Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Wil Hornbach echt naar Hengelo?

HornbachPolitieke analyse door Wiert Wiertsema

23 augustus 2013– Kent U Hornbach? Als deze bouwmarkt zich in uw buurt vestigt gebeurt er iets. De bedrijfsformule is gebaseerd op megagroot, maximaal opvallen en een breed assortiment. Het bedrijf opereert regionaal. Klanten komen van heinde en ver om de winkel te bezoeken. Net als bij IKEA. Er zijn nu negen vestigingen in Nederland. Die liggen allemaal ver uit elkaar. Witte vlekken op de Hornbachkaart zijn Twente, Friesland en Oost-Gelderland. Als wethouder in Alblasserdam kreeg ik destijds te maken met een van de eerste Hornbach vestigingen. Wat opvalt: de gemeente moet enorm op zijn tellen passen. Hornbach beschikt over de beste (en duurste) advocaten. Maak geen foutje in de procedure, het komt je duur te staan.

Alblasserdam wilde Hornbach wel. Het bedrijf vestigde zich op een industrieterrein. In Hengelo ligt dat anders. Hier wil Hornbach naar het Seahorseterrein midden in een woongebied. Met schadelijke gevolgen voor de leefbaarheid. Ga maar na: een zuurstokkleurig gebouw van immense afmetingen, honderden auto’s per uur die verkeersopstoppingen veroorzaken en de onmogelijkheid om een dergelijk opvallend gebouw in te passen in kleinschalig stedelijk gebied. Wie wil zoiets? 

Hornbach is een prima bedrijf om binnen de gemeentegrenzen te hebben. De vraag is echter waarom Hornbach zich op deze (ongeschikte) plaats wil vestigen. Misschien willen ze dat ook liever niet. Er worden vestigingen gepland in Enschede, Hengelo en Almelo. Hornbach’s klanten komen uit de regio. Het maakt niet uit in welke van de drie steden het bedrijf zit. Veel gemeenten zijn terughoudend en stellen eisen. Mijn speculatie is dat ze op drie paarden tegelijk wedden om straks één winnaar te hebben. Meer vestigingen in een regio zijn niet des Hornbachs. De extra kosten van deze inspanningen zijn zo weer terugverdiend. En vergeet niet: het tegen elkaar uitspelen van gemeenten levert ook financieel voordeel op.

Bij Hornbach staat slim volk aan het roer. Als de gemeente Hengelo Hornbach echt binnen de gemeentegrenzen wil hebben, zal het college van B&W snel een geschikte plaats moeten aanbieden op een plek die Hornbach het liefste wil: een industrieterrein vlak bij de A35 of de A1. Niet midden in de stad. Ook de bewoners van de Woolder Es willen dat. Als Hengelo overblijft en Seahorse wordt de plek, dan zijn we allemaal de pineut.

 

Reacties 2

  1. Don Logan ≡ 25 aug 2013 ≡ 09:45

    “Als Hengelo overblijft en Seahorse wordt de plek, dan zijn we allemaal de pineut’ Lijkt me niet. Is dan ook een keer normaal bereikbaar voor mensen die op de fiets komen!! Hoef je tenminste niet helemaal naar een bedrijventerrein ergens in de rimboe.

  2. Willem ≡ 29 aug 2013 ≡ 11:10

    Wiert Wierstema lijkt mij geen goede kijk op de zaak te hebben. In de pers staat al enige tijd dat Hornbach binnen Almelo al een grondstuk gekocht heeft. Dus als ze al op 1 van de 3 paarden gewed zouden hebben zou men al afgehaakt zijn voor Hengelo. En ik hoor u niks over de enorme nieuwe hoeveelheden arbeidsplaatsen iets zeggen. U klinkt een beetje zuur alsof u een klein kind bent die in de hoek moest staan. Jammer, zie het van de positieve kant.Deze ontwikkeling zou ons in Hengelo goed doen.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: