Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Wijkraad Hasseler Es kwaad op B&W

cultuurhusDe Wijkraad Hasseler Es is kwaad op B&W van Hengelo. De kritiek richt zich op de wethouders Erik Lievers (D66) en Janneke Oude Alink (GroenLinks). In de wijkkrant de Hasseler Post doet de Wijkraad verslag van de “subsidie-misère” waardoor de raad is getroffen. Het blijkt dat de wethouders zich tot in de kleine details bemoeien met de wijkraad. Leo Janssen van ProHengelo heeft er schriftelijke vragen over gesteld. Wilt U het artikel in de Hasseler Post zelf lezen? Klik hier. De schriftelijke vragen van Leo Janssen leest u hier. Ook in andere wijken schijnen dit soort problemen zich voor te doen. Het is een aaneenrijging van kinderachtigheden. Het begon met de “de dwingende eis” van wethouder Erik Lievers dat wijkkranten zoals de Hasseler Post niet meer uit de activiteitensubsidie mogen worden betaald. Daarnaast werden achteraf kortingen opgelegd voor wijkactiviteiten die uit een “verkeerd” potje zijn betaald.

Die korting dient als straf voor de wijkraad en leidt automatisch tot nieuwe straffen omdat er zodoende ook weer een nieuw tekort ontstaat. Hoe gek kun je het maken? Wil het college dat de vrijwilligers het geld uit eigen zak bijpassen? Ook wordt gedreigd dat de Wijkraad de beslisbevoegdheid over de buurtbonnen wordt ontnomen. Het argument dat het college daarbij bezigt is zo kinderachtig, dat Leo Janssen weigerde om het in zijn schriftelijke vragen te herhalen.

Een oplossingsgericht gesprek met de wijkwethouder mevrouw J. Oude Alink heeft niets opgeleverd. De vrijwilligers van de wijkraad voelden zich vervolgens gedwongen om hun energie te steken in beroepsprocedures, bezwaarschriften, hoorzittingen en wat dies mee zij. Waarna het beroep dat zij instelden door het college ongegrond werd verklaard. Het is wel duidelijk. De complimenten voor het (vrijwilligers) werk die de wijkraad jarenlang in ontvangst mocht nemen, hebben plaatsgemaakt voor knorrigheid en bureaucratisch denken.

ProHengelo is bezorgd. De inzet van vrijwilligers in de wijk wordt “beloond” met kortingen op de subsidie en andere vormen van straf. Kennelijk zijn ze niet gehoorzaam genoeg in de Hasseler Es. Leo Janssen vraagt zich af hoe het verder moet. Het liefst wil hij dat de wethouders zich op afstand plaatsen en dat de vrijwilligers veel meer beslisruimte wordt gegund. Controle moet er zijn, maar dat kan ook achteraf vinden ze bij ProHengelo. Na afsluiting van het boekjaar, hetgeen heel gebruikelijk is in gemeenteland. Gedurende het jaar kunnen bewoners zelf de controle op de wijkraad uitoefenen. Ambtenaren of wethouders zijn daarbij niet nodig en dat voorkomt veel onnodig gedoe. Het college van B&W kan altijd achteraf toetsen of alles goed is gegaan.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: