Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Stadskantoor: draaien om de hete brei

Huys HengeloDe terugkeer van de ambtenaren naar de binnenstad kan nog lang duren. Alleen als gekozen wordt het voormalige UWV gebouw als stadskantoor (zie foto), kan het snel worden beklonken. Maar het is draaien om de hete brei. Het college van B&W opteert voor nieuwbouw, maar wil daarmee pas beginnen als ook de eerste paal voor Lange Wemen de grond in gaat. Projectontwikkelaar AM Red ziet echter geen brood meer in de huidige plannen voor Lange Wemen. Oorzaak: er is geen behoefte aan nieuw winkeloppervlak. Voordat er nieuwe plannen liggen, zijn we jaren verder. Daarom gaan B&W ook de vestiging van ambtenaren in de Telgenflat en de Bolder onderzoeken. Dit wordt vergeleken met een nieuw gebouwd stadskantoor. Daarnaast is er het voormalige UWV pand. Dit pand is direct beschikbaar, voldoet aan de eisen, alle ambtenaren kunnen er onderdak en het is een stuk goedkoper. Toch wil het college dit niet. Het UWV gebouw zou te ver uit het centrum liggen.

De Bolder (dat wel in aanmerking komt) ligt echter pal naast het UWV gebouw. Beide op steenworpafstand van het station. Nadeel van de combinatie Telgenflat/de Bolder is dat de ambtenaren opnieuw over meerdere panden worden verspreid. De kans dat de keuze op de Telgenflat valt is niet zo groot. Het pand wordt te duur en voldoet niet aan het verlangen dat de ambtenaren in een gebouw worden gehuisvest. Als de gemeenteraad kiest voor het UWV pand als stadskantoor, is er een mooie bonus: de Telgenflat zal voor bewoning geschikt worden gemaakt. De eigenaar van het UWV gebouw (Hinke Fongers Beheer) zal de flat aankopen en in oude luister herstellen. Dat kost d gemeente niets. Wel wordt daarmee een belangrijke wens van veel Hengelose partijen ingelost. Bovendien snijdt het mes snijdt aan twee kanten: de ambtenaren komen terug naar het centrum en tientallen nieuwe huishoudens zorgen voor een extra impuls voor de binnenstad.

Diverse partijen in de gemeenteraad (ProHengelo, SP, VVD, GL en CU) wijzen de mogelijkheid van vestiging in het UWV pand niet af. Het is een prima kantoor dat aan alle eisen van de gemeente voldoet. De PvdA fractie wel. Die vindt de koppeling tussen het intrekken in het UWV pand en het opknappen van de Telgenflat maar niks. Dat opknappen kunnen anderen ook doen, zei hun woordvoerder in de raad. Tot dusver is dat echter niet gelukt. De SP verwacht dat de gemeenteraad niet tot besluiten komt. De fractie wil een plan B voor de komende tien jaar: het huren van kantoorruimte. Dat plan B moet nu worden voorbereid naast de andere voorbereidingen, vindt de SP. Plan B richt zich op het bestaande kantoor aan de Hazenweg of het UWV gebouw. ProHengelo en VVD vinden dat de gemeenteraad moet kiezen voor het UWV gebouw (in combinatie met het opknappen van de Telgenflat door Hinke Fongers beheer) of blijven aan de Hazenweg.

Het college bemoeilijkt de discussie door de alternatieve panden te belasten met de kosten van een mogelijke schadeclaim van AM Red en de afboeking van de grondkosten. Samen gaat om 8 miljoen euro. Daarmee worden beide alternatieve panden nodeloos duur gemaakt. Weinigen verwachten een schadeclaim. AM Red blijft zelf ook in gebreke door niet met Lange Wemen te starten. Ook heeft het bedrijf een hulpvraag uitstaan richting B&W. De gemaakte grondkosten voor de nieuwbouw kunnen weer worden terugverdiend door de grond een andere bestemming te geven. Saillant punt dat als de nieuwbouw van stadskantoor doorgaat, B&W circa 8 ambtenaren moeten ontslaan. Dat levert een bezuiniging op van ruim 5 ton per jaar die wordt aangewend om de nieuwbouw van het stadskantoor te kunnen betalen.

Hoe het nu verder moet weet nog niemand. Het is moeilijk een meerderheid te vinden voor een bepaalde keuze. Op 22 april vergadert de gemeenteraad opnieuw over de kwestie. In de tussentijd hebben partijen gelegenheid om met elkaar te spreken over mogelijke oplossingsrichtingen.

Reacties 2

 1. Hans ≡ 11 apr 2015 ≡ 15:01

  Het is goed dat AM afhaakt, betreffende de bewinkeling, in het plan LANGE WEMEN. Het zal van de zotte zijn, indien in Hengelo het winkelbestand gaat uitbreiden, terwijl er een grote winkelleegstand in de binnenstad bestaat.
  Een compacte binnenstad, voorzien van een gezellige sfeer, wordt door deskundigen op dit gebied, sterk aanbevolen.
  Het internet en de economie zit de coalitie dwars, daardoor zal dat geldverslindende nieuwe stadskantoor (pech coalitie gemeente Hengelo) er niet komen en kan de optie: zoals Pro Hengelo en de VVD voorstaan, STADSKANTOOR IN HET KANT EN KLARE UWV GEBOUW of 10 jaar huidige locatie “HANZENWEG” HUREN (voorstel fractie SP) van de plank gehaald worden.
  De huidige Coalitie geeft het liefst enorme bedragen uit, (bouw stadskantoor) terwijl het vele malen voordeliger kan,
  Bestuur Hengelo, kom over een jaar of 10 maar eens terug, met dit voorstel,
  dan groeien de bomen misschien wel weer tot de hemel.

 2. Piet ≡ 11 apr 2015 ≡ 17:45

  Mooie nieuwbouw ( let ook op de nieuwbouw van andere instellingen , het kindje van Lievers! ) streelt waarschijnlijk de ego van de coalitie. Het is schandalig , hoe de binnenstad van Hengelo er nu uitziet. Als Hengelo aantrekkelijk moet worden voor mogelijke investeerders , dan moet eerst dit op orde komen. Alle ambtenaren , kunnen toch ondergebracht worden in het UWV gebouw? Volgorde is in deze belangrijk!!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: