Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Het nieuwe zwembad: een saggerijnig feestje

hengelostadhuistorenHengelo krijgt een vernieuwd zwembad. 9,2 miljoen gaat het kosten. Fantastisch voor de burgers die van zwemmen houden, goed voor de scholen omdat het schoolzwemmen een nieuwe impuls krijgt. Het bad krijgt ook een regiofunctie. Topzwemmers uit de regio gaan hier trainen onder auspiciën van de zwembond. Hengelo Sportstad krijgt er een nieuwe aanwinst bij. Na een jarenlange voorbereiding, had de besluitvorming een feestje moeten zijn. In plaats daarvan was er saggerijn en irritatie. Niet over het zwembad, iedereen wil dat het er komt. Het geld is beschikbaar. Maar zijn er ook risico’s? Komen we wel uit met het geld? PvdA woordvoerder Imdat Yikilmaz wilde dat weten. Wat doet het college als onverwachte risico’s optreden, zoals een verplichte BTW heffing die er nu niet is, maar die gedurende de bouw wel kan worden afgekondigd door de regering in Den Haag? Yikilmaz wilde nu aangeven in dat geval te willen afzien van het sluitstuk van de verbouwing: de overkapping van het buitenbad en diende daarover een motie in.

“Kan niet wat U wil”, zei wethouder Lucas Schoonhoven (D66). “Alles moet in een keer worden aangelegd”. De PvdA had daarentegen juist van de ambtenaren gehoord dat het wel kon. Het is weliswaar slecht voor de exploitatie zo hoorden ze (en dus een nieuw risico), maar het is wel mogelijk. Toen de PvdA verbolgen reageerde zei de wethouder dat hij niet wist welke “technische informatie” door zijn ambtenaren was verstrekt. Vervolgens was ook de VVD kwaad. “Dat kan niet” zei Roel Kok. Een wethouder die niet weet wat zijn ambtenaren aan gemeenteraadsleden berichten. Had de PvdA deze informatie vooraf geweten, dan was de motie niet ingediend. Vervolgens kwam ProHengelo aan het woord. Woordvoerder Wiert Wiertsema had uitgerekend dat de jaarlijkse kosten van de verbouw miljoenen lager uitkomen dan de wethouder had voorgesteld. Stilletjes had het college dus al met de risico’s rekening gehouden. Anders was het te veel gevraagde (circa 2 miljoen euro) onverklaarbaar. Was de raad wel goed ingelicht over de financiële aspecten van de verbouwing? De wethouder ontkende niet dat er te veel is geraamd. Hij noemde het een ‘robuuste’ begroting en hield daarmee alles in het vage. Daarmee joeg hij een derde partij (ProHengelo) tegen zich in het harnas. ProHengelo vindt dat er zorgvuldig moet worden begroot en dat een open communicatie daarover vereist is. Een zichtbaar geïrriteerde PvdA fractie trok daarop zijn motie in. Het probleem bleek te veel geld te zijn, niet te weinig.

Geluk bij een ongeluk was voor de D66 wethouder dat geen raadslid wilde riskeren dat de bouw van het zwembad zou worden vertraagd. Daarom nam de raad genoegen met zijn toezegging steeds te worden geïnformeerd over de voortgang van het project en de financiële gevolgen. Als er extra uitgaven zijn (of meevallers) zal dit aan de gemeenteraad worden gemeld. En meevallers vloeien terug naar de gemeentebegroting.

Eind goed, al goed? Dat is nog maar de vraag. Drie verbolgen politieke partijen in een raadsdebat, dat is veel. Te veel? Politieke irritaties hebben de neiging te stapelen. Zolang je over de irritatieberg heen kunt kijken, is er mee te leven. Kan dat niet meer? Dan stort de berg subiet in.

Opgetekend door Wiert Wiertsema

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: