Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Wethouder Bruggink (D66) speelt met vuur

Wethouder Claudio Bruggink (D66) houdt halsstarrig vast aan een fusie tussen Schouwburg Hengelo (de nieuwe naam van het Rabotheater!) en het Wilminktheater in Enschede. Hij stuurt de Hengelose Schouwburg op pad met een opdracht waarvoor geen meerderheid te vinden is in de Hengelose raad. Eerder leden plannen voor een gedwongen fusie tussen de schouwburgen van Hengelo en Enschede schipbreuk. Het college wil dat Schouwburg Hengelo opnieuw over samenwerking gaat praten. Maar Enschede wil alleen over een fusie onderhandelen. Probeert Claudio Bruggink via een omweg alsnog zijn zin te krijgen? Daar lijkt het sterk op. Het Wilminktheater wil de Hengelose schouwburg graag inlijven. Dat heeft het theater vastgelegd in een brief aan het college van Hengelo over een vergaande samenwerking. B&W hebben daar wel oren naar. Er wordt 2 ton bespaard door de directeur en de Raad van Toezicht te ontslaan en de programmering uit te besteden aan het Wilminktheater. Anderen geloven niet in die voordelen. Onderzoek wees uit dat de bedrijfsvoering in Enschede veel duurder is dan in Hengelo. De nadelen daarvan krijgt Hengelo pas later voor de kiezen, zeker als ook in Enschede de bezuinigingen toeslaan. Zoals bekend staat Enschede er financieel niet sterk voor. Bovendien wordt het Hengelose theater alom geroemd. Niemand in Hengelo wil dat missen.

Op de achtergrond speelt ook politiek prestige een rol. Het theater in Hengelo heeft jarenlang te weinig subsidie ontvangen voor beheer en onderhoud van het gebouw en de installaties. Het geld dat daarvoor aanvankelijk beschikbaar was, heeft de gemeente in 2001 gestopt in de kostenoverschrijding van de nieuwbouw. Dit volmondig erkennen lukt het college niet. De directeur wordt slecht financieel beheer verweten, maar dat is uiterst onrechtvaardig. Ook speelt een rol dat D66 voorstander is van Netwerkstad Twente, het samengaan van Enschede en Hengelo. Het is een lang gekoesterde Enschedese wens, waar ze in Hengelo -behalve D66- niet aan moeten denken.

ProHengelo verzet zich bij monde van Bas van Wakeren fel tegen de plannen van de wethouder. Het ontbreken van een meerderheid in de gemeenteraad voor het collegebeleid, blijkt uit de opstelling van de PvdA. Maarten Hollander maakte duidelijk dat zijn fractie vindt dat de besprekingen tussen Hengelo en Enschede niet hoeven te leiden tot een fusie. Schouwburg Hengelo moet zelf een beslissing kunnen nemen over samenwerking. Raad van Toezicht en directie zijn echter mordicus tegen fusie. Dat gaat dus niet gebeuren. Het is opmerkelijk dat de wethouder Schouwburg Hengelo nu toch wil laten onderhandelen. Het betekent dat directie en Raad van Toezicht moeten overleggen met een “partner” die hen wil opvreten en die daarbij de steun van de Hengelose wethouder geniet. Dat worden geen gezellige gesprekken. Jammer ook, want samenwerking kan best voordelen opleveren. Bijvoorbeeld bij het contracteren van artiesten, het organiseren van een gezamenlijke kaartverkoop of de marketing. Zeker als ook Almelo bij die samenwerking wordt betrokken. Maar dan moet eerst het mes van tafel. Daarom verzocht ProHengelo de wethouder om verantwoordelijkheid te nemen in het belang van een goede samenwerking en het Wilmink te verzoeken van een fusie af te zien. Wethouder Bruggink weigerde echter aan dit verzoek te voldoen. Daarmee zijn de kansen op succesvolle besprekingen verkeken. Wethouder Bruggink speelt met vuur door het Hengelo gevoel te negeren. Hij is de derde D66 wethouder op rij die vergeefs probeert een fusie na te streven. Zo raakt hij als wethouder snel opgebrand.

 

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: