Bouwbedrijf annex projectontwikkelaar van Wijnen en de gemeente Hengelo gaan uit elkaar. De afscheidspremie voor het bedrijf bedraagt 3,5 miljoen euro. Dit werd gisteravond bevestigd door het college van B&W op vragen van ProHengelo. Wethouder ten Heuw (SP) benadrukte dat hier ook verplichtingen tegenover staan zoals de aankoop van grond voor woningbouw in de komende tien jaar. Hengelo gaat het geld ook weer terug verdienen, dat is de gedachte. Woordvoerder Wiert Wiertsema van ProHengelo betreurde dat het college de afscheidspremie niet in de voorstellen heeft genoemd. Hij moest nu zelf aan het rekenen om daarachter te komen. “Een gebrek aan openheid in de communicatie met de gemeenteraad.” vond hij het.
Met van Wijnen is bijna drie jaar onderhandeld over het openbreken van de contracten in Hart van Zuid. Een ingewikkelde operatie, want gemeente en bedrijf waren ieder voor de helft risicodrager van veel projecten in het gebied. Door de crisis vertraagde de ontwikkeling van Hart van Zuid en het risico bleek als een molensteen om de nek van de projectontwikkelaar te hangen. De liquiditeitspositie kwam onder druk te staan. Een faillissement zou een ramp voor Hart van Zuid hebben betekend. De gemeente heeft nu alle risico’s overgenomen en is weer baas in eigen huis. Het afscheid kost de gemeente per saldo 3,5 miljoen euro. Met de nieuw verkregen vrijheid kan de ontwikkeling van Hart van Zuid weer worden opgestart. Bij het WTC gebied zal een nieuwe projectontwikkelaar worden betrokken. Van Wijnen is overigens niet weg uit Hart van Zuid. Het bedrijf heeft de plicht om de komende tien jaar gronden aan te kopen voor woningbouw en zal daar woningen gaan realiseren.
Onrendabel
Een grote raadsmeerderheid stemt in met de beëindiging van de lopende contracten. Daarmee is een einde gekomen aan een publiek private samenwerking die model stond voor een nieuwe trend, maar waaraan weinig bedrijven zich nog de vingers zullen branden. Op dit moment is 35 miljoen in Hart van Zuid geïnvesteerd. De gemeente heeft voor het onrendabele deel een voorziening getroffen van 17,8 miljoen. Als de grondprijzen stijgen en de huizen duurder worden, kan het onrendabele deel kleiner worden. Met de voorziening is op dit moment weer sprake van een gezonde grondexploitatie. Onrendabele grondexploitaties zijn overigens normaal in gemeenteland. Zonder die gemeentelijke bijdrage zou Hart van Zuid als vergane glorie nog jarenlang het stadsbeeld van Hengelo hebben gedomineerd.
Opgesteld door Wiert Wiertsema
Geef een reactie