Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Welbions bloedt dood?

Wiert Wiertsema (4)Analyse van het nieuws door Wiert Wiertsema

Welbions bloedt dood als we niet oppassen. Het eigen vermogen van Woningcorporatie Welbions is in 2012 met 119 miljoen gedaald naar 174 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag 2012. Nog zo’n jaar en de organisatie gaat failliet. Positief is dat Welbions (eindelijk) realistisch is geworden. In deze krant heb ik al veel geschreven over de wankele positie van de corporatie. In Bijbelse termen: een reus op lemen voeten. Het nieuwe realisme bij Welbions is voorlopig alleen voor intern gebruik. Dat is jammer. Naar buiten toe wordt het mooi weer spelen nog steeds volgehouden. In de lokale pers (TC Tubantia) rept de directie over een eenmalig verlies van 47 miljoen euro. Want de boekhoudregels zijn veranderd. Een ‘papieren verlies’ zo laten ze doorschemeren. Eigenlijk is er 7 miljoen (operationele) winst gemaakt. Maar laat U niets wijsmaken. Dit alles is ‘peptalk’. Een halve waarheid. Goed voor het imago in de buitenwereld. Slecht voor de bedrijfsvoering.

De andere helft van de waarheid is dat de kwaliteit van de genoemde operationele ‘winst’ kunstmatig is. Die ontstaat uit minder afschrijving en meer verkopen van woningen. Je kunt zeggen: de corporatie verorbert zijn tafelzilver. De verkopen dragen circa 22 miljoen euro bij aan de winst. Een eenmalige bate. Het operationele resultaat zonder die bate is een verlies: 15 miljoen euro. Dat is andere koek. In de financiële wereld heet zo’n organisatie een ‘bleeder’. U begrijpt wat daarmee wordt bedoeld.

Het grootste probleem van Welbions zijn de onrendabele investeringen uit het verleden. Die zijn gedaan onder druk van B&W van Hengelo in de periode dat PvdA en CDA samen aan de macht waren. Welbions moest bouwen en de gemeente leverde er het geld bij in de vorm van leningen. Deze ‘politiek wenselijke’ projecten worden nu financieel afgewaardeerd (ze zijn veel minder geld waard dan gedacht). De kosten van de leningen lopen echter gewoon door. Gunstig is dat Welbions geen renterisico loopt. Dat komt voor rekening van de gemeente die het geld verstrekt. Dat bent U dus, de belastingbetaler.

Het Jaarverslag 2012 van Welbions bevat erg slecht nieuws voor het gemeentebestuur van Hengelo. Begin 2012 had de gemeente het astronomische bedrag van 399 miljoen euro uitgeleend aan de instelling. De gemeente moest dit geld zelf ook lenen. Resultaat: Hengelo heeft de hoogste schuld per inwoner van alle Nederlandse gemeenten. Als zekerstelling verwijst het huidige college graag naar het onroerend goed. De waarde daarvan is echter veel te hoog ingeschat. De huizen van Welbions zijn als collectief en in verhuurde toestand slechts verhandelbaar tegen circa 50% van de waarde voor de onroerende zaak belasting (OZB). Dat is veel lager dan de investering. Een tweede zekerheid voor de gemeente was het eigen vermogen van de corporatie. Dat is nu met 119 miljoen euro gedaald.

Hier op de redactie zijn we een beetje confuus van al dit slechte nieuws. Deze krant heeft talloze malen gewaarschuwd. U weet, de stad gaat ons aan het hart. Daarom is het bepaald niet fijn om gelijk te krijgen. Het is ook jammer dat Welbions haar problemen zo verstopt en toedekt. Welbions is belangrijk voor Hengelo. Openheid en erkenning zou veel kunnen bijdragen aan een nieuwe en gezamenlijke aanpak. Niemand is gebaat met een corporatie die wegkwijnt en zich staande houdt door stille verkoop van het woningbezit. We denken ook aan de fractie van Pro Hengelo. Zij trokken lange tijd als enige aan de bel in de gemeenteraad. Pro Hengelo bepleitte openheid en samenwerking. De fractie kreeg het niet. De raadsleden werden telkenmale begripvol toegeknikt door het college van B&W. Daarna voer het gemeenteschip verder. De wethouders op de brug, vriendelijk wuivend naar de achterblijvers op de kade.

Update maandag 15 juli 2013: Leo Janssen (Pro Hengelo) heeft schriftelijke vragen gesteld over het Jaarverslag 2012 van Welbions. Hij wil graag weten hoe B&W het jaarverslag beoordelen en of het gevolgen heeft voor het beleid van de gemeente. Wilt U de vragen zelf lezen? Klik hier

Meer lezen over Welbions? Klik o.a. hier, hier, hier, en hier

Wilt U de kleine lettertjes waarin Welbions zijn mededeling deed, zelf lezen? Klik hier, klik daarna op de onderstreepte tekst (Jaarverslag 2012) en kijk op pagina 2.

 

Reacties 1

  1. Don Logan ≡ 27 jul 2013 ≡ 13:22

    Welbions is defacto een onderdeel van de gemeente!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: