Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Schade Warmtenet Hengelo kan oplopen tot 30 miljoen

vuurDe gemeenteraad van Hengelo sprak deze week over Warmtenet. Onlangs bleek dat de gemeente zich met dit project een ongelofelijke financiële ellende op de hals heeft gehaald. Er wordt in de gemeenteraad gezegd dat de schade wel kan oplopen tot 30 miljoen als het project wordt gestopt. Dit bedrag is nog onzeker. Wel zeker is dat het paradepaardje van voormalig GroenLinks wethouder Janneke Oude Alink de burgers van Hengelo veel geld gaat kosten. Warmtenet bv. is een onderneming in handen van de gemeente Hengelo. Het bedrijf levert milieuvriendelijke energie met de bijbehorende installaties voor woningen en bedrijven.

De gemeente Hengelo heeft tot dusver 10 miljoen in Warmtenet bv. geïnvesteerd. De gemeenteraad moest deze week beslissen over de toekomst van het bedrijf: doorgaan of stoppen. Het is kiezen uit twee kwaden. Beide keuzen kosten veel geld bovenop de uitgaven die al zijn gedaan. Bij voortzetting van Warmtenet bv. moeten grote nieuwe investeringen worden gedaan om de restwarmte van Akzo via een buizenstelsel te leveren aan klanten in de stad en op de industrieterreinen. Via schaalvergroting hoopt Warmtenet bv. zo tot nieuwe inkomsten te komen. Het betekent wel dat de gemeente de geïnvesteerde miljoenen moet afschrijven om een gezonde herstart van Warmtenet mogelijk te maken.

De investering van 10 miljoen in Warmtenet bv. was tegen de wens van ProHengelo en de VVD. Deze partijen waarschuwen al jaren voor onvervulde beloften. Warmtenet bv. is nooit rendabel geweest (verlies 1 miljoen in 2013) en wordt dat in zijn huidige vorm ook niet. Ook is het niet gelukt om een samenwerking te starten met andere energieproducenten. Die zouden de activiteiten op termijn moeten overnemen. Energieondernemers hebben echter een zwaar hoofd in de toekomst van het Warmtenet en blijven aan de zijlijn staan. Nieuwe grote klanten binnen halen is ook moeilijk. Ze willen wel, maar beslissen pas als daadwerkelijk warmte geleverd kan worden. Uiteindelijk zat alles tegen: ook de daling van de energieprijzen blijkt rampzalig te zijn. Hoe goedkoper de benzine aan de pomp, hoe minder voor de geleverde warmte wordt betaald en des te meer de gemeente Hengelo toelegt op het Warmtenet.

De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar het toekomstperspectief van Warmtenet bv. Rendabel wordt het niet voor 2040. Als nu gestopt wordt, kan de geïnvesteerde 10 miljoen als verloren worden beschouwd. Daarnaast zullen de bestaande klanten schadevergoeding eisen, want zij moeten nieuwe energievoorzieningen aanleggen. Dit kan de gemeente nog eens 10 tot 20 miljoen euro  gaan kosten. Doorgaan met het project kost ook geld. Naast de afschrijving van 10 miljoen en de nieuwe investeringen (onbekend is hoeveel) zijn er veel risico’s die slecht kunnen uitpakken.

Het toekomstscenario wordt nu verder onderzocht. De geschrokken gemeenteraad wil in meerderheid doorgaan met Warmtenet bv. Ze denken zo de schade te beperken. Alleen ProHengelo is tegen. De partij wil geen beslissingen nemen zolang de gevolgen van een beslissing (voor of tegen de voortzetting van het Warmtenet bv.) niet zijn te overzien.

Het besluit van de raad om verder te gaan met Warmtenet bv. is een principebeslissing. De plannen worden nu uitgewerkt en over enkele maanden aan de gemeenteraad voorgelegd voor een finaal besluit. Niet onderzocht wordt overigens wat de kosten zijn van beëindiging van het project. Grote kans dus dat veel raadsleden zich straks gedwongen voelen om door te gaan. Hopelijk weten ze dan wel precies wat de kosten en de risico’s zijn. Zeker is dat het de gemeente tientallen miljoenen gaat kosten, hoe de finale beslissing ook uitvalt.

Het grote probleem is dat de gemeente Hengelo een taak op zich heeft genomen die niet des gemeentes is. Risico inschatten op commerciële markten is bepaald niet de deskundigheid van een gemeentebestuur. Zouden deze problemen zich bij een bedrijf voordoen, de eindbaas zou onmiddellijk worden ontslagen. Bij een gemeente gaat het anders… Wilt U meer lezen over het project? Klik hierhier en hier.

Reacties 2

  1. gast ≡ 23 jan 2015 ≡ 23:21

    Als de overheid garant gaat staan voor exploitatieverliezen is het einde zoek. Goedwillende ambtenaren willen iets in de markt zetten daar waar het bedrijfsleven afwachtend is. Zeker nu de energietarieven dalen. Draagvlak voor terugkerende verliezen kalft af. Het zit Hengelo ook niet mee.

  2. Berend ≡ 04 feb 2015 ≡ 20:28

    Hieruit blijkt dat afnemers van Warmtenet ook hogere kosten betalen:
    http://www.nu.nl/geldzaken/3986184/consument-met-stadsverwarming-onvoldoende-beschermd.html

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: