Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Opstelling CDA lijkt indirecte schuldbekentenis

STOPLICHTENJohan Harink is in de fout gegaan. Dat werd enkele weken geleden bekend. De fractievoorzitter van het CDA in Hengelo realiseerde illegale bouwwerken op het erf bij zijn boerderij. Dat bleek nadat de heer Harink en CDA wethouder Marcel Elferink van belangenverstrengeling beschuldigd werden door Bouwkundig Bureau Beltman. Die beschuldiging ging niet over de illegale bouw (dat kwam pas later aan het daglicht), maar had betrekking op het bestemmingsplan voor het buitengebied waarin de boerderij van Johan Harink ligt. Het illegaal bouwen wordt aangepakt door de gemeente met een handhavingsprocedure.

Onderzoek

Belangenverstrengeling is een veel zwaardere beschuldiging dan illegaal bouwen. Tot 2x toe zou de heer Harink voordeel hebben gehad bij een voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan, waarbii zijn mogelijkheden om te bouwen werden verruimd. De cruciale vraag bij het ingestelde integriteitsonderzoek is of andere burgers van Hengelo die in dezelfde positie verkeren, deze voordelen ook zouden verkrijgen. Is het antwoord ‘ja’, dan is er niets aan de hand. Is het antwoord ‘nee’, dan moet precies worden uitgezocht hoe de bevoordeling is ontstaan en wie daar (naast de heer Harink) een rol bij hebben gespeeld.

Rechtstaat

Een tamelijk overzichtelijk probleem. Maar niet voor het CDA. Ben van Veen (vicefractievoorzitter van het CDA) eist van burgemeester Sander Schelberg dat hij ook onderzoek laat doen naar andere raadsleden die in het buitengebied wonen. Ook die zouden wel eens iets verkeerd kunnen hebben gedaan. Daarvoor bestaat echter geen enkele aanwijzing. Onderzoek doen zonder dat sprake is van een aanwijzing voor schuld, gebeurt nooit in Nederland. Het druist in tegen de rechten van burgers en is ronduit verwerpelijk. Gaat de burgemeester op deze absurde eis in? Natuurlijk niet, zo goed kennen we hem wel. Alle raadsleden wonen immers in een bestemmingsplan dat elke tien jaar opnieuw wordt vastgesteld. Als alle raadsleden preventief onderzocht moeten worden na aanpassing van een plan, plaatst Hengelo zich buiten de rechtstaat Nederland.

Verdachtmakingen

Het CDA beperkt zijn eis vooralsnog tot het buitengebied. Daar woont behalve Harink nog een raadslid: Gezinus Knegt. Toevallig ook degene die namens zijn partij (ProHengelo) het politieke standpunt inneemt dat illegaal bouwen door raadsleden politieke consequenties hoort te hebben. Het CDA schrijft dat ‘”formeel geen zicht” bestaat op mogelijke overtredingen van de heer Knegt. Ze noemen dus alleen de man, niet het paard. Sterker: er is geen paard. Daarmee is het verzoek onderzoek te doen een pure verdachtmaking. Het is vragen om een integriteitsonderzoek zonder een aanwijzing voor schuld. Met andere woorden: willekeur. Bovendien schrijft Ben van Veen dat zijn mening ook voortvloeit uit de standpuntbepaling van ProHengelo over de illegale bouwwerken van fractievoorzitter Harink. Er is dus ook nog eens sprake van wraakneming, waarbij het CDA poogt om de afdeling toezicht en handhaving van de gemeente Hengelo voor het CDA karretje te spannen.

Politieke ankers

Wat is er in vredesnaam aan de hand met het CDA? De schaarse feiten die Ben van Veen thans noemt kloppen in ieder geval niet. In tegenstelling tot wat het CDA beweert, heeft Gezinus Knegt niet deelgenomen aan de bespreking in de gemeenteraad over het bestemmingsplan buitengebied. Bij de commissiebehandeling was hij zelfs afwezig. Ben van Veen schrijft dat er in de gemeenteraad is gestemd over het plan. Ook dat klopt niet. Het was een hamerstuk.

De conclusie is dat het CDA zijn politieke ankers verloren heeft. De fractie slaat wild om zich heen. We zien primitieve reacties, waarschijnlijk uit lijfsbehoud. Alles wat Harink heeft gedaan, deden anderen ook, wordt gesuggereerd. Zo lijkt het allemaal wat minder erg wat Johan Harink deed, ook al is de vergelijking onjuist.

Pfff…. Het beschuldigen van anderen als je zelf aangesproken wordt. Een psychologisch fenomeen dat neerkomt op een indirecte schuldbekentenis… Op die manier kan het nog enigszins begrepen worden.

Opgesteld door Wiert Wiertsema

 

 

Reacties 2

  1. Gerrit ≡ 27 mei 2016 ≡ 16:24

    Als Elferink en Harink nu nog blijven zitten en de politieke partijen gedogen dit , dan is Hengelo een BANANENREPUBLIEK geworden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Gerrit ≡ 27 mei 2016 ≡ 16:54

    Nog even een aanvulling : Het feit , dat Leo Janssen nog in de gemeenteraad zit , is al een hele grote stap in de richting van de BANANENREPUBLIEK!!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: