10 september 2013 — Ondanks het dreigende asbestgevaar (50% van het gebied is vervuild) gaat de aanleg van wandelpaden door de Kleigaten van Rientjes gewoon door. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor het Weusthag gebied ongewijzigd vastgesteld. Deze krant publiceerde eerder over het asbestgevaar. Wethouder J. Oude Alink vindt dat de gemeente afdoende maatregelen neemt door de paden een halve meter af te graven. Aan het overige asbest in het gebied wordt niets gedaan. Wel worden waar nodig hekken geplaatst en zal de begroeiing een ondoordringbaar karakter krijgen. ProHengelo bij monde van Casper de Jong betwijfelt echter of daarmee het gevaar van de verwaaiing van de asbestdeeltjes afdoende is bestreden.
Het asbest wordt op maaiveldhoogte aangetroffen, maar de wethouder vindt dat verwaaiing wordt voortkomen door de overwoekering van het asbest met gras. De wortels van het gras zouden de kleine asbestdeeltjes vasthouden.
Behalve over het asbest discussieerde de gemeenteraad ook over het afsluiten van de Torenlaan voor het snelverkeer. De SP wil graag afsluiten en diende daartoe een motie in. De motie werd afgewezen met slechts de stemmen van SP, GroenLinks en D66 voor. Tijdens de inspraak was gewezen op onvolkomenheden op grond van de Flora en Faunawet. Dit betreft een onderzoek naar de toestand van plant en dier ter plaatse. Zolang deze onvolkomenheid niet is hersteld, is de aanleg van wandelpaden onmogelijk. Wethouder Jan Bron (PvdA) geeft de insprekers gelijk op dit punt. Hij heeft aan de gemeenteraad toegezegd dat het onderzoek zal worden uitgevoerd voordat de werkzaamheden beginnen.
Reacties 2
Wat goed van Casper de Jong dat hij het verhaal heeft opgepakt van Clientelen,Don Logan en Qwery!! Maar wat afschuwelijk dat de gemeente niks doet voor de omwonenden en wandelaars die deze gifdampen in ademen uit de oude chemische stort.Foei gemeente Hengelo!!
Ik verbaas me elke keer in Hengelo over wethouders die onderzoeksresultaten van milieuonderzoek gewoon aan de kant schuiven. Het gevaar van asbest zit op de lange termijn. Misschien denken ze dat dan niemand meer weet waar de asbest vandaan is gekomen,als er daar in de buurt of bij regelmatige wandelaars in het gebied longvlieskanker wordt geconstateerd.
Wat me het meest stoort is dat de wethouder van milieu wel van de Hengelose burgers vraagt om veel moeite te doen om afval gescheiden op te slaan en apart in te zamelen in het belang van het milieu. Nu ligt de bal bij de gemeente om iets in het belang van het milieu te doen.
Zand erover? Teveel werk, en het kost ook nog. Gras kost niets, dat groeit zomer en winter(????!!!???), hoeft niet gemaaid (???!!!???), wordt geen oerwoud met ongewenst onkruid dat zich over de hele buurt uitzaait(???!!!???).
Kop in het zand dan maar……
Geef een reactie