De toekomst van het RABO theater is sinds gisteravond uiterst onzeker geworden. Na vreemde capriolen van de SP fractie sloot de SP zich aan bij D66 en CDA die van het theater af willen. Ondertussen confronteerde Bas van Wakeren (ProHengelo) deze partijen met hún verantwoordelijk voor het ontstaan van de huidige situatie.
U herinnert zich dat het Rabotheater kampt met grote tekorten op het onderhoud van het gebouw en de installaties. Deze zijn ontstaan omdat bij de bouw in 1998 ‘rekenfouten’ zijn gemaakt. Het theater kreeg uiteindelijk veel te weinig geld voor onderhoud. In 2002 heeft de gemeente ook nog eens geld aan het onderhoudsbudget onttrokken om tekorten op de nieuwbouw te financieren.
Om het theater te redden is circa 500.000 euro extra subsidie per jaar nodig. Fracties in de gemeenteraad zeggen niet te willen zwartepieten over de schuldvraag (in dat geval zouden ze de schuld aan zichzelf moeten geven…) maar het werd wel duidelijk dat CDA, D66 en SP het theater willen overdragen aan Enschede. Hengelo kan het niet meer betalen, vinden ze.
De overdracht aan Enschede zal de doodsteek zijn voor de cultuur in Hengelo. Het Wilminktheater en de gemeente Enschede hebben aangegeven alleen een fusie te willen. Daarmee zou Enschede de baas worden over zijn belangrijkste concurrent. De gevolgen laten zich raden. De Raad van Toezicht en de directie vliegen de laan uit (zij hebben van het Rabotheater een cultureel bloeiende organisatie gemaakt) en het Hengelose theater zal een bijrolletje krijgen in het cultuurbeleid van Enschede. Voordeel voor Enschede: de huidige concurrentie van het Rabotheater is weg en in Hengelo worden alleen nog voorstellingen gegeven die Enschede extra geld in het laatje brengen. Het toonaangevende cultuurbeleid van de huidige directeur Raoul Boer gaat linea recta de prullenmand in.
Heeft Hengelo inderdaad een geldprobleem? Dat staat vast. Maar ondertussen bouwen B&W van Hengelo rustig verder aan het onrendabele Warmtenet (verlies voor de gemeente van 17 miljoen), een nieuw stadskantoor (40 miljoen) en de ontwikkeling van Hart van Zuid (12 miljoen extra). Het Rabotheater wordt na de Muziekschool het tweede grote slachtoffer van deze voor de stad rampzalige keuzen.
Toch is niet alles paîs en vree binnen de coalitie. Het knettert en de SP heeft het moeilijk. Dat leidt tot bijzondere capriolen. SP-woordvoerder Gerard Vennegoor liet aanvankelijk weten dat het theater voor Hengelo behouden moet blijven en zei bereid te zijn daarvoor het geld op tafel te leggen. Staande de vergadering moest hij hierop terugkomen. Na een appje vanaf de publieke tribune waar fractievoorzitter Floor van Grouw en wethouder Mariska ten Heuw met kromme tenen meeluisterden. Kort daarop sloot hij zich namens zijn fractie alsnog aan bij het standpunt van D66 en CDA. Kennelijk was Vennegoor onvoldoende bijgepraat over het laatste overleg in de geheimzinnige achterkamertjes van Hengelo. Alleen de PvdA fractie blijft het theater manmoedig steunen.
Cultuurwethouder Claudio Breugink (D66) zag het aan en leunde vooral achterover in zijn stoel. Op één moment na. Hij stelde directie en raad van toezicht verantwoordelijk voor het gebrekkige onderhoud van het gebouw en de installaties. De gemeente had toch de verantwoordelijkheid aan hen overgedragen? Daarbij vergat hij gemakshalve dat het theater vanaf de start circa 350.000 euro per jaar te weinig subsidie heeft ontvangen om toekomstbestendig te kunnen zijn. Deze gemeentelijke fout komt het Rabotheater anno 2017 duur te staan.
Is alles verloren? Gaat het Rabotheater dit najaar zijn laatste seizoen in? Zover is het nog niet. De PvdA fractie verzet zich nog en deze partij heeft weinig te verliezen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart aanstaande. Gaat uitgerekend de PvdA de achterkamertjespolitiek in Hengelo doorbreken? We mogen het hopen en we zullen hun naam in hoofdletters schrijven. Vaststaat dat de PvdA-stem nodig is om te voorkomen dat het theater gereduceerd gaat worden tot een zalenverhuurbedrijf.
Na de voorjaarsvakantie gaat de raad praten over de begroting voor 2018. Dan zullen de eerste besluiten vallen. Cultuur minnend Hengelo moet zich daarover grote zorgen maken.
Wiert Wiertsema
Reacties 1
Nu gebleken is dat het Rabotheater structureel te weinig subsidie heeft ontvangen voor de post onderhoud dient de coalitie dit verlies te nemen en dient het de jaarlijkse begroting aan te passen. Vooral in het licht van de verbeterde begroting voor de komende jaren.
Trackbacks & Pingbacks 1
[…] Is Rabotheater op weg naar zijn laatste seizoen? […]
Geef een reactie