Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Ziekenhuis Hengelo

logo ZGTColumn van Marten Klaver

De SP en de PvdA zetten een verkeerd beeld neer. Beide partijen spreken zich uit voor een volwaardig ziekenhuis in Hengelo. Daarbij voegt zich het gevoel en verlangen naar de terugkeer van het volwaardige SMT van 1990. Echter de tijd schrijdt voort, de kennis neemt toe en de kwaliteitseisen worden hoger. Niet de bestuurders bepalen de toekomst van het ZGT/Hengelo maar de burgers met hun kwaliteitseisen.

Waar vroeger doodgeboorte geaccepteerd werd, staat nu de krant vol van doodgeboorte als misstand. De kwaliteit van de verloskunde was gezien de huidige normen te laag. Gynaecologen en verloskundigen hebben hierop gereageerd met een 24 uurs bereikbaarheid. Dit zou kunnen in Hengelo, maar gezien de spreiding koos de Raad van Bestuur van het ZGT voor Almelo. Voor mij is het belangrijk dat de gynaecologen en verloskundigen achter dit plan staan. Zij zijn het die de kwaliteit kunnen bepalen. Specialisatie werpt zijn vruchten af in betere kwaliteit. Als voormalig neuroloog heb ik om kwaliteitsredenen meegewerkt aan de concentratie van de beroerte behandeling in Almelo. Het ZGT kreeg de eerste prijs voor deze behandeling.

SP en PvdA denken aan een veredelde poli in Hengelo. Echter in de ZGT plannen staat een kwalitatief hoogwaardige planbare zorg. Denk aan de orthopedische ONCON die ook de eerste prijs kreeg en in ZGT Hengelo haar bedden heeft. En weet dat planbare zorg toeneemt en dat ernstige acute zorg slechts een fractie is van alle geleverde zorg. De burgers vragen om betere gezondheidszorg met minder sterfte, goede bejegening en vlotte behandeling. De ziekenhuizen spelen hierop in. Wij steunen de koers van het ZGT als het gaat om meer specialisatie en hogere kwaliteit. Echter de presentatie door het ZGT van het beeld waar we naar toe gaan is bedroevend slecht. Hierover gaat de echte discussie.

Of is het zo dat de zorgen van de SP en PvdA om andere zaken gaan dan de plaats van het ziekenhuis? Dan zouden ze de burgers beter moeten informeren. Gaat het om de identiteit van onze stad? Gaat het om het persoonlijke contact met de specialist na de acute opvang en diagnose? Gaat het om vragen als: krijg ik de juiste behandeling en wordt deze goed uitgevoerd? Vragen waarbij vertrouwen en een open contact wezenlijker zijn dan de plaats van uitvoering. Of gaat het om partijbelang nu de verkiezingen komen?

Is de afstand naar Almelo en wezenlijk probleem nu de opnameduur van een acute ziekte vaak terug gebracht is naar enkele dagen? Natuurlijk kan aan de bereikbaarheid van wat gedaan worden. Wij pleiten ook voor een goede en directe busverbinding.

Ons grote probleem in de gehele discussie is de beeldvorming en communicatie. Het ZGT geeft niet goed aan hoe de toekomst er uit ziet en wat de motieven zijn. Ze verschuilt zich al twee jaar achter weloverwogen besluiten. Ook het college speelt daar niet helder genoeg op in. De SP en PvdA zetten een beeld neer van terugkeer naar het oude SMT met een kwaliteitsstandaard van de 20e eeuw. Wij leven nu in de 21e eeuw.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: