Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Geknoei met de Stemwijzer Hengelo

PinokkioHet stemadvies van de stemwijzer staat of valt met een eerlijke opgave van politieke standpunten door de partijen die meedoen aan de verkiezingen. CDA, SP en D66 blijken er een potje van te maken. In de Stemwijzer zijn deze drie partijen het “oneens” met de bouw van een nieuw stadskantoor in Hengelo, terwijl in hun verkiezingsprogramma’s staat dat ze voorstander zijn.

Veel inwoners van Hengelo vullen de stemwijzer in. U reageert op 30 stellingen met ‘eens’, ‘oneens’ of  ‘geen van beide’, waarna de stemwijzer aangeeft welke politieke partij het beste bij U past. Dat is handig. Het voorkomt dat U als kiezer lange verkiezingsprogramma’s moet lezen en vergelijken. U vertrouwt op een eerlijke weergave van de standpunten. Maar wat gebeurt er als politieke partijen onduidelijk zijn, of zelfs een verkeerd beeld geven? Als kiezer weet U dat niet. In de kleine lettertjes van de verkiezingsprogramma’s staat hoe het echt zit. Deze krant heeft het nagezocht.

De bouw van een nieuw stadskantoor is voor menigeen hoofditem in de Hengelose verkiezingen. De Stemwijzer opent ermee. De stelling luidt: “de gemeente moet een nieuw stadskantoor bouwen”.

De SP zegt daarover: “oneens”. Geen nieuw stadskantoor als het aan de SP ligt. In het verkiezingsprogramma van de SP staat echter iets anders: “Wij zijn voor een gecombineerde ontwikkeling van Stadskantoor en de investering van projectontwikkelaar AM in het commerciële Vastgoed.” Hier staat dus dat de SP het “eens” is met de bouw een nieuw stadskantoor samen met de ontwikkeling van Lange Wemen, tenzij de projectontwikkelaar afhaakt. Dat is ook wat de gemeente wil. Dat stadskantoor komt dus gewoon als het aan de SP ligt.

Wat betreft het CDA eenzelfde laken en pak. In de Stemwijzer zegt de partij: “oneens”. Er komt geen nieuw stadskantoor. In het verkiezingsprogramma staat “We zijn bereid om Hengelose ambtenaren te huisvesten in dit gebied in een nieuw stadskantoor als private ontwikkelaars investeren in het opknappen van de Thiemsbrug en omgeving en het bebouwen van het braakliggende Kloosterterrein.” Ook het CDA is het dus “eens” met een nieuw stadskantoor, tenzij de projectontwikkelaar afhaakt. In de Stemwijzer zeggen ze het daarmee “oneens” te zijn.

Ook D66 is het “oneens” met de stelling dat de gemeente een nieuw stadskantoor moet bouwen. In het verkiezingsprogramma van D66 staat echter: “D66 steunt de bouw van een nieuw stadskantoor in het centrum, maar heeft daar steeds de voorwaarde aan verbonden dat tegelijkertijd particuliere investeringen plaatsvinden.

SP, CDA en D66 denken alle drie hetzelfde over het stadskantoor. Dat komt er in combinatie met Lange Wemen, tenzij de projectontwikkelaar afhaakt. Dat doet de projectontwikkelaar niet. Die heeft al lang zijn handtekening gezet voor Lange Wemen en miljoenen geïnvesteerd. In de Stemwijzer wordt het ‘eens’ van CDA, SP en D66 echter gepresenteerd als een ‘oneens’. Kiezers die het stadskantoor niet willen, kunnen door dit geknoei toch bij deze drie partijen uitkomen. Zij worden op het verkeerde been gezet. Slachtoffer zijn de andere partijen (de tegenstanders van het stadskantoor krijgen minder vaak een positief stemadvies) en uiteraard de inwoners die een onjuist stemadvies krijgen.

Hoe eerlijk of oneerlijk is dat allemaal?

Hier op de redactie vinden wij dat politieke partijen de kiezer via de stemwijzer goed en eerlijk moeten informeren. Daar zouden geen twijfels over mogen zijn. Hier wreekt zich echter de werkwijze van de Stemwijzer. Politieke partijen bepalen zelf hoe zij denken over de onderwerpen in de Stemwijzer. Niemand controleert of die opgave overeenstemt met de verkiezingsprogramma’s. Helaas maken CDA, SP en D66 misbruik van die situatie. Het nieuwe stadskantoor is niet erg populair in Hengelo. Is het om die reden dat CDA, SP en D66 de kiezer op het verkeerde been zetten? Pinokkio is niet ver weg in verkiezingstijd.

Reacties 2

 1. Rob ≡ 16 feb 2014 ≡ 09:39

  “Niemand controleert of die opgave overeenstemt met de verkiezingsprogramma’s.”
  Een beetje volksverlakkerij ja.
  Hetzelfde geldt helaas ook voor het nieuwe beleid na de verkiezingen. Welke partij houdt zich aan zijn eigen partijprogramma.

 2. clientelen ≡ 16 feb 2014 ≡ 21:41

  cdAchterlijk
  StalinPartij
  Dhimmie’66

  Hoe gemankeerd of bijna-dood moet je zijn om op één van deze ranzige klupjes te stemmen.

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. Van Gaat wethouder Elferink vertrekken? - Hengelo Anders op 28 okt 2017 at 11:36

  […] van het CDA in 2014 en liet in de stemwijzer opnemen dat  zijn partij vond dat Hengelo een nieuw stadskantoor niet nodig had, terwijl in zijn verkiezingsprogramma het tegenovergestelde stond te lezen. Dat was […]

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: