het pas bij de burgemeester. 3x is vastgesteld dat er geen enkele aanleiding was om een integriteitsonderzoek te doen.

Knegt heeft vervolgens gemerkt hoe moeilijk het is om iets recht te zetten als het eenmaal in de krant heeft gestaan. ‘Waar rook is, is vuur’ denken de mensen. We kunnen constateren dat het CDA en Leo Janssen hebben geprobeerd om integriteit te gebruiken als wapen om een politieke tegenstander een kopje kleiner te maken. Met smerige beschuldigingen, die uit de duim gezogen waren.

De CDA fractie heeft nu het initiatief genomen om de omgangsvormen in de Hengelose gemeenteraad te verbeteren. Dat is een goed initiatief. De raad heeft over een integriteitsprotocol gesproken en alle aanwezige waren er blij mee. Toch zit het Gezinus Knegt niet lekker dat de CDA fractie de beschuldigingen nooit heeft teruggetrokken. Hij vroeg aan Maureen Muller (de CDA fractievoorzitter) of zij hiertoe bereid was. Die praatte er over heen. Ze begreep zijn vraag, maar kwam niet met een antwoord. Gezinus Knegt blijft dus gewoon zitten met de gebakken peren….

Leo Janssen verkoos niet bij de vergadering te zijn. Maar hij heeft nog nooit ergens ‘sorry’ voor gezegd, dus dat zal ook nu niet gaan gebeuren.

Buiten deze nare bijkomstigheden, werd de bijeenkomst over het nieuwe integriteitsprotocol door de aanwezigen als goed en zinvol ervaren. Ze stemden allen in met het voorstel. Dat gaat nu als hamerstuk naar de gemeenteraad. Het afwezige lid Janssen heeft per brief aangekondigd dat hij in de gemeenteraad op de zaak terugkomt. Gaat dat iets toevoegen? Waarschijnlijk is ‘nee’ het enig juiste antwoord op deze vraag.

Wiert Wiertsema

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: