Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Welbions krijgt liquiditeitsteun

bos bloemenGeeft het college van B&W liquiditeitsteun aan Welbions of niet? Het antwoord bleef tot dusver boven de markt hangen. Het is een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van de corporatie. Mondelinge vragen werden niet beantwoord. Okay, dat kan een keer gebeuren. Later kwamen er veel meer signalen dat het slecht gaat met Welbions. Het raadslid Leo Janssen (Pro Hengelo) heeft de vraag toen schriftelijk gesteld. Wat blijkt uit de beantwoording? Het college geeft inderdaad liquiditeitsteun door bij verkoop van een woning de verstrekte hypotheeksom niet terug te vragen. B&W zeggen dat het gaat om een ‘aantal huizen’, maar hoeveel is onduidelijk. Het woord aantal betekent letterlijk: ‘onbestemde hoeveelheid’. Het ligt dus tussen meer dan 2 en maximaal 157. Dat laatste is het aantal verkochte woningen in 2012.

Per verkochte woningen heeft Welbions gemiddeld 143.000 euro verdiend. Dat maken we ten minste op uit de summiere gegevens die Welbions zelf bekend maakte. Als het gaat om enkele hypotheken die niet zijn afgelost (bijvoorbeeld: drie) dan valt het erg mee. Maar evengoed kan het gaan om tientallen woningen. Of meer. Dan valt het zwaar tegen. Die onduidelijkheid is schadelijk voor Welbions. Het zaait twijfel over de financiële slagkracht van de organisatie.

Een ongeluk komt nooit alleen en het publieke beeld over Welbions wordt steeds problematischer. Na alle rampspoed van 2 weken geleden (er moest 119 miljoen euro worden afgeboekt op het eigen vermogen, terwijl de organisatie net deed alsof er winst werd geboekt) blijkt nu ook dat het college liquiditeitsteun geeft. Ruim een half jaar geleden vroeg Pro Hengelo al hoe het zit. Het college haalde toen slechts de schouders op. Dat deed het ergste vrezen. Nu blijkt het waar te zijn.

Het pijnlijke met Welbions is dat alle slechte scenario’s die wij hier op de redactie bedenken, werkelijkheid worden. Moeten wij dus maar stoppen met nadenken? Wij zouden graag zien dat er openheid van zaken wordt gegeven. Stellen dat de corporatie financieel gezond is terwijl bijna de helft van het vermogen op dat moment verloren is gegaan, is ongepast. Als er een groot probleem is in Hengelo (bijvoorbeeld omdat de gemeente 430 miljoen heeft uitgeleend aan Welbions waarvan de terugbetaling niet is gegarandeerd) dan helpt het om daar open en eerlijk over te zijn. Dan kan iedereen in Hengelo die de volkshuisvesting een warm hart toedraagt de schouders er onder zetten. Laat de energie gaan naar het oplossen en niet naar het verdoezelen van problemen. En stel dat wij overdrijven. Er is helemaal geen probleem. Dan kunnen alleen de feiten dat rechtzetten. Stop dus met alle geheimzinnigdoenerij. Kom met die feiten. Begin met de publicatie van het Financieel Jaarverslag 2012. — Enfin. U weet, wij gaan er niet over. Hier op de krant. We berichten slechts wat er gebeurt en wat de redactie daarvan vindt.

Reacties 1

  1. Don Logan ≡ 16 aug 2013 ≡ 10:05

    Welbions is geen corporatie maar defacto de afdeling wonen/verhuur van de gemeente Hengelo!! De eenheidsworst medewerkers zijn gemeenteambtenaren omdat ze hetzelfde denken en handelen.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: