Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Woningnood in Hengelo

projectleiderWorden lager betaalden uit Hengelo weggejaagd omdat er onvoldoende sociale huurwoningen worden gebouwd? Op dit moment nog niet. Maar over 5 jaar kan het zover zijn. In 2020 dreigt namelijk een groot tekort aan sociale huurwoningen te ontstaan. ProHengelo en SP zwengelden het onderwerp aan in een debat met CDA wethouder Marcel Elferink (volkshuisvesting). De wethouder maakte nieuwe prestatie-afspraken met Welbions voor 2015 en 2016 zonder met een oplossing voor het   woningtekort te komen.  Welbions krijgt zelfs toestemming om 125 huurwoningen per jaar te verkopen. Daarmee loopt het tekort aan sociale huurwoningen verder op. Wiert Wiertsema (ProHengelo) stelt dat er een tekort is van 1000 woningen in 2020. Vincent Mulder van de SP wil onderzoek naar de mogelijkheden om het tekort weg te werken. De inzet van ProHengelo en de SP is om een nieuwe woningnood in Hengelo voorkomen.

De verkoop van huurwoningen door Welbions is overigens onvermijdelijk. Dat heeft te maken met de financiële positie van de woningcorporatie. Zowel ProHengelo als SP begrijpen dat. Welbions is bezig om uit het financiële dal te klauteren dat enkele jaren geleden ontstond. De opgelegde huurdersheffing en saneringsheffing (beide een bezuiniging van Den Haag) zijn echter zo hoog dat er geen geld is voor nieuwe investeringen. Om de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad te handhaven worden per jaar 125 huurwoningen verkocht. De opbrengst wordt gebruikt te investeren in groot onderhoud en kwaliteitsverbetering. De resultaten daarvan zijn overal in de stad zichtbaar.

Het bouwen van nieuwe woningen is een zaak van lange adem. Om in 2020 voldoende woningen te hebben, moet vandaag worden ingegrepen. Met  ‘out of the box’ denken wil Vincent Mulder het probleem aanpakken. Daarbij sluit hij geen oplossingen uit. Desnoods gaat de gemeente zelf woningen bouwen. Opvallend is dat de VVD zich aansluit bij de wens meer te gaan bouwen voor mensen met een kleine beurs. De VVD wil echter niet dat de gemeente zelf aan de slag gaat. Dat is een brug te ver voor de liberalen. De conclusie uit het debat is niettemin dat zich een nieuwe politieke meerderheid heeft aangediend van ProHengelo-SP-VVD die bereid is om de sociale volkshuisvesting in Hengelo grondig anders aan te pakken. Waar het toe leidt, is nog even afwachten.

De CDA-fractie blijft hechten aan het oude. Deze partij ziet bouwactiviteiten zonder Welbions niet zitten. De wethouder van het CDA Marcel Elferink toonde zich namens het college daarentegen wel gevoelig voor de politieke wensen. Hij sluit niets uit. Zijn gedachten gaan ook o.a. uit naar het ombouwen van kantoren tot woningen. Er komt een nieuwe Woonvisie. Hierin zal de nieuwe aanpak worden verwoord. Of de fracties van ProHengelo, SP en VVD zo lang kunnen wachten is nog maar de vraag. Er moeten spoedig besluiten vallen. Het jaar 2020 is heel dichtbij.

Nu nog even iets wat anders wat, om het op zijn Gronings te zeggen. Soms zijn verslaggevers van TC Tubantia aanwezig bij vergaderingen zoals hierboven. Zij doen daarover verslag in hun krant. Ook over bovenstaande vergadering is verslag gedaan. Maar is het wel een echt verslag dat TC Tubantia in de krant heeft gezet? Of lijkt het maar zo en wordt de lezer op het verkeerde been gezet? Als U meer wil weten, klik hier.

Wiert Wiertsema (raadslid ProHengelo)

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: