Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Warmtenet luchtfietserij

pillenHet debat over Warmtenet is in mineur geëindigd. U weet, Warmtenet is het project waarbij afvalwarmte van Akzo gebruikt gaat worden om Hengelose woningen en bedrijven te verwarmen (lees het hierhier en hier). Stoppen met Warmtenet is onmogelijk, vinden ze op het gemeentehuis. Het verlies is zo groot, dat kan Hengelo financieel niet dragen. Om verder te gaan is een nieuwe investering van 14 miljoen nodig en dat voorstel is aangenomen. De coalitie volgde zoals gewoonlijk slaafs het college van B&W. Er is overigens nog steeds hoop op externe deelnemers in het project. De suggestie van ProHengelo om meer garanties in te bouwen in het komende onderhandelingsproces met deze externe partners, werd echter van tafel geveegd. Bij alle ellende is positief dat zekerheid is verkregen over 4 miljoen euro subsidie van de provincie Overijssel. Of het geïnvesteerde geld in Warmtenet (totaal 24,4 miljoen) ooit wordt terugverdiend is onzeker, maar niet geheel uitgesloten. Vast staat dat onmiddellijk stoppen met het project eveneens circa 24 miljoen euro kost. In dat geval is de gemeente direct failliet. Dat wil zeggen: artikel 12 gemeente. Dan maar liever doorgaan, vond de coalitie. Ook al is het luchtfietserij, want hoe het straks gaat weet niemand. Er is een gerede kans dat de problemen steeds groter gaan worden.

Tijdens de discussie bleek dat de raadsleden van de coalitie van SP, CDA, D66 en PvdA weinig rekening houden met de risico’s die worden gelopen. Verondersteld wordt dat de gasprijs 30 jaar lang met 2,95% per jaar zal stijgt. Dat is een stijging van 300%. Zal dat gaan gebeuren? De afgelopen 30 jaar is het niet gebeurd. Gebeurt het opnieuw niet, dan verliest Hengelo alsnog miljoenen euro’s. In dat geval wordt stoppen met Warmtenet steeds duurder. Het geld voor de investeringen is geleend en moet worden terugbetaald. De rente loopt gewoon door. Klanten moeten worden afgekocht, want er is een leveringsplicht voor energie. Met de speculatie op een gunstige gasprijs wordt op dit moment wel veel ellende voorkomen. Als zich problemen gaan voordoen, zijn ze in ieder geval naar de toekomst verschoven. Na ons de zondvloed? Is dit wat wordt gedacht?

De VVD werd het allemaal te veel. Meteen aan het begin van de vergadering diende de fractie een motie van wantrouwen in tegen het college van B&W. Een debat kwam er niet, want de burgemeester bracht de motie direct in stemming. Het leverde een absurde vertoning op. Raadsleden die stemmen over een motie van wantrouwen zonder eerst daarover te debatteren. De indiener van de motie protesteerde echter niet tegen deze gang van zaken. De motie werd verworpen. De VVD, ProHengelo en de Christenunie stemden voor. Het raadsvoorstel werd later op de avond ongewijzigd aanvaard.

Trackbacks & Pingbacks 2

  1. Van ProHengelo: onterechte bezuiniging teruggeven aan de zorg - Hengelo Anders op 11 mei 2016 at 17:59

    […] om een risico van 12 miljoen. Sindsdien zijn er geen signalen dat er iets is verbeterd (lees hier, hier en hier enkele van de […]

  2. Van Juichbericht: Warmtenet krijgt 3 miljoen! - Hengelo Anders op 21 mei 2016 at 09:38

    […] zie het in perspectief. Juni 2015 besloot de gemeenteraad na een vernietigend onderzoeksrapport om 14 miljoen extra te investeren in het […]

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: