Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Schuld remt stadsontwikkeling

puinhoopColumn door Wiert Wiertsema

Dit wordt een saaie column. En ook een beetje te lang. Het gaat namelijk over geld. Een onderwerp met enorme gevolgen voor Hengelo. Heeft U de moed om door te lezen??

Hengelo heeft de hoogste schuld per inwoner van alle Nederlandse gemeenten (7553 euro). In de begroting van de stad zult U dat niet lezen. Het zit zo: op de balans staat 600 miljoen schuld. Dat moet worden terugbetaald aan de banken. Tegenover die schuldenberg staat een vordering van 400  miljoen. Dat is wat de gemeente heeft uitgeleend aan Welbions. De corporatie hier in de stad. Ik hoor U zeggen: de schuld is dus eigenlijk maar 200 miljoen? Dat is helemaal correct. Precies zo heeft de gemeente jarenlang naar de cijfers gekeken.

Schuld wegstrepen tegen vorderingen. Dat kan, want Welbions is een keurige instelling die altijd terug betaalt. Of toch niet? Hoe dan ook: de uitgeleende miljoenen werden niet verzekerd tegen wanbetaling. Dat is zeer ongebruikelijk. Ook in de volkshuisvesting. Vrijwel alle corporaties moeten zich verzekeren.  Anders krijgen ze geen geld. De gemeente Hengelo vond het niet nodig. Die verzekering zou Welbions 16 miljoen euro hebben gekost. Dat geld kon mooi in de knip blijven. Tweede voordeel van lenen bij de gemeente is dat Welbions “goedkoop” geld kreeg, want een gemeente betaalt minder rente dan een corporatie. Dit alles is zonder enige twijfel gedaan met de beste bedoelingen. Iedereen blij. Ook de huurders, die minder huur hoeven te betalen. En stel dat het onvoorstelbare gebeurt (wanbetaling door Welbions), dan zijn er altijd nog de woningen. De gemeente heeft immers het recht van eerste hypotheek.

Inmiddels is het onvoorstelbare erg dichtbij gekomen. Welbions draait met verlies. Om het tij te keren wordt weinig gebouwd, meer gesloopt (vooral goedkope woningen die meer kosten dan opbrengen), er wordt minder onderhoud verricht, de huren worden verhoogd en waar mogelijk worden woningen verkocht. Maar het ergste is: het gaat niet helpen. Als gevolg van het beleid van Rutte II moeten jaarlijks nieuwe miljoenen bij het tekort worden opgeteld.

Het eigen vermogen van Welbions is met 300 miljoen riant te noemen. Maar het ligt vast in huizen. Als  verlies gedraaid wordt, ontstaat een geldtekort. Met andere woorden: in theorie ben je rijk, maar je kunt niet aan je verplichtingen voldoen. Een bekend probleem bij boeren. Het kan Hengelo veel geld kosten als de rente niet meer wordt betaald. De gemeente geeft nu al liquiditeitssteun. Als Welbions een woning verkoopt, wordt de hypotheek niet afgelost maar wordt een nieuwe hypotheek gevestigd op een hypotheekvrij pand. Het geld kan Welbions houden.

Zo komt Jan Splinter door de winter.

Op termijn kan alleen de verkoop van heel veel woningen de situatie verbeteren. Het aantal sociale huurwoningen in Hengelo gaat drastisch afnemen. Zodra de woningmarkt aantrekt. Pijnlijk voor iedereen die de volkshuisvesting een warm hart toedraagt. De bijdrage van Welbions aan de stadsontwikkeling is vrijwel stil gevallen. Dat is niet door de crisis.  De instelling is ‘down and out’ en dat gaat niet meer over. Want de oplossing van de problemen ligt in het verkleinen van de corporatie. Welbions kan worden afgeschreven als partner in de stadsontwikkeling. Dat is een  drama voor Hengelo. Het toegenomen risico op de leningenportefeuille van de gemeente veroorzaakt bovendien dat Hengelo zelf ook terughoudend moet zijn met nieuwe verplichtingen. Als Welbions niet meer bijdraagt en de gemeente ook niet meer, is de stadsontwikkeling overgeleverd aan  projectontwikkelaars.

De goede bedoelingen van jaren geleden, vertalen zich vandaag in bittere gevolgen voor de stad.

Meer lege prairies tekenen zich af. De politieke partij Pro Hengelo die jaren geleden het probleem voor het eerst aankaartte en daarbij werd weggelachen (“we hebben helemaal geen leningen van de gemeente”, verklaarde een van de directieleden van Welbions), heeft nu voorgesteld om het probleem niet politiek te maken en een taskforce in te stellen onder leiding van de wethouder Financiën. Er moet een strategie komen gericht op schuldsanering en risicobeperking. De lauwe reactie van de andere politieke partijen bewijst dat zij de urgentie nog lang niet voelen. Is dit verantwoordelijkheid ontlopen of is het onderwerp ”te saai om over na te denken”?

U mag het zeggen.

Reacties 3

  1. Don Logan ≡ 23 mrt 2013 ≡ 10:31

    De rol van de colleges tussen 1994-2006 namelijk ddie van Pvda,Cda en Groen Links worden onder belicht in deze column!! Deze hebben namelijk deze ravage aangericht!!

  2. clientelen ≡ 29 mrt 2013 ≡ 13:18

    ”te saai om over na te denken”?
    ——————————————
    Wel nee joh…
    Het is juist vermakelijk om te zien *hóe* crisisbeheersing a-la de cloacalitie & de horige ambtenarij te werk gaat.
    Oplossing der schadelijken: eert de moloch die reeds vele jaren een status-aparte heeft en waar naar uitgerangeerde doch niet uitgegraaide linxers met de pink omhoog en flute in de hand en de zakken vullen…. U zal wel denken: wie of wat is dan die afgod?
    Welnu, “KUNST”
    Alhier een geërodeerd entiteit die onder bescherming door multilaterale belangen een perverse devolutie heeft doorgemaakt – Darwin 180 graden omgekeerd.
    Bovenstaand redactioneel artikel + evidente, empirische factfinding (voor eenieder die ‘wakker’ is) = een gesoepsidieerd geklieder van een plywood-schutting rondom een wasteland wat diezelfde wakkere lieden al hadden voorspeld mét onderbouwing van ’t orakel…

    Hoe nu verder?
    Wat ons betreft een subiete art.12 status, afschminking en zo nodig vervolging van betrokkenen.
    Grote landelijke aandacht van bij voorkeur de NIET publieke omroep, powned uitgezonderd, en wel door onafhankelijke scherpschrijvers in de (dagblad)pers.

  3. Rob ≡ 08 jan 2014 ≡ 10:46

    Het oorspronkelijke idee dat corporaties goedkope woningen aanbieden zodat iedereen betaalbaar een goede woning heeft is lang geleden verlaten. Het zijn multinationals met enorme bezittingen die weer als onderpand dienen voor zaken die niets met verhuren van doen hebben. Zie hier hoe dat is gekomen.
    https://decorrespondent.nl/537/waarom-nederlandse-huizen-niet-te-betalen-zijn/26150289-be8ab772

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: