Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Spookambtenaar bezoekt autobedrijf

Op het industrieterrein Timmersveld is Autocenter Henk Janssen gevestigd. Het bedrijf krijgt 5 jaar geleden onverwacht bezoek van een spookambtenaar van de gemeente Hengelo. Sindsdien is het Autocenter in gerechtelijke procedures verwikkeld. Leo Janssen van Pro Hengelo (hij is geen familie!) neemt het op voor de eigenaar van het bedrijf. Die woont bij zijn onderneming. Wat is er aan de hand? Het Autocenter bouwde een overkapping naast het bedrijf. Dat schoot bij de buurman in het verkeerde keelgat. Die huurt de bedrijfswoning naast het Autocenter en woont daar illegaal. Want een bedrijfswoning mag niet zomaar verhuurd worden. De illegale buurman waarschuwt de gemeente. Kort daarop verschijnt een controlerend ambtenaar van de gemeente Hengelo bij het Autocenter.

De ambtenaar sommeert het Autocenter om de overkapping te slopen. De eigenaar schrikt enorm. Want hij en U weten dat illegaal bouwen heel vervelende gevolgen kan hebben. Sloop je een illegaal bouwwerk niet zelf, dan komt de gemeente dat voor je doen. Op jouw kosten wel te verstaan. Zo'n procedure is met allerlei waarborgen omgeven, maar dat weet de eigenaar van het Autocenter niet. Hij heeft verstand van auto’s en is geen advocaat. De schrik zat er zo in, dat de eigenaar op last van de controlerende ambtenaar de overkapping direct liet slopen. Later blijkt dat de overkapping helemaal niet illegaal was. Het bouwwerk is gewoon toegestaan op grond van het bestemmingsplan. Maar dat is achteraf praten. Weg is weg. De schade bedraagt ongeveer 25.000 euro. 

U leest dit en denkt "Nou en?". Foutje van de gemeente, Komt vaker voor. De schade wordt vergoed. Zand erover. Zo had de eigenaar van het Autocenter het gewild. In bestuurlijk Hengelo werkt het niet zo. De eigenaar van het Autocenter krijgt helemaal geen vergoeding. Alleen de excuses van de burgemeester, die hij uiteraard dankbaar aanvaardt. De eigenaar is verbijsterd. Om zijn geld terug te krijgen moet het Autocenter naar de rechter te stappen en als dat gebeurt komen allerlei onverwachte feiten boven tafel.

 

Onverwachte feiten

De controlerende ambtenaar blijkt inderdaad bij de gemeente Hengelo te werken. Maar niet in de functie van controlerend ambtenaar. Hij was niet bevoegd om deze controles te doen en hij was niet aangewezen om de controles uit te voeren. Kortom: de ambtenaar handelde geheel op eigen houtje. Zijn achteraf vastgestelde ondeskundigheid is daarmee ook verklaard. Controle ambtenaren kennen hun bestemmingsplannen. Zij weten waarover ze spreken. Deze ambtenaar riep maar wat. Hier is sprake geweest van een spookambtenaar die slechts voorwendde controlend ambtenaar te zijn. Maar er is meer. Om zijn woorden kracht bij te zetten heeft de controlerend ambtenaar tegen de eigenaar gezegd dat hij de huurders naast hem goed kende. Zelfs bevriend met hen was. Zij hadden hem ook getipt. Dat past in het plaatje. Zijn boodschap: hou maar op. Ga slopen. Een vergunning krijg je niet en ook de buren zijn tegen. Achteraf stel je de vraag: is hier misschien een rondje blufpoker gespeeld? De advocaat van het Autocenter schrijft aan de rechtbank dat het optreden van de controlerend ambtenaar “intimiderend” was. Er staat ook dat de ambtenaar optrad “op klachte van of namens” de illegale huurders naast hem. Dat is ongehoord. Iedere burger mag klagen, maar de overheid treedt slechts op ter handhaving van  het algemeen belang. Niet om een buurman te gerieven.

 

Geen schadevergoeding

Aanvankelijk werd van gemeentewege alles ontkend. Maar voor de rechter kwam de waarheid toch op tafel. Om meineed te vookomen. De rechter drong aan op schadeloosstelling van het Autocenter en de gemeente Hengelo stemde daarmee in. Zou alles dan toch goed komen? Bij het Autocenter dachten ze van wel. De hoogte van de ingediende schadeclaim werd niet betwist en partijen zouden afspraken maken over de afwikkeling. Opnieuw blijkt dat het helaas zo niet werkt in bestuurlijk Hengelo. Na diverse gesprekken is besloten dat toch geen schadevergoeding wordt toegekend. Naar verluid om de betrokken ambtenaar te beschermen. Deze krant verzekert U: zo’n besluit wordt niet ambtelijk genomen. Er wordt altijd politieke toestemming gevraagd. De eigenaar van het Autocenter moet dus opnieuw naar de rechter en inmiddels is de gerechtelijke procedure gestart. Maar hij heeft ook besloten om de krant te bellen. TC Tubantia is ermee aan de slag. Leo Janssen van Pro Hengelo heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan B&W. Hij wil weten hoe het zit en wanneer het college de zaak nu eens gaat afronden. Als tegenover de rechter wordt toegezegd dat schade wordt vergoed, dan behoort de gemeente uit respect voor de rechtelijke macht die toezegging ook gestand te doen, vindt het raadslid.

 

Op de redactie

Op de redactie leggen we even onze toetsenborden ter zijde. We kijken elkaar aan en zuchten diep. Het bezoek van de spookambtenaar vond plaats in 2008. Sindsdien voert de eigenaar van het Autocenter juridische procedures die hij keer op keer wint. Het gaat hem op de eerste plaats om de schadevergoeding. Nu komt daarbij het gevoel dat de rechtstaat moet overwinnen. Waarom is de gemeente Hengelo niet recht door zee? Waarom worden ambtelijke fouten niet onmiddellijk hersteld? Hier op de redactie weten we het niet. We kunnen U wel vertellen dat Hengelo het moeilijk heeft met openheid, transparantie en fouten erkennen. We weten ook dat het probleem zich gemeentebreed manifesteert. Incidenten van de laatste weken: het Badhuis, de groenrenovatie, de Lange Wemen, de handhaving en de OSG. Veel burgers beseffen dat het niet eindeloos zo kan doorgaan. Maar voorlopig hobbelen we van incident naar incident.

 

Reacties 1

  1. Don Logan ≡ 22 apr 2013 ≡ 07:54

    Dit verhaal is gewoon dagelijkse routine bij de gemeente Hengelo en geen uitzondering. Deze ambtnaren zijn zo verschrikkelijk arrogant en zelfs dom dat ze ,op zijn zachts , een partij rammel verdienen om het af te leren! Heb deze kneuzen aan het werk gezien met medische dossiers (sociale zaken) en de haren rijzen je te berge.Totaal onkundige mensen die hun neus staken in medische zaken van leven op dood.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: