Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Tijdslurpen en afvalverwerken

voorzittershamerOp 2 juli werd het politieke seizoen 2014-2015 afgesloten met een debat over de afvalverwerking. Wat opviel was het eindeloos gepalaver van twee heren over dit onderwerp. Maar eerst even de inhoud van het debat. Dat is het belangrijkst tenslotte. Besloten is dat Hengelo overgaat op een nieuw systeem van afvalverwerking. De inwoners gaan thuis meer afval scheiden. Dat afval wordt gratis opgehaald. De grijze container verdwijnt. De inwoners gaan hun restafval zelf naar de ondergrondse containers brengen. Als goed wordt gescheiden, gaat straks tussen de 50 en 100 kilo per huishouden de (ondergrondse) container in. Er wordt betaald voor iedere afgeleverde zak. Daarnaast is er (net als nu) een vast bedrag per huishouden dat moet worden voldaan.

Over het voorstel is maandenlang gesproken. Iedereen was goed op de hoogte. Het nieuwe systeem werd met algemene stemmen aanvaard. Toch duurde het debat eindeloos. De twee afvallige raadsleden (voormalig VDD’ er Stan Horsthuis en Leo Jansen, voormalig ProHengelo) grepen het debat aan om zich eens flink te profileren.

De 35 andere raadsleden hoorden het aan in de verzengende hitte van de vergaderzaal. Die profileringsdrang was niet voor het eerst. Eerst was er alleen het lid Horsthuis, nu is daar Janssen bijgekomen. Twee leden van de gemeenteraad die met voortdurende interrupties, vragen en betogen de verslappende aandacht voor zich opeisen. Resultaat leverde het niet op. Leo Janssen trok zijn amendementen in bij gesprek aan steun. Hij wilde niet “zoals de vorige keer” dat het amendement met alleen zijn stem “voor” zou worden verworpen. Hier wreekte zich een gebrek aan voorbereiding. Om een amendement aangenomen te krijgen is vooroverleg nodig en overtuigingskracht. Het gebeurt zelden in de gemeenteraad dat amendementen worden aangenomen zonder voorafgaand overleg met andere raadsfracties. Zonder dat overleg is de presentatie slechts voor de “Bühne”. Aandachttrekkerij dus.

Voor de gemeenteraad heeft het weinig zin om avondvullende debatten tussen twee heren en een wethouder te beluisteren. Er zijn vier eenmansfracties in de raad. Twee van hen (ChristenUnie en GroenLinks) zijn door de kiezer namens hun partij in raad gekozen. Zij kiezen voor een rol die past bij hun omvang. Ze doen dat zelf en laten zien dat de meester herkend wordt aan de zelfbeperking. De afgesplitste fractieleden kennen die “meesterlijke” terughoudendheid helaas niet.

Hoe moet dat verder? De spreektijd inkorten wellicht? In dat geval worden ChristenUnie en GroenLinks de dupe van het slecht gedrag van anderen. Niemand wil dat. Alleen de veelsprekers aanpakken dan? Het kan, maar is een weinig aantrekkelijke optie. Ruzie en boosheid zal worden geoogst. Ieder raadslid heeft immers een mandaat van de kiezer. Ook dat is waar. Als stelregel kan echter worden aangehouden dat het uitoefenen van dit mandaat nooit ten koste mag gaan van het mandaat dat andere raadsleden van de kiezer hebben gekregen en het goed functioneren van de gemeenteraad als geheel.

De gemeenteraad is nu op vakantie en dat komt goed uit. Het geeft burgemeester Schelberg en de griffier de tijd om eens rustig over het probleem na te denken. Misschien dat een goed gesprek tussen de voorzitter en de betrokken raadsleden kan helpen om het tijdslurpen te normaliseren. Dat zou de beste oplossing zijn. Normaal doen en je gedrag afstemmen op dat van anderen. Kunnen de heren dat? In augustus zien we hoe het verder gaat.

Reacties 2

  1. Michel ≡ 09 jul 2015 ≡ 20:07

    Een zielig, gefrustreerd en rancuneus mannetje die Wiertsema heet.

  2. Een Hengeloër ≡ 03 aug 2015 ≡ 20:05

    Mandaten enz. in de politiek!! Lap het aan mijn laars! Als het alleen maar gaat om publiciteit van eenmansfracties als Stan Horsthuis en Leo Janssen, die geen enkele inhoudelijke visie hebben , raaskallen om maar gehoord te worden ,dan is er geen sprake meer van een politiek die het welzijn van de burgers van Hengelo betrachten. In augustus afstand doen van deze twee mensen!!! Heb nu maar eens door , dat ze er alleen maar zitten voor zichzelf : GRAAIERS!!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: