Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Stadskantoor komt er toch

ontwerpstadskantoorHet nieuwe stadskantoor van Hengelo wordt definitief gebouwd. Het plan is gisteravond door de gemeenteraad aanvaard. De enige kink in de kabel die nog kan komen zijn de bouwkosten. Als die hoger uitvallen dan de gemeente heeft berekend (totaal 40 miljoen, inclusief renovatie gemeentehuis) komt het plan opnieuw ter discussie. De drang tot nieuwbouw is echter  hoog; in dat geval zal waarschijnlijk alles op alles worden gezet om extra geld op tafel te leggen.

Met de bouw van het nieuwe stadskantoor stelt de gemeente Hengelo een tweetal Nederlandse records scherper. De schuld per inwoner die in Hengelo de hoogste is van alle NL gemeenten, loopt verder op. Daarnaast bezit de stad het hoogste percentage leegstaande kantoorpanden van Nederland. Het stadskantoor voegt daar 6000 m2 aan toe.

ProHengelo, VVD, Burgerbelangen en ChristenUnie stemden tegen. Ze willen niet “bouwen voor  de leegstand”. De terugkeer van ambtenaren naar de binnenstad vinden zij wenselijk, dat kan echter in leegstaande panden in het centrum van de stad.

Centraal in de discussie stond dat de collegepartijen SP-CDA-D66-PvdA de oppositie jarenlang hebben gedreigd met schadeclaims als Hengelo afziet van de bouw van het stadskantoor (PvdA: 16 miljoen schade!). Nu blijkt dat deze dreigementen gebakken lucht waren. Het heeft wel geholpen om coalitiepartijen bij elkaar te houden. Ze hebben jarenlang met het beschuldigende vingertje naar ProHengelo gewezen om deze partij een onverantwoorde opstelling te verwijten. Dat blijkt achteraf een spel te zijn geweest. Schadeclaims zijn helemaal niet mogelijk omdat de gemeente zich tegenover de projectontwikkelaar niet heeft verplicht om het stadskantoor te bouwen. Ook de projectontwikkelaar is op grond van hetzelfde contract tot niets verplicht jegens de gemeente. Hij kan het project Lange Wemen nog jaren op zijn gat laat liggen als dat (financieel) beter uitkomt.

Er lag dit voorjaar een aanbod om het UWV kantoor naast het station te verbouwen en in te richten voor gemeente. Veel goedkoper dan nieuwbouw. Dezelfde eigenaar zou ook de Telgenflat kopen, renoveren en zijn woonfunctie teruggeven. Twee Hengelose problemen die in een klap opgelost konden worden. “Nee” zei het college en de raadsmeerderheid. Te ver weg van het centrum en het stadhuis…. En het gaat geld kosten in de vorm van schadeclaims. Terugkijkend was de manier waarop het college van B&W met de oppositie fracties is omgegaan het gedrag van politieke cowboys: pokeren, bluffen, ongeregelde machtsuitoefening en een politieke draai geven aan de werkelijkheid.

Risico’s

De manier waarop nu gebouwd gaat worden is ronduit eng. Zeker met in het achterhoofd het miljoenen verslindende Warmtenet. Vragen van ProHengelo over de risico’s bleven onbeantwoord. De indruk ontstond dat de wethouders die risico’s ook niet kennen. Hopelijk is dit een foute indruk, want opnieuw neemt de gemeente de bouw in eigen regie. Dat is goedkoper dan uitbesteden. Logisch, want wie de risico’s niet kent, is ook niet beducht voor de gevolgen. Worden er reserves ingesteld om onverwachte zaken op te vangen? Niemand die het weet. ProHengelo wilde een auditgroep instellen uit de raad om de bouw financieel te monitoren. Ook hierop werd geen enkele reactie verkregen. Desondanks heeft de gemeenteraad het sein tot nieuwbouw gegeven. Nu volgt de aanbesteding. Het college wil nog dit jaar beginnen met de bouw. ProHengelo blijft waakzaam.

Wiert Wiertsema (raadslid ProHengelo)

Reacties 2

 1. Hans ≡ 30 jan 2016 ≡ 13:46

  De gemeente coalitie van Hengelo kijkt niet naar de toekomst, maar wil koste wat kost het dure stadskantoor laten bouwen.
  1e gemeenschapsgeld verslinden
  2e meer leegstand in Hengelo genereren (Hengelo staat in de top 5 nationale lijst leegstand binnensteden)
  3e Schuld per inwoner Hengelo (hoogste van alle Nederlandse gemeenten
  Is deze coalitie alleen maar bezig met zichzelf i.p.v. de wens van de Hengelose bevolking? (80% van de Hengelose bevolking was tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen TEGEN DE BOUW VAN EEN NIEUW STADSKANTOOR.
  HET WORDT TIJD DAT ER WEER NIEUWE VERKIEZINGEN KOMEN EN DAT M.N.
  DE PVDA IN DE OPPOSITIE KOMT, MAAR A.U.B. NIET MEER IN DE COALITIE (GELDVERSLINDERS, LET OP: GEMEENSCHAPSGELD)

 2. Rob Huis in 't Veld ≡ 01 feb 2016 ≡ 13:48

  Treurig als je begrijpt dat de SP gewoon meedoet met deze waanzin. Van die partij verwacht je dit niet. Wat pluche doet met mensen.
  Voor alle duidelijkheid hier het lijstje met schulden per gemeente:
  http://www.vng.nl/files/vng/nieuws_afbeeldingen/2014/20140924-kengetallen-financiele-positie-gemeenten-31december2013.pdfn.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: