Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Warmtenet bv

Warmtenet Hengelo wil nieuw netwerk in delen aanleggen

Het college van B&W stelt de raad voor om in te stemmen met de investeringsaanvraag van circa 5,2 miljoen euro voor Warmtenet Hengelo. Dit geld is nodig voor een aantal projecten om Hengelo verder te verduurzamen. Bovendien stelt het college de raad voor om het netwerk waarin de industriële restwarmte van AkzoNobel wordt gebruikt als warmtebron, gefaseerd op te pakken. Op 4 maart neemt de raad hierover een beslissing.

Met de gevraagde investering kan Warmtenet Hengelo haar activiteiten verder ontwikkelen en verduurzamen. Bovendien heeft Warmtenet Hengelo zich geruime tijd samen met AkzoNobel ingespannen, om te kijken hoe de warmte die vrijkomt bij het productieproces van dit bedrijf gebruikt kan worden voor de verwarming van kantoren en woningen. Deze warmte wordt nu nog geloosd in het Twentekanaal en in de lucht. Omdat de aanleg van het benodigde netwerk een grote investering vraagt en in de tijd moet aansluiten bij bestaande ontwikkelingen, stelt het college de raad voor dit project gefaseerd op te pakken.

Eerst zuidkant van kanaal, met tijdelijke warmtebron voor noordzijde Warmtenet Hengelo is -in goede afstemming met AkzoNobel- in een vergevorderd stadium om te komen tot realisatie van een duurzaam restwarmtenet. De aanleg van dit netwerk vergt hoge investeringen, die pas gedaan kunnen worden op het moment dat er voldoende zekerheid is over de afname. Het college van B en W stelt daarom voor dit project gefaseerd op te pakken, te beginnen met het gedeelte aan de zuidkant van het Twentekanaal. Bedrijven als CTT en Thales zouden op deze manier aangesloten kunnen worden op de restwarmte van AkzoNobel. De aanleg van het netwerk richting centrum zou in een latere fase kunnen gebeuren, bij voorkeur gelijktijdig met de aanleg van de Laan Hart van Zuid. Op dat moment wordt de investering rond de passage van het Twentekanaal ook noodzakelijk. Warmtenet Hengelo onderzoekt en stemt af of er in de tussen liggende periode tijdelijk een andere vorm van duurzame warmtevoorziening mogelijk is aan de noordzijde om aan haar doelstelling te voldoen. De plannen hiervoor worden de komende tijd verder uitgewerkt en doorberekend, waarna het gemeentebestuur hierover een definitief besluit moet nemen.

Andere projecten

Warmtenet Hengelo is al geruime tijd bezig met de realisatie van duurzame warmteprojecten. Zo is het Gezondheidspark aangesloten op aardwarmte en het Twentebad op een houtgestookte ketel. Indien de raad instemt met het gevraagde krediet, kan Warmtenet Hengelo ook andere delen van Hengelo verduurzamen. Het gaat onder meer om de verduurzaming van Eaton en MFA/Brede school ’t Berflo. Ook heeft Warmtenet Hengelo plannen om verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn te verduurzamen door middel van een houtgestookte ketel. Op deze wijze zet de gemeente Hengelo verdere stappen voor haar duurzaamheidsdoelstellingen.

 

Reacties 1

  1. frank ≡ 24 jan 2014 ≡ 08:04

    Waarom verwarmt onze gemeente een verpleeg huis in hellendoorn?. Is dat in t kader van samenwerking?.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: