Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Wieger Mulder neemt afscheid

w8ff

Wiert Wiertsema blogt uit de gemeenteraad

Wethouder Wieger Mulder neemt afscheid. Trots blikt hij terug in de TC Tubantia. Zijn belangrijkste taak was het in de hand houden van de overheidsuitgaven. Dat is gelukt. Terecht dus, die trots. Maar er is ook chagrijn. Zijn partij heeft het slecht gedaan in de verkiezingen (Wieger Mulder was lijstrekker) en ProHengelo is de grote steen des aan stoots. Die partij zei als eerste dat Hengelo de hoogste schuld heeft per inwoner in NL. Maar dat is slechts “het halve verhaal” vindt Mulder. De wethouder ervaart het verwijt als “op de man spelen”. Verfoeilijk dus. “Wij financieren zelf onze woningcorporatie” zegt hij. “Welbions leent geld bij ons en wij lenen van de Bank Nederlandse Gemeenten.” Maar de “rente die de corporatie betaalt is hoger dan de rente die wij betalen”. Dat “levert ons jaarlijks een miljoen op.” Er is (kortom) niets aan de hand. Het is zelfs gunstig voor Hengelo. Pijnlijk voor ProHengelo, zulke verwijten. Heeft Wieger Mulder gelijk? Oordeelt U zelf.

De opmerking over de behaalde winst klopt. Die is echter een schijntje ten opzicht van het uitgeleende bedrag (slechts 0,0024%). Veel te weinig om de risico’s af te dekken. Want daar zit het probleem. Bij het uitlenen van geld draait het om de hoogte van de schuld en het risico dat wordt gelopen. Kan de schuldenaar terugbetalen?

Keer op keer heeft ProHengelo gewezen op de wankele financiële positie van Welbions. De wethouder hield zich doof voor deze informatie. ProHengelo heeft zelfs voorgesteld om het onderwerp buiten de politieke discussie  te houden. In het belang van de stad. Om aan een oplossing te kunnen werken. Daar ging de wethouder niet op in. Hij vond dat er niets aan de hand was. Zomer 2013 barstte de bom. Welbions werd gedwongen door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (de toezichthouder van het rijk) om de boekhouding aan te passen. Bijna de helft van het vermogen werd geschrapt (119 miljoen). Daarmee verdween een groot deel van de zekerheden die gemeente meende te hebben. Men dacht: als het misgaat verkopen we toch de woningen? Dan starten we toch een nieuwe corporatie?

Nu blijkt dat allemaal niet zo gemakkelijk. Welbions draait met verlies en het vermogen bevindt zich net boven de minimum eisen van het Centraal Fonds. Meer verlies kan de corporatie niet hebben en hopelijk gaat dat ook niet gebeuren. Voor de woningzoekenden in Hengelo is dit alles een regelrechte ramp. Welbions is vleugellam geworden. De wachttijden voor een sociale huurwoning in Hengelo zijn eindeloos. Hengelo moet bouwen,  maar Welbions kan niet bouwen. Nu niet en straks ook niet. Als Wieger Mulder deze problemen enkele jaren geleden had onderkend, was ook ProHengelo trots op hem geweest.

Reacties 1

  1. clientelen ≡ 13 mei 2014 ≡ 23:07

    1. Wat is het inflatie %?
    2. Garantstelling: ONS is niks gevraagd!
    3. Poen voor die Beren$hit: waar is die verbindende clausule dat de poen aan troep zonder draagvlak moet worden verjubeld?
    4. Linealen… daar waar de zon niet schijnt.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: