Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Weer dreigt kaalslag Hasseler Es

Janneke Oude Alink (GroenLinks) is bijna wethouder af. Maar tot het laatst is ze druk met haar belangrijkste missie: het heroveren van de Hasseler Es op zijn vermaledijde bewoners. Op 11 februari staat een nieuwe groep bewoners bij de gemeenteraad op de stoep. De Raadscommissie Fysiek krijgt een petitie aangeboden tegen de in beslag name van tuinen in de Dinant Dijkhuisstraat en het rooien van de aanplant. Bovendien zal Leo Janssen (ProHengelo) namens de bewoners vragen stellen aan het college van B&W. U moet weten dat de bewoners sinds de bouw van hun woning 35 jaar geleden, een strookje grond van de gemeente in beheer hebben. Dat wisten ze echter niet. Na de bouw is een shovel van de gemeente langs geweest die alle resterende troep en oude fundamenten verwijderde, inclusief de grenspalen die er horen te staan. De shovel maakte een natuurlijke begrenzing die de bewoners als uitgangspunt namen bij de inrichting van hun (diepe) tuinen. De tuinen groeiden weelderig en zijn ware paradijsjes geworden. Nu moet de achterzijde daarvan worden gesloopt. De actiegroep Een groene wijk maak je samen probeert al jaren de gemeente op andere gedachten te brengen.

Alles gebeurde onder het toeziend oog van de gemeente en nimmer werden de bewoners aangesproken op de grenzen van hun bezit. Nu moet het plotseling allemaal anders. De GroenLinks wethouder wil de grond terug. Die moet kaal worden opgeleverd. Precies zoals het er 35 jaar geleden ook uitzag. De betrokken bewoners zijn verbaasd en ontsteld. Vooral ook door de bejegening van het gemeentebestuur. Ze ontvingen zonder aankondiging of overleg een brief waarin hen het oneigenlijk gebruik van gemeentegrond wordt verweten. Aan deze brief was een bevel tot ontruiming gekoppeld. “Op hoepelen jullie”, “wegwezen”, zo zal de boodschap bij betrokkenen zijn over gekomen. Alsof deze bewoners dieven zijn, of mensen die het landje pik beoefenen. De bewoners zijn zich daarentegen van geen kwaad bewust. Ook zij die hun woning later kochten inclusief tuin, ontvingen het gemeentelijke schrijven.

Hier op de redactie zuchten we diep. We herkennen het patroon van bestuurlijke intimidatie. Bovendien is het gekoppeld aan het opleggen van een zware dwangsom als een bewoner niet spoorslags gehoorzaamt. Gelukkig is niet iedereen onder de indruk. Deze bewoners willen hun tuin behouden op grond van verjaring. Op het gemeentehuis weten ze overigens donders goed dat veel van deze bewoners een uitstekende kans maken door de rechter in het gelijk te worden gesteld.

Ondanks alles hebben de bewoners van de Dinant Dijkhuistraat hun gevoel voor redelijkheid en billijkheid niet verloren. Ze willen best een compromis sluiten om vervelende procedures te vermijden. Met een gebruikersovereenkomst of de aankoop van het strookje, is men ook tevreden. Hier op de redactie zijn we benieuwd hoe raadsleden reageren. Blijven college-partijen (PvdA-SP-D66-GL-Burgerbelangen) blind de lijn van het college volgen (tot dusver deden ze dat), of begint voor hen in het zicht van de verkiezingen van 19 maart elke stem te tellen? Deze krant houdt U op de hoogte.

Reacties 1

  1. Gerard ≡ 10 feb 2014 ≡ 17:41

    En toch maar doorzetten van plofkip projecten of te wel het gat van Hengelo HvZ al vele miljoenen verder, en dan Lange Wemen ,wat zit er nog meer in het vat ! hoe staat het met het grondbedrijf of komt alles naar boven na de verkiezingen !!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: