Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Winkels in Hengelo gaan op zondag open!!

zondag openDe supermarkten in Hengelo gaan weer open op zondag. Officieel per 1 juni aanstaande. De winkeliers kunnen echter hun vrije koopzondagen inzetten zodat vanaf januari de supermarkten feitelijk weer open kunnen. Het staat iedere ondernemer vrij om zijn winkel op zondag open te gooien van 12.00 uur tot 17.00 uur. Verse broodjes voor het ontbijt kunt U zondagochtend nog niet halen. Maar ik voorspel U, dat zal over 1 of 2 jaar ook geregeld zijn in Hengelo.

Het debat in de gemeenteraad ging niet vanzelf. Eerst moest Leo Janssen door de pomp. Hij werkte daar bereidwillig aan mee door onhandig te manouvreren. Er lag een motie ondertekend door de voorstanders van de zondagsopening (BB, GroenLinks, Lijst Horsthuis, VVD, D66 en ProHengelo). Daarop diende Leo Janssen net als vorige keren een eigen motie in. Die droeg het college op om de zondagopenstelling te reguleren van 12.00 uur tot 17.00 uur en dit door de winkelcentra en de binnenstad zelf te laten regelen. Een motie vol tegenstrijdigheden met twee kapiteins op een schip. “Onuitvoerbaar” voor wethouder Mariska ten Heuw (SP), zei ze tegen de gemeenteraad.

De heer Gezinus Knegt (ProHengelo) zag dat ook. Hij wees op de gevolgen. Supermarkten buiten de winkelcentra zouden gewoon open kunnen zijn (zij mogen zelf beslissen), terwijl de supers in de winkelcentra gesloten blijven, omdat de winkeliers daar tegen de zondagsopenstelling zijn. “Zo wordt het een zootje in Hengelo” constateerde Knegt. Bij eerdere debatten probeerde Janssen ook al zijn huid te redden met onuitvoerbare voorstellen.

Ditmaal maakte Janssen de keuze om het tweede deel van zijn motie te schrappen. Het resultaat was dat zijn motie precies hetzelfde voorstelde als de motie van de oppositie. De burgemeester weigerde  vervolgens om twee gelijke moties in stemming te brengen. Daarop was Janssen gedwongen zijn motie in te trekken en restte hem weinig anders dan met de oppositie mee te stemmen. “Janssen stond schaakmat” zoals een prominent raadslid in de wandelgangen fijntjes constateerde. Met steun van D66 werd de motie aangenomen en is de zondagsopening in Hengelo een feit.

De ergernis bij alle partijen over de gang van zaken was groot. Eindeloze vergaderinguren door tientallen mensen waren er mee gemoeid. Maar vooral het opnieuw ter discussie stellen van genomen besluiten was een bron van kritiek bij de coalitie. “Volkomen onjuist”, zei Johan Harink van het CDA. “Belachelijk” zeiden anderen. Rudi Theunissen van GroenLinks verklaarde echter dat hij graag doorvocht tot het einde om Hengelo ook op zondag leuker te maken. Feit is in ieder geval dat de winkels straks weer open gaan.

Alleen in Borne zal met treurnis naar de besluiten van de Hengelose raad zijn gekeken. De winkels daar profiteerden enorm van de winkelsluiting in Hengelo. Dat is nu voorbij. Er waren in Nederland slechts twee grote gemeenten met een zondagse winkelsluiting: Hengelo en Kampen. Zeer veel Hengelose burgers zullen waarderen dat daar nog maar een gemeente van over is.

Wiert Wiertsema (Raadslid ProHengelo)

 

Reacties 4

 1. Rob ≡ 19 nov 2015 ≡ 09:48

  Misschien een correctie, In Hengelo hebben we tot nu toch 20 koopzondagen en in Enschede zijn ze 2 x per maand (2 x 12 = 24 koopzondagen). Wat maakt dat Enschede als grote broer niet genoemd wordt in dit artikel. En verder lijkt het erop dat in dit artikel het democratisch proces waar we, zeker naar de recente aanslagen, trots op moeten zijn wordt verkettert. Je zult elkaar met argumenten moeten overtuigen nu lijkt het een ons-man show van een enkeling te zijn die alles tegen houd terwijl er met een kleine meerderheid is gewonnen en eerder verloren. Wat is er met de andere raadsleden aan de hand?

 2. Frans Huls ≡ 19 nov 2015 ≡ 10:58

  De druiven zijn schijnbaar zuur voor deze narcistische hoofdredacteur. Hulde voor Janssen en zijn partij Lokaal Hengelo zijn voorstel was zo gek nog niet.

  U bent dezelfde als de kleine ondernemer. Moet u niet doen…

 3. De kleine ondernemr ≡ 19 nov 2015 ≡ 11:03

  Wat een vervelend verhaal en ook nog vol leugens. Ken het voorstel van Leo Janssen van Lokaal-Hengelo en die is hetzelfde als het ook was in juni en nu is aangenomen. Dus waarom dit zo plaatsen is dat het niveau van Pro Hengelo? Natrappen zal jullie geen stemmen opleveren. Dit zal wel niet geplaatst worden want dat is te kritisch voor deze hoofdredacteur.

  U zit fout. Janssen wilde in juni een proefperiode. Dat wilde verder niemand. Het was ook onuitvoerbaar, gezien de wet en de verordening. Janssen kreeg zijn zin niet en stemde vervolgens tegen de koopzondag.

 4. clientelen ≡ 19 nov 2015 ≡ 11:14

  Ach… het bloesem is hier en daar al waarneembaar; zal Narcissus alhier goed doen. Een goed geboende spiegel is ook niet te versmaden.
  Het ECHTE feit is dat Geziene & Co volledig buitenspel staat. E.e.a. gepaald binnen de kaders van vertegenwoordiging VOOR ’t volk.
  Het hierboven geschetste is exemplarisch voor rancuneuze visus-deprivatie… a.k.a. hoe schiet ik m’n grote teen eraf om verder gemankeerd er achteraan te hobbelen?
  Tel je knopen!
  Enne, wij hebben reeds een inschatting m.b.t. de repliek… jij ook?

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: