Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

SP toch akkoord met aanpak stadskantoor

hoofdschuddendDe SP heeft zijn steun aan de alternatieven voor nieuwbouw van het stadskantoor ingetrokken. Samenwerking met ProHengelo over de ambtelijke huisvesting is daarmee van de baan. Aan het eind van de vergadering over het stadskantoor concludeerde wethouder Marcel Elferink (CDA) dat alleen de Telgenflat zal worden onderzocht als mogelijk alternatief voor nieuwbouw. Dit project gaat echter veel duurder uitvallen dan nieuwbouw en is daarmee op voorhand kansloos. Ook als iedereen het wil, heeft Hengelo er geen geld voor. De kans dat gekozen wordt voor nieuw stadskantoor groeit daarmee, want straks rest slechts een alternatief: de ambtelijk dienst blijft aan de Hazenweg. De eigenaar van het UWV gebouw (het goedkoopste alternatief) deed nog een laatste poging om zijn pand onder de aandacht te brengen. Hij bleek bereid om de Telgenflat over te nemen van Welbions als de gemeente het UWV pand koopt of huurt. In de gerenoveerde Telgenflat (een rijksmonument) komen in dat geval appartementen. Daarmee worden twee vliegen in een klap geslagen. Het aanbod brengt een miljoeneninvestering met zich mee in de binnenstad en levert huisvesting op voor tientallen huishoudens; tevens worden de ambtenaren in de binnenstad gehuisvest tegen normale kosten. Het aanbod werd echter afgeslagen door de coalitie van SP-CDA-D66-PvdA.

De coalitie had ook geen oog voor het bijkomende voordeel dat Welbions via verkoop van de Telgenflat zijn financiële positie kan verbeteren. De corporatie is eigenaar van het (leegstaande) pand en dat levert grote  verliezen op. Die moeten door de huurders in Hengelo worden opgebracht. Het college van B&W gaat nu een nieuwe bestuurlijke opdracht opstellen. Hierin wordt de Telgenflat aangewezen als enige alternatief voor de nieuwbouw van het stadskantoor. Eerder heeft deze krant dat bestempeld als “het scheppen van politieke mist”.

Hoofdschuddend

Hoofdschuddend heeft de redactie van deze krant de discussie in de gemeenteraad gadegeslagen. Gebleken is hoezeer de SP met het stadskantoor in zijn maag zit. De partij die van oudsher opkomt voor de huurders en het versterken van de wijken, wordt door een minderheid van CDA-D66-PvdA gedwongen om verkeerde keuzen te maken. Op grond van een (te) snel afgesloten coalitieakkoord. Het enige dat voor de SP overblijft is ‘nee’ zeggen tegen de nieuwbouw van het stadskantoor. Het coalitieakkoord biedt die ruimte. Maar gaat de SP dat doen? De puinhoop zou dan compleet zijn. Eerst is nodeloos veel geld uitgegeven aan onderzoeken die niets hebben opgeleverd en het gevolg is dat de verpauperde omgeving rond het gemeentehuis (het ‘Gat van Bron’, de plek waar het voormalig stadskantoor stond en dat het vorige college voortijdig liet slopen om voldongen feiten te scheppen) nog jaren de binnenstad van Hengelo zal domineren. De burgers van de stad willen dat niet. Evenmin willen ze een nieuw stadskantoor. B&W kiezen daarentegen voor macht en polarisatie. Niet voor communicatie en samenwerking met de gemeenteraad als vertegenwoordiging van de burgerij. Gemeenschappelijke oplossingen genieten de voorkeur boven eenzijdig voortploeteren. Het kan zo veel beter in Hengelo. Maar de machthebbers willen niet.

Reacties 2

 1. Dy ≡ 25 dec 2014 ≡ 11:04

  Het zijn en en blijven amateurs in de coalitie.
  Blijkbaar wil de burgemeester en de verantwoordelijk wethouder een stempel drukken.
  Wat de kosten zijn maakt niet uit hoor.
  Als er betere alternatieven zijn maakt ook niet uit.
  Hup de Hengelose bevolking mag bloeden hoor!

 2. Hans ≡ 07 jan 2015 ≡ 14:58

  Zoals het al vanaf de verkiezingen gaat: DE COALITIE GAAT ZIJN ZIN DOORDRIJVEN, LET MAAR OP, HET NIEUWE STADSKANTOOR GAAT ER KOMEN,
  DAT WAS VANAF DE COALITIEVORMING BIJ DEZE GELDVERSLINDERS AL BESLIST.
  Mijn oproep: PRO HENGELO EN VVD, MAAK HET DEZE COALITIE ZO MOEILIJK MOGELIJK, tenslotte is PRO HENGELO DE GROOTSTE PARTIJ EN SAMEN MET DE VVD, IS ER TOCH WEL EEN VUIST TE MAKEN TEGEN DEZE GELDVERSLINDERS?
  SUCCES, HET OVERGROTE GEDEELTE VAN DE HENGELOSE BEVOLKING, STAAN ACHTER JULLIE TEGENWERKING

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: