Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Welbions heeft meer geld nodig

welbionsWoningcorporatie Welbions is financieel  gezond en heeft meer geld nodig van de gemeente. Hoeveel meer? 85 miljoen euro tot 2017. Dat is in het kort de enigszins strijdige boodschap die B&W per brief gaven aan de gemeenteraad. Het college bevestigt dat Welbions 119 miljoen euro heeft moeten afboeken op het eigen vermogen. Het uitgeleende bedrag aan Welbions is opgelopen van 399 miljoen tot 425 miljoen euro in 2012. Het zal in 2017 circa 484 miljoen euro bedragen. Nu al heeft de gemeente Hengelo de hoogste schuld per inwoner van alle NL gemeenten. Dat blijft dus voorlopig zo. Op 15 juli meldde deze krant de instorting van het eigen vermogen van Welbions tot 174 miljoen euro. Naar buiten toe presenteerde Welbions slechts een ‘boekhoudkundig verlies’ (47 miljoen) en een ‘operationele winst’ van ruim 7 miljoen. Die voorstelling van zaken heeft schrik gezaaid op het gemeentehuis.

Het college van B&W deed vervolgens wat Welbions verzuimde te doen: duidelijk scheppen over de financiële positie van de corporatie. Wat dat betreft: hulde aan de burgemeester en de wethouders!

Openheid en transparantie van bestuur zijn belangrijk, maar je wordt er niet per se gelukkig van. Wel realistisch. Nu blijkt dat Welbions zijn bezit heeft moeten herwaarderen vanwege nieuwe richtlijnen. Die richtlijnen hebben een voorlopig einde gemaakt aan het mooi weer spelen bij de corporatie. Het eigen vermogen komt een stuk lager uit dan gedacht. Ook blijkt dat Welbions extra geld nodig heeft om woningen op te knappen. Dat is uiteraard een nuttig doel. Gebruikelijk is echter dat corporaties ieder jaar geld op zij leggen (“afschrijven”) om later reparaties te kunnen uitvoeren of te zorgen voor vervangende nieuwbouw. U weet: afschrijven is sparen. Nadat het geld is geïnvesteerd begint de cyclus opnieuw.

Normaliter hoeven corporaties dus niet te lenen voor renovatie. Het blijft onduidelijk waarom Welbions voor dit soort uitgaven wel bij de gemeente aanklopt. Ook constateren wij dat Welbions de afschrijvingen met 5,5 miljoen heeft verlaagd. Dat resulteert uiteraard in een lager verlies voor de corporatie. Als dat geld vervolgens van de gemeente geleend moet worden, is er niets bereikt. Beter is het de tering naar de nering te zetten. Zo denken wij hier op de redactie. Maar hoe het echt zit weten we niet. Welbions heeft zijn Jaarrekening 2012  naar de gemeente gestuurd, maar niet gepubliceerd. Gewone stervelingen kunnen er dus geen kennis van nemen.

Overigens blijft de verlies- en winstrekening die Welbions wel bekend maakte, onverminderd zorgelijk. Die sluit alleen positief vanwege de woningverkopen. Zonder die verkopen was de organisatie in 2012 sterk verlieslatend is onze conclusie. Hier op de redactie. Mooie woorden over een financieel gezonde corporatie brengen daar geen verandering in. Welbions heeft veel geld verloren, maar is nog steeds rijk. Dat is zo ongeveer de boodschap van de gemeente en Welbions zelf. Hoe het in 2013 verder gaat? U begrijpt het al: wij wagen ons niet aan het voorspellen van de toekomst. Dit keer niet.

Reacties 1

  1. Don Logan ≡ 27 jul 2013 ≡ 13:23

    Welbions is rupsje nooit genoeg!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: