B&W van Hengelo hebben een vernietigend rapport ontvangen over hun besluitvorming ten aanzien van Warmtenet BV. Vrijwel alles is fout gegaan. Het gaat Hengelo zoals bekend tientallen miljoenen euro’s kosten om de problemen op te lossen. De kosten bij stopzetting van het project kunnen zelfs oplopen tot 30 miljoen euro. Doorgaan is goedkoper maar kost ook minimaal 22 miljoen. De bedragen zijn inclusief het afschrijven van de gedane investeringen. De kans dat het reeds geïnvesteerde geld ooit wordt terugverdiend is minimaal.
Het onderzoek naar de besluitvorming beslaat de periode 2000-2014. Warmtenet BV is een gemeentelijk bedrijf voor stadsverwarming dat de restwarmte van de industrie levert aan huishoudens, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het is al jaren hommeles met Warmtenet BV.
De oppositie van ProHengelo en VVD is kritisch maar naar hen wordt niet geluisterd. Marcel Elferink (CDA) heeft het onderwerp nu in zijn portefeuille. Hij verzocht de onderzoekers om dit rapport te maken.
Kort samengevat hebben de onderzoekers het volgende vastgesteld:
- er was geen sprake van projectmatig werken
- de deskundigheid van de medewerkers was onvoldoende
- het project werd niet bedrijfsmatig aangestuurd
- een investeringsplanning ontbrak
- ambtenaren gebruikten andere informatie dan B&W
- verliezen werden vooruitgeschoven en voor de gemeenteraad verdoezeld
- de bedrijfsplannen werden door de gemeente niet gemonitord
- Warmtenet BV was niet ‘in control’ met betrekking tot het eigen functioneren
- de risico’s werden onvoldoende met de gemeenteraad gedeeld
- het ”point of no return” is in de jaarcijfers 2012 optisch verlegd door “een boekhoudkundige ingreep” waardoor de raad niet werd geïnformeerd.
Warmtenet is gestart op basis van zeer optimistische inschattingen. De onmogelijkheid om de gestelde doelen te halen ligt aan de basis van alle ellende. De onderzoekers die het rapport opstelden hebben regels gemaakt waaraan overheidsprojecten moeten voldoen. Die lezen als het ABC van een normaal functionerend openbaar bestuur. Hengelo is daar ver vandaan gebleven. Wilt U de managementsamenvatting zelf lezen? Klik hier.
Hoe nu verder?
De gemeenteraad moet zich nu buigen over de consequenties van dit voor B&W beschamende rapport. Er zijn nog twee wethouders die de afgelopen jaren medeverantwoordelijk waren voor het Warmtenet. Dat zijn Mariska ten Heuw (SP) en Jan Bron (PvdA). Het ligt voor de hand dat zij hun conclusies trekken uit dit rapport door hun functies ter beschikking te stellen. Dat is tot dusver echter niet gebeurd. Integendeel. Het college van B&W adviseert om het rapport te betrekken bij de besluitvorming omtrent Warmtenet. Die gaat het over de vraag: stoppen of doorgaan met Warmenet BV? De besluitvorming vindt plaats onder geheimhouding die door het college van B&W is opgelegd. Het is nu aan het presidium van de gemeenteraad (daarin zijn alle grote partijen vertegenwoordigd) om de besluitvorming goed te regelen, zodat wethouders zich in het openbaar gaan verantwoorden voor hun optreden.
Reacties 1
De schade die Jan Bron in de afgelopen periode heeft veroorzaakt met van alles en nog wat , met als klap op de vuurpijl het enorme schandaal met het warmtenet , is voor de burgers van Hengelo een reden om deze man er onmiddellijk uit te gooien . Het kost de burgers te veel geld als hij nog langer aanblijft. Bovendien heeft hij de leeftijd bereikt om te stoppen ; hij is niet meer scherp genoeg voor zijn functie. Dus Jan de consequenties aanvaarden voor je grote fouten ,de nederlaag aanvaarden en vertrekken!!!!
Trackbacks & Pingbacks 2
[…] het om een risico van 12 miljoen. Sindsdien zijn er geen signalen dat er iets is verbeterd (lees hier, hier en hier enkele van de […]
[…] zie het in perspectief. Juni 2015 besloot de gemeenteraad na een vernietigend onderzoeksrapport om 14 miljoen extra te investeren in het Warmtenet. Dit kwam bovenop de 12 miljoen de al waren […]
Geef een reactie