Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo heeft om zijn vertrek gevraagd en uit de reactie van de fractievoorzitters in de gemeenteraad blijkt dat de kritiek op zijn beleid breed wordt gedeeld. Onzeker is of de raad een motie van wantrouwen van ProHengelo zal steunen, maar het kan zomaar gebeuren dat Elferink voor die tijd al moet vaststellen dat de coalitiepartijen hem onvoldoende steunen. Dat zal veel partijen goed uitkomen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van maart aanstaande. Dat geldt ook voor de CDA fractie. Die worstelt met de vraag wie lijsttrekker moet worden. Elferink was tot dusver de enige kandidaat, maar op de valreep heeft ook fractievoorzitter Maureen Müller zich als kandidaat-lijsttrekker gemeld. Wat is er aan de hand?
Om te beginnen is Marcel Elferink onder een slecht gesternte aan zijn wethouderschap begonnen. Hij was lijsttrekker van het CDA in 2014 en liet in de stemwijzer opnemen dat zijn partij vond dat Hengelo een nieuw stadskantoor niet nodig had, terwijl in zijn verkiezingsprogramma het tegenovergestelde stond te lezen. Dat was een staaltje kiezersbedrog dat samen met SP en D66 werd uitgevoerd. Eenmaal in het college besloten de drie om het stadskantoor toch te bouwen. Elferink ging leiding geven aan de nieuwbouw.
Het CDA begon ambitieus. Wethouder Elferink trok de breedste portefeuille naar zich toe. De binnenstad, ruimtelijke ordening, het milieubeleid, de afvalverwerking, het stadskantoor, het terrassenbeleid, de volkshuisvesting, beheer en onderhoud, het warmtenet… Zijn successen waren de reconstructie van tal van verbindingswegen in de stad en de bouw van het stadskantoor. Bij elkaar kostte dat 71 miljoen euro.
Maar bij wethouder Elferink gaat het vooral om de vraag wat hij niet heeft gedaan.
De grootste faal is het verwaarlozen van de binnenstad. Tot deze zomer heeft hij daaraan vrijwel geen cent uitgegeven. De winkels liepen leeg, Lange Wemen bleef een holle kies zonder perspectief, het terrassenbeleid ontaarde in een gordiaanse knoop, initiatieven van ondernemers werden omarmd, gewaardeerd en zouden worden uitgevoerd, maar dat gebeurde niet. Evenmin als een aanpak van de Markt, de Wetstraat, de Markstraat, de beloofde concentratie van winkels is uitgebleven, de woningbouw in de binnenstad lag vrijwel stil… De lijst is schier eindeloos.
Terwijl het opknappen van de binnenstad uitbleef, ging op andere fronten van alles mis. Het omgekeerd inzamelen van het restafval liep vast, Warmtenet heeft de gemeente minimaal 17 miljoen euro schade bezorgd en de wachtlijsten met woningzoekenden zijn niet afgenomen. Als klap op de vuurpijl werd deze week bekend dat het vernieuwingsproces binnen de afdeling ruimtelijke ordening dat was opgezet na het gerommel rond CDA fractievoorzitter Harink, als mislukt kan worden beschouwd. De wethouder werd ambtelijk niet geïnformeerd over het verlopen van bestemmingsplannen.
Met verkiezingen in aantocht worden de coalitiepartijen zenuwachtig. Vooral vanwege de binnenstad. Het college koos voor de vlucht naar voren en sloot zich drie jaar te laat aan bij de ideeën van de ondernemers. Concrete plannen die zij maakten voor de Markt, de omgeving rond de Lambertusbasiliek en het opknappen van de Enschedesestraat, worden binnenkort bekend. Wethouder Elferink heeft de ondernemers nu al beloofd de plannen te zullen uitvoeren. B&W gaan bij het kruisje tekenen en dat is het ultieme zwaktebod van een panikerend college en een wethouder die te laat ontdekt waar de prioriteiten liggen. Voeg daar de moeilijkheden binnen het CDA bij en het is duidelijk dat het vertrek van Elferink vele problemen binnen de coalitie kan gaan oplossen.
Wiert Wiertsema
Reacties 1
V.w.b. het afvalbeleid gaat pRo Hengelo mee in het falende beleid van wethouder Elferink. Misstanden worden niet uitgezocht. Ambtenaren gaan hun eigen gang. Afvalstoffenverordening niet gewijzigd om het gesjoemel met de brengafstand te verdoezelen? Financiële stand van zaken niet duidelijk. De reden om omgekeerd inzamelen in te voeren is gebaseerd op drijfzand. Kosten – baten grijze bak versus omgekeerd inzamelen nooit onderzocht. Inwoners met een fysieke beperking worden de dupe. Nu komt Pro Hengelo in samenwerking met de wethouder met een fakeoplossing. Het hybridesyteem. Een onnodig en duur systeem waar niemand op zit te wachten. inwoners met een smalle beurs hebben het nakijken. Partijen hebben niet het lef om fundamenteel anders naar het afvalbeleid te kijken en onderzoek te doen naar de mogelijkheid van nascheiden. Beter voor het milieu en goedkoper!
Geef een reactie