Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Welbions geen Vestia

welbions“Woningcorporatie Welbions is geen Vestia”. Daarmee weerlegde wethouder Wieger Mulder de kritiek van onder anderen Pro Hengelo op het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid. De gemeente heeft voor 398 miljoen euro leningen verstrekt aan Welbions. Nu blijkt dat de terugbetaling niet is gegarandeerd. De wethouder deed zijn uitspraken in de raadscommissie voor openbaar bestuur. Bij Welbions ‘is geen sprake van derivaten, niet van exorbitante salarissen en er staan ook geen Maserati’s voor de deur”.

De wethouder heeft het gelijk aan zijn zijde. Geen raadslid denkt dat bij Welbions sprake is van zelfverrijking. De problemen van Welbions zijn ernstiger. Jarenlang is geprobeerd om de kosten zo laag mogelijk te houden. Welbions kon bij de gemeente goedkoop geld lenen. Zij hoefden daarvoor niet naar de bank. Dat is gunstig voor de huurders. Er is echter ook bezuinigd op de garanties die corporaties afgeven aan hun geldgever. De corporaties in Nederland zijn (vrijwel allemaal) lid van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Gaat het mis met een corporatie, dan vangt het WSW de gevolgen op. Welbions is nooit lid geworden. Dat kost circa 40.000 euro per geleend miljoen. Dat geld stopt de WSW in een potje waarmee zwakke corporaties worden geholpen. En als het potje leeg is, dragen de andere corporaties gezamenlijk de lasten. Welbions en de gemeente wilden dit geld uitsparen.

Nu zitten ze met de gebakken peren. Welbions draait met verlies en de verwachting is dat de verliezen gaan oplopen. Tot 2017 moet de corporatie miljoenen afdragen aan het rijk als gevolg van het regeerakkoord. Die miljoenen zijn er dus niet. Welbions geeft aan dat de meeste huren zich op het maximum bevinden. Extra inkomsten zijn er dus niet te verwerven. De wethouder troost zich met de gedachte dat tegenover het uitgeleende geld veel waarde staat in de vorm van onroerend goed. Hierop is het recht van hypotheek afgegeven. Er is 398 miljoen uitgeleend terwijl de liquidatiewaarde van de verhuurde woningen 539 miljoen zou bedragen. Als dat waar is hoeft noemand wakker te liggen. Theorie en praktijk liggen helaas ver uit elkaar. De ervaring van AEDES (de koepel van corporaties) leert dat bij verkoop van huurwoningen de liquidatiewaarde niet uitkomt boven 50% van de waarde voor de onroerende zaak belasting (OZB). Ook de WSW hanteert dit criterium bij zijn borgstelling. Volgens deze (realistische) meetlat is de tegenwaarde van het uitgeleende geld slechts 377 miljoen euro. Er is dus een tekort van 22 miljoen en daarmee heeft de gemeente nooit rekening gehouden. Zolang Welbions aan zijn verplichtingen voldoet is er geen probleem. Hier zit echter de kneep. De exploitatie van Welbions is verliesgevend en biedt geen ruimte voor extra afdrachten aan het rijk. De toekomst is somber en garanties dat Welbions zijn verplichtingen jegens de gemeente gaat nakomen zijn er niet. De gemeenteraad heeft aangegeven dat de ontwikkelingen op de voet zullen worden gevolgd.

Reacties 1

  1. admin ≡ 21 feb 2013 ≡ 10:47

    Wonen is heel belangrijk in een saaie stad als Hengelo

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: