Schoorvoetend heeft het college van B&W toegegeven dat verkoop van Warmtenet Hengelo aan Alliander en Ennatuurlijk niet 8,3 miljoen euro kost, maar 13 miljoen. Dat is nog steeds 2 miljoen te weinig (de echte kosten zijn 15 miljoen), maar Pvda fractievoorzitter Maarten Hollander stelde dat het niet veel uitmaakt of het nu 8 miljoen is, 12 miljoen of 15 miljoen”. Eerder had ProHengelo het laatste bedrag al aan de aanwezigen voorgerekend. Het belangrijkste is volgens Hollander dat de gemeente geen risico meer loopt. Roel Kok van de VVD was dat niet met hem eens. Hij voorspelde nog meer ellende tijdens de bouw van de Backbone. ProHengelo kwalificeert het kunstje waarmee B&W uitkomen op een lager bedrag als “het politiek witwassen van financiële tegenvallers”.
“Geen risico’s meer” was de mantra die tijdens het hele debat opklonk uit de coalitiebankjes. Met dat argument werd het alternatief van de oppositie voor een goedkopere oplossing van tafel geveegd. ProHengelo en VVD willen dat de Backbone (hoofdleiding) niet wordt aangelegd maar dat de benodigde warmte wordt geproduceerd met milieuvriendelijke kachels (blokverwarming). Dit plan vergde een investering van 6 miljoen. Niet alleen goedkoper, maar bovendien had een afboeking van 11 miljoen achterwege kunnen blijven. De normale afschrijvingstermijnen van circa 30 jaar zouden gegolden hebben. Ook dat is een groot financieel voordeel voor de gemeente.
Terugkeren op een fout ingeslagen weg kan echter niet in Hengelo. Of het nu gaat over warmtenet, het stadskantoor of willekeurig welk ander onderwerp. Wiert Wiertsema stelde dat het “politiek prestige van de coalitie belangrijker is dan het gezond verstand”. Om de verliezen te verdoezelen hebben B&W net gedaan of de deal met Alliander en Ennatuurlijk slechts 8,3 miljoen euro kost. ProHengelo stoorde zich aan deze politieke witwasoperatie. De verzelfstandiging van Warmtenet kost Hengelo 29 miljoen euro en na aftrek van subsidies blijft daar 15 miljoen euro van over “en niks minder” aldus Wiertsema namens zijn fractie.
Het gevolg van het raadsbesluit is dat Hengelo het boekjaar 2015 alsnog met een groot verlies gaat afsluiten. Eerder was nog sprake van een overschot op de begroting van circa 7 miljoen. De helft van dat overschot kwam uit niet bestede gelden voor de zorg. De coalitie ontkent echter dat warmtenet met geld uit de zorg wordt bekostigd. Men wil nu binnen de algemene reserve een bedrag gaan bestemmen voor de zorg. Is dit windowdressing? Is het echt? Kan het wel? Het wordt besproken bij de vaststelling van het Jaarverslag 2015 van de gemeente medio juli. Wordt vervolgd.
Opgesteld door Wiert Wiertsema
Geef een reactie