De gemeenteraad van Hengelo heeft in het diepste geheim gesproken over het Warmtenet Hengelo. U weet wel, dat milieuvriendelijke project waarbij restwarmte van AKZO gebruikt wordt om huizen en kantoren in Hengelo te verwarmen. Is die geheimzinnigheid terecht of onterecht? Vorig jaar juni besloot de gemeenteraad 14 miljoen extra te investeren in het Warmtenet. Anders zou het project ter ziele zijn gegaan met een geraamde schade van 24 miljoen. Extra investeren kon dat voorkomen. Met de toekomstige warmte-leveranties kan het geïnvesteerde geld worden terugverdiend. Gaat het minder goed, dan wordt in ieder geval de schade ingeperkt. Ook wordt gezocht naar deskundige partners om mee samen te werken en risico’s te delen. Eind goed, al goed. Dat was het idee in juni 2015.
Maar hoe gaat het nu met Warmtenet en de beschikbare miljoenen? Gaat het lukken om geld te verdienen? Zijn er samenwerkingspartners gevonden? Het antwoord op deze vragen is bekend, maar blijft een Hengeloos topgeheim. U mag het niet weten. De fractie van ProHengelo protesteerde tegen deze gang van zaken in de gemeenteraad.
De fractie vindt dat een groot deel van de geheime informatie best openbaar kan worden. Ze kunnen het weten, want bij ProHengelo hebben ze alle geheime stukken gelezen en de vergaderingen daarover bijgewoond. ProHengelo stelt vast dat de opgelegde geheimhouding slechts voor een klein deel terecht is. Namelijk waar het de vitale belangen van de gemeente raakt en de onderhandelingsstrategie van B&W.
De geheimhouding gaat echter veel verder. ProHengelo vindt dat “geheimhouding nooit gebruikt mag worden om antwoorden op politieke vragen te verbloemen of openbare politieke controle te belemmeren”. Wiert Wiertsema: het college van B&W heeft politiek/bestuurlijke informatie over de uitvoering van het raadsbesluit van juni 2015 en informatie die geheim moet blijven door elkaar gehutseld, waardoor je in het openbaar nergens meer over kunt praten. Dat is zeer onwenselijk en moet worden hersteld.
Burgerbelangen vindt de inzet van ProHengelo voor openbaarheid maar “belachelijk”, zo liet raadslid Sjors Brummelhuis weten. Ook PvdA woordvoerder Maarten Hollander wond zich op. Vooral omdat ProHengelo de gang van zaken koppelde aan de gebruikelijke achterkamertjes politiek in Hengelo. Wiertsema stelde daar tegenover dat het staatsrecht wordt misbruikt “om de raadszaal via het opleggen van geheimhouding te bombarderen tot de grootste achterkamer van Hengelo”.
Alle raadsleden, ook die van ProHengelo nemen de opgelegde geheimhouding overigens zeer serieus. Bij overtreding wordt een justitieel onderzoek ingesteld en de straffen zijn niet mals. Gevangenisstraf behoort tot de mogelijkheden. Geruststellend was dat de burgemeester het debat scherp in de gaten hield. Zou iemand de geheimhouding overtreden, dan zou hij het debat direct stil leggen om erger te voorkomen. Dat was afgesproken. Hij hoefde echter niet in te grijpen. Alle deelnemers liepen op eieren zonder grote fouten te maken.
Warmtenet heeft een bizarre geschiedenis. Het startte ooit als een politieke hobby van GroenLinks met wethouder Janneke Oude Alink als de grote beschermvrouwe. En eerlijk is eerlijk: de milieudoelstelling van het project is ronduit fantastisch. Honderden huizen en kantoren duurzaam verwarmen met de restwarmte van Akzo, die nu zomaar in het Twente kanaal verdwijnt. Dat was het doel. De ambitie bleek echter groter dan het ondernemerstalent van de gemeentelijke organisatie. Want vergis U niet, Warmtenet is een bedrijf als ieder ander. De tekorten stapelden zich op.
In 2015 verscheen een vernietigend rapport over de gang van zaken. “Slechter kon U het niet maken” dat was zo ongeveer de boodschap van de onderzoekers van Regio Twente. De gemeente herstelde zich afgelopen zomer en schakelde deskundigen in van binnen en buiten het gemeentelijke apparaat. Gaat het nu beter? Wordt de uitvoering van het raadsbesluit van juni 2015 een succes? Tja, dat is onduidelijk. Dat blijft voorlopig het topgeheim in Hengelo…
Opgesteld door Wiert Wiertsema
Geef een reactie