Ik doe het wel – ik doe het niet – ik doe het wel – Wethouder Mariska ten Heuw (SP) van economische zaken telt haar knopen. De eerste keer kwam ze uit op ‘ja’, de tweede keer op ’nee’ en de derde keer weer op ’ja’. Als het U of mij overkomt, noemen we dat twijfelzucht. Op het gemeentehuis heet het voortschrijdend inzicht. Wat is er aan de hand? De bedrijventerreinen Westermaat en de Veldkamp worden in samenhang ontwikkeld. Er is één stuurgroep. Logisch, de terreinen vormen een geheel maar liggen in twee gemeenten: Hengelo en Borne. Twee bouwmarkten/tuincentra wilden zich hier vestigen. Bauhaus en Boomkamp. De gemeente Hengelo en Borne kwamen overeen een ‘positieve grondhouding’ te hebben. Dat is lubberiaans voor ‘dat willen we wel’. Mariska ten Heuw had voor de eerste keer haar knopen geteld.
Toen kwam Hornbach. U herinnert zich, de bouwmarkt die zich midden in Hengelo op het Seahorseterrein wil vestigen. Planogisch mag het, maar verkeerstechnisch is het zeer ongewenst. Toch staat het college er positief tegenover. Echter: met de komst van twee bouwmarkten is de markt verzadigd. Drie bouwmarkten is ronduit schadelijk. De wethouder gaat voor de tweede keer haar knopen te tellen en het ‘ja’ werd een ‘nee’. De positieve grondhouding van Hengelo werd ingetrokken.
De komst van Hornbach betekent dat volgens Hengelo op Westermaat een bouwmarkt kan komen, maar op de Veldkamp in Borne niet. Gevolg: Borne loopt veel inkomsten mis en in Hengelo stroomt het geld binnen. Dat kwam hard aan in het Bornse. Ze willen de procedure voor vestiging op de Veldkamp gewoon voortzetten. De goede relatie met de buurgemeente is op het spel komen te staan.
Dan begint de SP wethouder opnieuw haar knopen tellen en het ‘nee’ wordt weer een ‘ja’. De wethouder stelt nu voor om aan het raadsbesluit dat op 9 december genomen wordt en dat ‘nee’ zegt tegen een bouwmarkt op de Veldkamp, een ‘dictum’ toe te voegen. Dat is potjeslatijn voor “het deel van een vonnis dat de eigenlijke uitspraak inhoudt” (van Dale). In het dictum staat te lezen dat het proces om te komen tot de vestiging van een bouwmarkt op de Veldkamp gewoon wordt voortgezet. En dat is precies wat de gemeenteraad van Borne aan Hengelo vroeg.
Is het voortschrijdend inzicht? Nee hoor. De wethouder en met haar het college van B&W, twijfelen aan de belangen die zij moeten dienen. Ze kunnen niet kiezen en houden de ballen in de lucht. Leo Janssen (ProHengelo) staat al in de startblokken om het beleid te corrigeren. Hij was het niet eens met de positieve grondhouding en ook niet met de wijziging daarin. Eén bouwmarkt op Westermaat is wat ProHengelo betreft genoeg. Dat is de Praxis en die staat er al. De gemeente kan beter inzetten op diversiteit. Keuzen maken die de binnenstad van Hengelo niet schaden. Dat maakt het gebied veel aantrekkelijker voor de mensen dan een bouwmarkten biotoop.
Geef een reactie