3 oktober 2013 — Het college van B&W dient een sluitende begroting in voor het jaar 2014. Er is een bezuiniging doorgevoerd van 3 miljoen euro. De meerjarenramingen zien er minder gunstig uit. In 2015 gaat het nog goed. In de jaren daarna ontstaan miljoenen tekorten die oplopen tot 5 miljoen in 2017. B&W waarschuwen voor de “grilligheid van het rijksbeleid” dat veroorzaakt dat steeds nieuwe tekorten ontstaan. Wethouder Financiën Wieger Mulder ziet een aantal lichtpuntjes in de economie, maar zegt ook dat de gemeenten dat pas veel later zullen merken. Hij is tevreden omdat het college ondanks de moeilijke tijden toch een sluitende begroting heeft gepresenteerd. U kent Hengelo Anders als een krant die gaarne een tevreden wethouder aan het woord laat. We gunnen hem ook alle credits. Maar onze kanttekeningen plaatsen we wel.
Die sluitende begroting is niet alleen wenselijk maar ook bitter hard nodig. De gemeente kampt niet alleen met torenhoge schulden, het eigen vermogen is grotendeels weggesmolten omdat Hengelo de echte bezuinigingen veel te laat heeft ingezet. Dat ligt niet aan wethouder Wieger Mulder, maar wel aan zijn voorganger. Jarenlang sloot het CDA-Pvda-Groenlinks college zijn ogen voor de werkelijkheid. Gevolg: er is geen ruimte meer om tekorten op te vangen. Komen die er wel, dan doemt het spookbeeld op van provinciale controleurs die orde op zaken stellen. Alles liever dan dat.
Wat ook opvalt is dat de wethouder alleen spreekt over eindresultaten. 3 miljoen hier, 5 miljoen daar en een begroting die op nul uitkomt. Als U in deze krant terugbladert, ziet U dat de bezuinigingen veel pijn doen in de stad. Onnodige pijn zelfs. De oorzaak van de pijn is dat het college onder aanvuring van de PvdA opnieuw gekozen heeft voor het zoeken van 50% van alle bezuinigingen op de sociale sector. De fysieke sector met alle grote projecten (b.v. een nieuw stadskantoor, Hart van Zuid, wegreconstructies, Warmtenet) blijft daarentegen gespaard. Evenals de eigen organisatie van de gemeente. Het college snijdt vooral in andermans vlees. De vraag is, hoe lang dat nog is vol te houden.
Geef een reactie